21.09.2001 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

České odrůdy pícnin míří do světa

Ač pěstování pícnin prochází v posledních letech krizí, v naší republice mimo jiné způsobenou snížením stavů skotu, Šlechtitelská stanice Hladké Životice, s.r.o., známá jako šlechtitel trav a některých druhů jetelovin, rozhodně nestagnuje. Své aktivity naopak rozšiřuje a zvyšuje tak svůj podíl na trhu.

Jak nám na veletrhu Země živitelka řekl Vladimír Černoch, hlavní šlechtitel této společnosti, v roce 1995 přistoupila formou joint venture k jeho firmě dánská šlechtitelská a semenářská společnost DLF Trifolium. Kromě rozšíření nabízeného sortimentu nabízených odrůd o dánské materiály se díky tomu otevřely odrůdám z Životic cesty na zahraniční trh. České odrůdy si našly místo na trzích zemí Evropské Unie, východoevropských států i USA a Kanady.
Na českém trhu v současné době nabízí ŠS Hladké Životice více než 30 odrůd pocházejících z domácí šlechtění a mnoho dalších dánských odrůd, které tato firma zastupuje rovněž na Slovensku.
Vladimír Černoch uvedl, že v době privatizace došlo i v Hladkých Životicích k utlumení šlechtitelské práce. A protože práce na vzniku odrůdy trvá až 12 let, odrazem toho je, že v posledních několika letech nepřišli životičtí šlechtitele s novinkami. V tomto období se ale podařilo prosadit české odrůdy v zahraničí. Po přistoupení zahraničního partnera se šlechtitelská práce opět naplno rozběhla a dokonce rozšířila. Nyní již je ve státních zkouškách asi dvacítka novinek z této stanice. Vzhledem k dosavadním výsledkům lze očekávat registraci mnohých z nich a také nových dánských odrůd.
Podle Vladimíra Černocha se v současné době dostávají do popředí zájmu pěstitelů i výrobců pícních směsí mezidruhové hybridy. Právě s nimi má Šlechtitelská stanice již dlouholetou zkušenost a lze říci, že v tomto šlechtění má náskok před okolním světem. ŠS Hladné Životice se zaměřuje na křížení kostřavy rákosovité a luční s jílkem mnohokvětým. Právě tyto kříženci začínají tvořit základ lučních i pastevních směsí. Své využití mají také v trávníkových směsích. I na šlechtění trav pro tento směr využití se v Hladkých Životicích zaměřují. Jak ale Vladimír Černoch na závěr dodal, i přes tento celosvětový trend, jsou pro jeho ŠS stále stěžejní pícní druhy. A to platí již od roku 1947, kdy stanice vznikla.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down