26.03.2002 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Morforegulátory jsou nedílnou součástí intenzívní technologie pěstování obilnin

O úrovni výnosu obilnin rozhoduje velké množství intenzifikačních faktorů. Různou měrou se na celkovém výnosu podílí všechny součásti pěstitelské technologie. Jak však zaznělo na Osivářských dnech pořádaných v předjaří společností Oseva, Agro Brno, spol. s r. o. , o kterých jsem již stručně informovali, rozhodující není množství vstupů, ale především jejich úroveň.

Ing. Marie Váňová, CSc., ze Zemědělského výzkumného ústavu v Kroměříži pěstitele na Osivářských dnech podrobně informovala o novinkách v celé technologii pěstování obilnin. Kromě doporučení pro pesticidní ochranu se její rady týkaly rovněž aplikace morforegulátorů. Použití těchto přípravků je podle slov známé odbornice jedním z důležitých faktorů intenzifikace pěstování obilnin a u řady jejich odrůd je v současné době již nezbytným opatřením.
„Polehnutí je jeden z nejhorších škodlivých činitelů, a to platí zvláště v chladnějších a vlhčích oblastech, jako je tato,“ uvedla ing. Váňová doslova na semináři konaném v Jabloňově na okrese Žďár nad Sázavou. Jak dále pěstitelům vysvětlila, použití morforegulátorů by mělo být delikátní záležitostí, mělo by se provádět jemně a vícekrát během vegetace. Snahou pěstitelů by mělo být vystihnout takový termín aplikace, kdy morforegulátor přinese největší efekt.
Použití morforegulátorů ing. Váňová rozdělila do několika skupin. První ošetření má za cíl podpořit odnožení a vyrovnání porostu. Provádět by se mělo v časném jaru, jakmile teplota stoupne nad 8o C. Doporučeny byly nižší dávky. Ošetření v tomto termínu podle ing. Váňové zajistí především u ozimých pšenic dlouhé klasy v jedné úrovni. Jde tedy o vyrovnání růstu a vývoje odnoží vůči hlavnímu klasu.
Ošetření, jež má za úkol zkrátit stéblo, je vhodné provádět v období, kdy se vytváří první a druhé kolénko. V tomto časnějším období ošetření, které samozřejmě musí vycházet z konkrétních odrůdových doporučení, se neovlivňuje negativně produktivita klasu. Ing. Váňová upozornila na to, že volba správného termínu aplikace morforegulátorů je velmi důležitá, neboť při aplikaci v pozdější růstové fázi může aplikace způsobit i opačný než požadovaný efekt - snížení výnosu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down