22.04.2002 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky z choceňské nabídky jařin

Expozici společnosti OSEVA UNI, a. s., Choceň vídají návštěvníci významných zemědělských veletrhů takřka pravidelně. OSEVA UNI nechyběla ani na letošním Techagru, kde svoji činnost představila ve společném stánku s Obchodním šlechtitelsko semenářským družstvem Elita Modřice.

Zákazníci OSEVY UNI jistě dobře vědí, že tato společnost jim dodává ucelený sortiment osiva většiny polních plodin jak z domácího, tak zahraničního šlechtění. Za zdůraznění stojí také nabídka odrůd pícních plodin vlastního šlechtění ze šlechtitelských stanic Větrov a Domoradice.
Ing. Pavel Švarc, vedoucí odboru výroby a vnitřního obchodu OSEVY UNI, však při setkání na veletrhu Techagro upozornil i na nové zahraniční odrůdy, jejichž je Oseva Uni na českém trhu výhradním zástupcem. Jsou jimi například jarní pšenice Vinjett, poloraná pekařská odrůda s nejvyšším výnosem v sortimentu a velmi dobrou odolností k chorobám, která byla vyšlechtěná švédskou firmou Svalöf Weibull AB. Také další z novinek, odrůda ovsa Dagny, byla vyšlechtěna ve Švédku. Jako hlavní přednost této bělosemenné odrůdy ing. Švarc uvedl její vysoký výnos. I nabídka hybridů kukuřice od firmy Advanta se letos rozšířila, a to o hybrid Atalante (vhodný pro pěstování na zrno i siláž, FAO 270/280) a o hybrid Boomerang (určený k pěstování na siláž, FAO 240). Ing. Švarc rovněž informoval o žlutosemenných odrůdách hrachu Jackpot a Sponsor, vyšlechtěných v Dánsku firmou Axel Toft. Tyto odrůdy semi-leafless typu se mohou pochlubit vysokým výnosem a výbornou odolností k poléhání. Zajímavou novinkou je i antinematoidní odrůda hořčice bílé Salvo, jelikož se jedná o jedinou odrůdu v sortimentu s deklarovanou účinností proti napadení háďátkem řepným.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down