09.11.2001 | 06:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ekologie a zemědělské podnikání

Musí být podnikání vždy v rozporu s ekologickými principy? Nebo jinak: je třeba s každým podnikatelským záměrem nebo provozem řešit i následné odstraňování jeho nepříznivých dopadů na životní prostředí? O tom, že podnikání může být "ekologicky neutrální" nebo že dokonce může být jeho výsledkem i přínos životnímu prostředí (stejně jako ekonomický profit na účtu nápaditého a reálně ekologicky myslícího podnikatele), ukázali názorně někteří vystavovatelé při veletrhu věnovaném technice a technologiím pro tvorbu a ochranu životního prostředí, který proběhl začátkem listopadu v Brně.

Veletrh ENVI ukázal konkrétní příklady, kdy a jak může být takové podnikání i v zemědělském sektoru nejen ziskové, ale také přímo přínosné životnímu prostředí. Vybrali jsme některé z nich. Možností je však mnohem více.
Vrtulník hledá plevele
Nepilotovaný prostředek dálkového průzkumu - nebo srozumitelněji - dálkově řízený model vrtulníku s průměrem hlavního rotoru 1,8 metru - zaujal návštěvníky ve stánku ministerstva zemědělství, kde ho předváděl inženýr Rudolf Rybář z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity Brno. Tento model může nést na svých lyžinách kameru, která svůj obraz předává na pozemní stanoviště. To vše může být doplněno i snímáním dalších údajů, včetně údajů o geografické poloze v systému GPS a jejich přenosem na pozemní stanoviště.
Tuto - na první pohled "hračku" - lze použít i v zemědělství, zvláště v kombinaci a propojení se systémem hospodaření "precision farming". Kamera tak může sledovat a pomocí dalšího vybavení i zaznamenávat například lokální zaplevelení pozemků, napadení části porostů chorobami a škůdci, známky zamokření nad poškozenými melioracemi a podobně.
Takový průzkum může přinést úspory při následných cílených aplikacích pesticidů i při optimalizaci dalších zásahů při hospodaření ve stylu "precision farming". Předváděný vrtulník má za sebou již několik desítek letových hodin v praktickém nasazení formou služby, je však možné si takové zařízení nechat postavit a vybavit na míru podle konkrétních potřeb. V takovém případě je pak obsahem dodávky i příslušné know-how a zaškolení uživatele.
Palivo a teplo z pilin i ze slámy
Agroenergetika si pomalu nalézá svůj životní prostor i v Česku. Její další rozvoj nemusí být limitován potřebnými technologickými zařízeními pro zpracování a spalování energetických plodin nebo jejich posklizňových zbytků. "Černého Petra" v tomto případě drží zemědělci, kteří se zatím takovou možností využití své produkce příliš nezabývají. Potřebné technologie, v praxi již na několika místech ověřené, lze přitom získat i od českých výrobců. I o tom se mohli například právě zemědělci přesvědčit na veletrhu ENVI, bohužel jich příliš mezi návštěvníky nebylo...
Firma Briklis ve svém stánku představila ucelenou řadu briketovacích hydraulických lisů na zpracování pilin nebo slámy do podoby granulí či briket k topení v zařízeních na spalování biomasy. Nejmenší lis z této řady HLS 15 s výkonem 10 - 15 kg briket s průměrem 30 mm byl prezentován v chodu a zájem projevovali především vlastníci menších truhlářských dílen. Příkon lisu je 2,2 kW. Větší lisy HLS 100, HLS 200 a HLS 400 jsou použitelné i pro lisování topných briket ze slámové řezanky. Průměr briket z těchto lisů je 50 mm, výkon se pohybuje od 100 do 400 kg za hodinu.
Zařízení na spalování biomasy (balíků slámy, štěky atd.) pro energetické účely s tepelnými výkony od desítek a stovek kW až po megawatty mají ve svém programu třebíčská firma Nuclea a také Tractant Fabri z Kolína. Takové kotelny již pracují v několika obcích v Čechách i na Moravě.
Granulované hnojivo z kalů nebo mrvy
Problémy s likvidací odpadů a s dodržováním "nitrátové směrnice" může pomoci vyřešit i další technologie, jejímž výstupem jsou granule či brikety organického hnojiva v balení pro zahrádkáře, malé nebo i středně velké pěstitele zeleniny, květin a podobně, jimž mnohdy právě organická hnojiva chybí.
Kompletní linku na produkci granulovaného organického hnojiva z ostravské firmy AGROEKO. Na lince je možné vyrábět jak topné pelety (brikety, granule), tak i granulované organické hnojivo. V tomto případě je technologie doplněna o řízené urychlení fermentačního procesu v aerobních podmínkách ve zvláštních žlabech. Linku je možné instalovat jak pro likvidaci kalů z čistíren odpadních vod, tak i pro využití organických odpadů z živočišné výroby. Linka sestává ze zařízení na přípravu substrátu (řezání, dávkování komponentů a homogenizace ve žlabu krmného vozu), z fermentačních žlabů délky 15 - 30 metrů s automatickou regulací, ze sušárny a granulační linky. Jako sušárnu lze přitom použít repasovanou bubnovou sušárnu, například klasickou BS-6, v objektech bývalých horkovzdušných sušáren a nyní nevyužívaných tvaroven krmiv.
Pokud je výstupním produktem linky rychlokompost nebo granulované organické hnojivo, došlo průchodem fermentačními žlaby k exotermické reakci, která zničila klíčivost semen plevelů a životnost patogenních mikroorganismů.
Linky jsou "stavebnicové", lze pro ně využít jak objektů, tak i některých částí technologií, které jsou v objektech bývalých zemědělských družstev a statků k dispozici.
V současnosti pracuje taková linka například v akciové společnosti ZEMSPOL ve Sloupu u Blanska, další vzniká v Agropodniku Dvorce na Bruntálsku.
Veletrh informací
Veletrh ENVI nenabízel jen "železo", tedy stroje, zařízení a technologie pro tvorbu a ochranu životního prostředí, ale také mnoho informací. Ty bylo možné získat nejen jako podtext ve firemních nabídkách výše zmíněného "železa", ale také u stánků specializovaných poradenských firem nebo přímo v expozicích státních orgánů, které se touto problematikou zabývají: inisterstva životního prostředí, ministerstva zemědělství, Státního fondu životního prostředí a také ministerstva průmyslu a obchodu.
Pochopitelný zájem byl o informace, týkající se financování ekologických projektů za pomoci podpor, například ze Státního fondu životního prostředí ČR pro fyzické osoby do environmentálně šetrných způsobů vytápění a ohřevu TUV pro byty a rodinné domy v rámci Státního programu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie. Další příspěvky nabízí například podprogram podpory poradenství a vzdělávání k hospodárnému užívání energie s vlivem na zlepšení životního prostředí
Břetislav Koč

Text k foto:
(1) Dálkově řízený model vrtulníku pro snímání obrazu objektů pomocí televizní techniky představil na veletrhu ENVI inženýr Rudolf Rybář z MZLU Brno.
(2, 3) Malý hydraulický lis Briklis HLS 15 zpracuje za hodinu až 15 kg pilin na topné granule.
Prospekt - výřez:
I takovou výtopnu na biomasu - v tomto případě na velké balíky slámy - už nabízí český výrobce. Kotel může mít tepelný výkon 0,8 až 2,5 MW.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down