05.11.2001 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jablko Viléma Tella v Kopidlně

S letošním soutěžením zahradnických škol se doslova roztrhl pytel. Důkazem toho je i Kopidlenský kvítek. Tuto novodobou tradici založili učitelé a studenti SZaŠ v Kopidlně u Jičína před osmi lety. Vždy jeden říjnový víkend je vyhrazen prodejní výstavě zahradnických výpěstků a soutěžení.

Škola, která zahrnuje několik studijních oborů ukončených maturitou nebo závěrečnou výuční zkouškou, sídlí od roku 1948 v zámeckém areálu obklopeném parkem o rozloze osmi hektarů. Součástí parku, založeného v 19. Století, je mimo řady vzrostlých dřevin a dalších rostlinných druhů i palmový skleník.
Program kopidlenského klání byl nabitý, určený k setkání studentů zahradnických a zemědělských učilišť a středních škol z ČR i Slovenska. Soutěžní úkoly byly celkem čtyři: podzimní věneček a vázaná kytice, roubování, poznávání rostlinného materiálu a zahradnický trojboj. Tříčlenná družstva soutěžících měla v určitém časovém limitu zvládnout jednotlivé discipliny, které byly bodovány jednak v rámci družstev a jednak v rámci jednotlivců. Z celkového pořadí družstev získali první místo domácí, druhé místo obsadila SZaŠ Litomyšl a třetí byla SZአPiešťany. Z jednotlivců vypadalo umístění prvních třech takto: Bednárik Ivan (Piešťany), Kašparová Helena (Kopidlno), Šauervá Helena (Litomyšl). Celkem soutěžilo 41 studentů.
Soutěžní výstava „Jablko Kopidlenského kvítku“, zorganizovaná pro širokou veřejnost, se konala ve výstavní místnosti původně renezančního zámku. Nejlepší výpěstky byly po zásluze oceněny. Bylo zde též k vidění aranžování květin předváděné žáky a pedagogy školy, módní přehlídka s květinovými kompozicemi, floristická show a dražba soutěžních prací. Několik zámeckých místností vyzdobili studenti na téma „Běh života“ – dětství, mládí, svatba, slavnostní stoly, zralý věk, záliby a rozloučení.
Po celou dobu trvání výstav měli návštěvníci možnost obdivovat soutěžní práce, prostory parku, nahlédnout do palmového skleníku, shlédnout přehlídku zahradnické mechanizace, zúčastnit se ochutnávky zeleninových salátů, ale především informovat se o možnostech studia na SZaŠ, SOU a OU v rámci Dne otevřených dveří.
(Mix)
Popisky: 2x foto

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down