15.02.2002 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bylinkářům se blýská na lepší časy

Plocha léčivých, aromatických a kořeninových rostlin, označovaných zkratkou LAKR, se v České republice pohybuje podle různých zdrojů od 2500 do 8000 hektarů. O přesných číslech však nehovoří ani představitelé svaz pěstitelů těchto maloobjemových plodin PELERO. Oficiální statistika plochy LAKR totiž neeviduje, své výměry mnozí pěstitelé tají. Výměry jednotlivých druhů se navíc meziročně podstatně mění.

Ing. Blanka Kocourková, CSc., z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně a členka předsednictva zmiňovaného sdružení odhaduje, že se pěstuje asi 25 ha kořenových druhů, 60 ha květových druhů a přes 90 ha naťových druhů. Největší část výměry patří LAKR, z nichž se využívají plody a semena. Sem patří především kmín, ostropestřec mariánský, koriandr či fenykl.
Výměra a produkce LAKR však nejsou jedinými chybějícími informacemi. Pěstitelům se nedostává ani informací o pěstitelských technologiích. Jak se však zdá, bylinkářům se blýská na lepší časy. V loňském roce byl totiž započat projekt financovaný Národní agenturou pro zemědělský výzkum (NAZV) nesoucí název Inovace pěstitelských technologií vybraných LAKR. Několik výzkumných pracovišť se tak začalo intenzivně zabývat otázkami pěstování a využití anýzu, fenyklu, koriandru, třezalky, brutnáku, levandule a dalších. Ač bude tento projekt zakončen až v roce 2004, s prvními výstupy se mohli seznámit účastnici semináře pořádaného svazem PELERO a několika dalšími organizacemi 13. února v Pohořelicích.
Na semináři se diskutovalo také o dalším problému trápícím pěstitele LAKR, jímž je nedostatek registrovaných chemických přípravků na ochranu rostlin. S tímto problémem se potýkají téměř všichni pěstitelé minoritních plodin. I zde, jak se zdá, se díky aktivitám svazu PELERO začíná nacházet alespoň částečné řešení. V rámci tzv. minoritních indikací již dvě pracoviště začala testovat několik desítek herbicidních variant pro ošetření LAKR a pokračovat ve své činnosti budou i v příštím roce. Pokud se ověří účinnost přípravků a zároveň se nepotvrdí jejich fytotoxicita pro pěstovanou plodinu, což jsou podmínky Státní rostlinolékařské správy pro zaregistrování minoritní indikace, budou moci pěstitelé začít využívat některé dosud pro LAKR neregistrované přípravky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down