18.04.2002 | 04:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zelená pro jednotnou Evropu

Hranice mezi evropskými státy přestávají být pro velký koncern BASF rozhodující. V nejbližších letech dosáhne úspěchu především ten, kdo bude schopen rychle reagovat na měnící se situaci. Tak by bylo možné charakterizovat myšlenky, jež vyplynuly z vystoupení představitelů divize agrochemikálií firmy BASF na tiskové konferenci, která se uskutečnila v polovině dubna v Bratislavě. Jejími účastníky byli novináři z odborného zemědělského tisku zemí střední a východní Evropy.

Hlavním bodem programu byla problematika začlenění zemědělství těchto zemí do Evropské unie v kontextu světa a odpovědnosti vyspělých zemí za zabezpečení výživy lidstva. Claus Illing, viceprezident skupiny agrochemikálií BASF pro Evropu, ve svém otevřeném a velmi zajímavém vystoupení dokázal pojmout téma opravdu široce. Zemědělství evropských zemí (především Německa) představil s klady i nedostatky dotačního zabezpečení, které je ovlivňováno politickou situací v jednotlivých zemích, a upozornil na důležitost rozvoje biotechnologií, bez nichž nebude další podstatný rozvoj zemědělství možný.
Další přednášející Dr. Egon Weinmüller, hlavní manager skupiny agrochemikálií BASF pro střední a východní Evropu, střední východ a Afriku, věnoval více pozornosti zemědělství v přistupujících zemích a systému obchodu firmy BASF s přípravky na ochranu rostlin. Pohled z venku by byl pro mnohé představitele naší zemědělské politiky určitě poučný, i když celkové hodnocení zemědělství České republiky dopadlo v porovnání s ostatními zeměmi dobře.
Ve druhé části konference měli novináři možnost pohovořit s představiteli BASF jednotlivých zemí odděleně. Našimi partnery byli Ing. Ladislav Niklíček, CSc., ředitel oddělení agrochemikálií BASF, spol. s r. o., a Ing. Stanislav Malik. Diskuse se více soustředila na konkrétní záležitosti týkající se chemické ochrany rostlin, ale nevyhnula se ani problematice související se vstupem České republiky do Evropské unie a projednávané kapitole Zemědělství.
Informací bylo mnoho. Proto se k výstupům z tiskové konference vrátíme na stránkách Zemědělce i odborných měsíčníků Úroda a Farmář.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down