06.11.2001 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hortikomplex představil plody podzimu

Největší setkání profesionálních pěstitelů ovoce a zeleniny se uskutečnilo na výstavě Hortikomplex v Olomouci. Odborná i laická veřejnost mohla posoudit činnost a plody práce více než 350 vystavovatelů z České republiky, Slovenska, Polska a Německa. Součástí byla i celorepublikově největší přehlídka tykví a tykvovitých zelenin u nás.

Motto: Podzim, čas sklizně
Již šestým rokem patřil pavilon A profesionálním pěstitelům ovoce a zeleniny, kteří zde představili širokou paletu svých výpěstků. Záštitu nad přízemím pavilonu A převzaly Zelinářská unie ČM (ZUČM) a Ovocnářská unie ČR, které se podílely nejen na přípravě expozic, ale také poskytovaly odborné služby ve svých poradenských centrech. Hortikomplex, přes své mládí, mění svou tvář, což bylo vidět i na celkové úpravě, kdy poprvé ZUČM využila profesionálních služeb aranžérů ze studia Stella. Teplé tóny a vůně podzimu mísící se s charakteristickým odérem slunečnic dotvrzovaly pojetí tématu výstavy.
Galerii pavilonu A obsadil Český zahrádkářský svaz, pod jehož patronací se představili i pěstitelé ze Slovenska, Polska a Německa. Milými sousedy se staly odborné školy a Zahradnictví Lebiš.
Ve foyer pavilonu A nabízelo odbytové družstvo producentů ovoce CZ FRUIT malé osvěžení ve formě degustace řady odrůd jablek, která sklidila velký zájem návštěvníků. Kromě jiného zde byla i prodejní výstavka jiřin připravená Langrovým zahradnictvím, specializovaným právě na pěstování těchto květin.

Vystavovala se nejen jablka
Obvyklé druhy ovocnářského sortimentu doplňovalo netradiční ovoce – kdoule. Kolekci odrůd kdoulí představil Svaz mladých ovocnářů z MZLU v Lednici a obdržel za ni zvláštní cenu výstaviště. Hlavním tématem ovocnářské produkce však byla jablka – představilo se více než 70 odrůd. Největší úspěch měla odrůda ’Golden Delicious’, která získala dvojnásobné prvenství: v kategorií nejlepší výpěstek a nejlepší expozice. Letošní úroda jablek, podle hodnocení tajemnice Moravskoslezské OU Ing. Jiřiny Homolové, je v porovnání s loňským rokem o 30 % nižší. „Letos se sklidilo odhadem 140 tisíc tun, přičemž mnohem menší zastoupení v produkci mají oproti loňsku drobní pěstitelé.“

Zelináři v rozmachu
Zelináři letos nabídli mimo rovnoměrného zastoupení plodové, listové, cibulové, kořenové a košťálové zeleniny i koření, sazenice a ukázky posklizňové úpravy zeleniny. Pestrou nabídku kladně hodnotil i Ing. Karel Holík, tajemník ZUČM. Velký ohlas sklidila zvláště plodová zelenina, přestože jí vydatné letní deště příliš nesvědčily. Prvenství připadlo středně raným, výnosným rajčatům, konkrétně odrůdě ’Aromata’, od firmy Rijk Zwaan, která jsou vhodná pro celoroční pěstování ve sklenících.
Z netradičních plodin jsme viděli v expozici Seva–Flora Valtice dozrálý bavlník pěstovaný a sklizený v ČR, zástupce rodu Echinacea a další léčivé a kořenící bylinky.

Kdepak jste školkaři?
Právě školkaři se bohužel sjeli v méně početném zastoupení, i tak však představili kvalitní, ucelenou kolekci rezistentních odrůd jabloní i nejnovější typy sponů. Nejvyšší ocenění v kategorii školkařských výpěstků si odnesla, stejně tak jako loni, třešeň, tentokrát odrůda ’Kordia’ Ing. Zdeňka Bažanta. V kategorii školkařské kolekce získala prvenství firma Uniplant Skrbeň.

Přehlídka tykví
Pavilon H nabídl jedinečnou přehlídku více než 380 druhů tykví a tykvovitých rostlin. K vidění byly různě barevné tykve malé, větší, největší, tenké, tlusté, obézní, ale i pomalované a vyřezávané do všech možných tvarů. SOU Olomouc předvedlo ukázky aranžování, přípravy pokrmů a nápojů z tykví. Prodej semen tykví zajistila společnost s r. o. Semo Smržice.

Soutěže, soutěže, soutěže, …
Organizátoři výstavy Hortikomplex připravili celou řadu odborných soutěží: Soutěž o nejlepší expozici vyhrála Pomona Těšetice (prvenství v kategorii ovocnářů) a Zelenina Malé Hoštice, a. s., (v kategorii zelinářů). V soutěži o nejlepší výpěstek (ovocnáři v kategorii ovoce) zvítězil Golden Delicious z Agrosadu Velké Bílkovice, s.r.o., v kategorii zelinářů – „košťálová zelenina“ bylo oceněno zelí bílé ’Oklahoma’, v „cibulové zelenině“ získala prvenství cibule ’Narvito’, v „kořenové zelenině“celer ’Diamant’, a „ostatní zelenině“ rajčata ’Aromata’. Nejlepší kolekci odrůd předvedl Josef Buzrla z Moravského Žižkova.
Soutěž v podzimní vazbě je tradičně vyhlašována ve dvou kategoriích - junioři (věk do 21 let), kde prvenství získala SZaŠ Brno-Bohunice, a senioři (věk nad 21 let) s vítězkou Monikou Stočkovou.
Martina Mixová
Foto autorka článku
Popisky foto:
1. Rajčata ’Aromata’se hodí pro celoroční skleníkové pěstování..
2. Vítězná kolekce jablek byla barevná a nádherně voněla.
3. Od obřích tykví po tykvičky…
4. Podzim skýtá množství chutných plodů, přispívajících ke zdravému životnímu stylu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down