23.04.2002 | 01:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výzkumné ústavy připravují mezinárodní setkání

Je již tradicí, že se české privátní výzkumné ústavy na veletrzích prezentují ve společné expozici. Ani letošní výstava Techagro nebyla výjimkou. Výzkumný ústav pícninářský s. r. o. Troubsko, Výzkumný ústav bramborářský, s. r. o., Havlíčkův Brod, Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s. r. o. a Agritec, výzkum, šlechtění a služby, s.r.o., Šumperk zde společně informovaly o výsledcích svých výzkumných, šlechtitelských i poradenských aktivit.

Na veletrzích však vystavovatelům nejde pouze o to prezentovat výsledky své práce. Velké zemědělské výstavy jsou i místem setkávání odborníků ze všech zemědělských oborů a proto se stánek výzkumných ústavů stal i místem plánování.
V České republice se totiž v letošním roce připravuje několik mezinárodních konferencí, na jejichž pořádaní se výzkumné ústavy spolupodílejí. RNDr. Jan Nedělník z Výzkumného ústavu pícninářského avizoval konání mezinárodní konference zaměřené na otázky rezistence plodin vůči chorobám, která se uskuteční 9. –14. září v Praze a na které vystoupí přední světoví odborníci tohoto oboru. Jak dále dr. Nedělník uvedl, problém rezistence se stále častěji dotýká i zemědělské praxe a proto informace, které na konferenci zazní, jistě zaujmou nejen výzkumné pracovníky, ale i pěstitele.
Ing. Miroslav Hochman, ředitel Agritecu, informoval o akcích, které budou součástí oslav 60. výročí založení jeho společnosti. Šumperský výzkumný ústav pořádá ve dnech 4.-6. listopadu česko-slovenskou konferenci na téma Využití molekulárních markerů v biologii, šlechtění a uchování genových zdrojů rostlin a ve dnech 17. – 20. září mezinárodní lnářskou konferenci v rámci Evropského systému výzkumné spolupráce FAO.
Jako každoročně připravují výzkumné ústavy také tradiční polní dny. Ing. Hochman upozornil na Polní den lnu a konopí a na Polní den luskovin, na které se pěstitelé mohou těšit v termínech 27. –28. června.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down