18.03.2002 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Král Ječmínek se učí francouzsky

Již 7. ročník soutěže dodavatelů sladovnického ječmene vyvrcholil slavnostním vyhodnocením a předáním cen v Prostějově.
Slavnostním okamžikům předcházel odborný seminář, zaměřený k problematice pěstování sladovnického ječmene a k nákupní politice sladoven v roce 2002.

S nevšedním zájmem sledovali účastníci semináře - ať už pěstitelé (očekávající především informace o cenách a nákupních podmínkách sladovnického ječmene ze sklizně 2002), šlechtitelé (zvědaví na perspektivu - nebo osud? - českého a moravského šlechtění a domácích odrůd sladovnického ječmene) i další účastníci úvodní informace o nových vlastnickcýh poměrech v rozhodující skupině sladoven v Česku.
Majoritním vlastníkem Obchodních sladoven, a.s., se stane francouzská firma Malterie Soufflet République tchéque, s.r.o., která v prosinci 2001 uzavřela smlouvu na koupi 74,5 % akcií. Firma Malterie Soufflet patří v Evropě k největším producentům a vývozcům sladu. S jejími dosavadními aktivitami a také se záměry v České republice seznámil účastníky semináře pan Luic Desselas, ředitel společnosti Malterie Soufflet République tchéque, s.r.o.
Společnost vstoupila do českého prostředí v loňském roce, když 1. července zahájila provoz ve Sladovně Kroměříž. Loňský nedostatek domácí suroviny byl kryt dovozem ječmene převážně z Francie. Společnost loni prodala 1114 tun sladu na tuzemském trhu a 44,4 tis. tun sladu exportovala. Po ztrátě tradičních odbytišť českého sladu, způsobené v minulých letech poklesem jeho kvality (vysoký obsah proteinů, zaplísnění suroviny) bylo nutné najít nové trhy (Kuba, Thajsko) a oživit kontakty na některé z tradičních odbytišť (Brazili, Rusko, Vietnam).
Strategie pro další období počítá s rozvojem pěstování sladovnického ječmene v Česku snahou o zvýšení osevních ploch, se zvýšením výnosů a zlepšením kvality sladovnického ječmene.
O osevních plochách se pěstitelé rozhodují především podle nebídky cen za produkci, ta se sice dostala na "evropskou" (nebo i vyšší!) úroveň, pouhý přepočet mezi evropskou a korunovou cenou však je zkreslen neporovnatelnou dotační politikou v zemích EU, kdy nezanedbatelnou část příjmů zemědělců tvoří právě fixní platby na hektary obhospodařované (nebo neobhospodařované) plochy. Ze soutěže cen produkce se tak stává souboj státních rozpočtů - a kde je větší síla, je jasné... I to na semináři v diskusi zaznělo.
Výnosy a kvalitu produkce hodlá společnost Malterie Soufflet République tchéque podporovat ve spolupráci s našimi odbornými a vědeckými pracovišti, s dodavateli osiv a přípravků na ochranu rostlin a se zemědělci zakládáním poloprovozních pokusů, založením 4 - 5 pěstitelských klubů.
K podstatným změnám v následujících letech dojde v odrůdové skladbě. Vedle trvajícího (a sílícího) zájmu sladovníků o snížení počtu rozhodujících odrůd dochází i k jejich obměně. V časové řadě let 2002 - 2003 - 2004 dojde ke snížení podílu dosud preferované odrůdy Kompakt (35 % - 28 % - 15 %), k ještě výraznější redukci dalších odrůd (Amulet a Tolar 15, resp. 10 % - 10 % - ?) a k totálnímu ústupu od odrůd Akcent, Nordus, Olbram, Forum a Madonna na nulu v roce 2004.
Perspektivu naopak budou mít odrůdy Scarlett (5 % - 10 % - 10 %), Jersey (10 % - 20 % - 30 %), Prestige (1 % - 10 % - 25 %) a Sabel (0,2 % - 3 % - 10 %). Sladovnícíi se nebrání vstupu dalších nových odrůd, pokud budou naplňovat jejich technologické a kvalitativní představy.
Pěstitele sladovnického ječmene nyní čeká rozhodování zda a kolik sladovnického ječmene při daných pravidlech hry pěstovat. Sladovníci jim nabízejí pro dodávky ze sklizně letošního roku základní cenu odrůd Jersey, Kompakt a Scarlett ve výši 4200,- Kč za tunu, za ječmen odrůd Amulet, Tolar, Nordus, Olbram a Madonna 4100,- Kč, za Akcent a Forum 4000,- Kč a za ozimou dvouřadou odrůdu Tiffany 3800,- Kč. Požadují přitom deklaraci osiva, dohoru o termínovaném prodeji, deklaraci odrůdy a odrůdovou čistotu nad 91,6 %. Za snížené kvalitativní znaky je definován i systém srážek.
Před našimi pěstiteli stojí velká výzva: dosáhnout vyšších výnosových i kvalitativních parametrů sklizní. Vzhledem k různorodým podmínkám pěstitelských oblastí v Česku, a to jak z pohledu vertikálního členění terénu tak i proměnlivosti podmínek souvisejících s geografickou polohou od západu k východu to nebude snadné... Ve hře je přežití pěstování sladovnického ječmene v České republice - i když už asi nepůjde o české odrůdy...

Výsledky 7. ročníku soutěže pěstitelů sladovnického ječmene Cena Krále Ječmínka
Účast v soutěži byla podmíněna splněním těchto ukazatelů: daný subjekt musel být prvovýrobcem sladovnického ječmene, jeho dodávky ze sklizně 2001 musely přesáhnout 200 tun a musely splňovat předem stanovené kvalitativní hodnoty.
Z více než 70 nominovaných pěstitelů nakonec v rámci regionů jednotlivých sladoven Cenu Krále Ječmínka získali:
Rajon Nymbuk - Ivo Pokorný, Kmětiněves, Agrodružstvo Brázdim, Agrofarma Majrich Bohumil, Radešín.
Rajon Chrudim - AGRO Jenišovice,, a.s., Lazice, ZOD Kámen.
Rajon Praha - Řeporyje - Petr Lukášek, Kmětiněves, Václav Robek, Pátek, okr. Louny.
Rajon Plzeň - KORA PS s.r.o., Studená, Žichlická zemědělská a.s. Žichlice.
Rajon Prostějov - ZD Senice na Hané, Diadema, s.r.o., Brno, ZD Klenovice na Hané.
Rajon Olomouc - Ing. Šmardová Anna, Olomouc - Nedvězí.
Rajon Litovel - ZD Renoty - Dětřichov.
Rajon Ivanovice na Hané - ZOD Haná Družstvo Švábenice, Bureš František, Švábenice.
Sladovna Hodonice, a.s. - Jaroprodukt s.r.o., Jaroslavice, Agrodružstvo Vrbovec, družstvo, Zemědělské družstvo Miroslav, AGRO Stošíkovice, s.r.o.
Malterie Soufflet République tchéque, s.r.o. - Agrodružstvo Morkovice, družstvo, Agrodružstvo Morava Kojetín, ZD Bohuňovice, s.r.o., Bonagro, a.s. Blažovice.
Mimořádné ocenění za celoživotní práci ve sladovnictví převzal z rukou ředitele Obchodních sladoven Ig. richarda Paulů PAN František Šenkyřík, který letos oslaví 60. narozeniny a který celý svůj život - od vyučení roku 1956 - spojil s prací sladaře. stal se jedním z nejlepších odborníků sladařského řemesla zejména při výrobě speciálních druhů sladu.
Břetislav Koč

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down