21.06.2002 | 12:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

GMO k vidění na polním dnu

BT kukuřice, neboli kukuřice, která je díky genetické modifikaci odolná zavíječi kukuřičnému, byla jen jednou ze zajímavostí, které přilákaly zemědělce na polní den v Branišovicích uspořádaný 11. června společností Monsanto ČR, s. r. o.

Na pozemcích asi 30 km vzdálených od Znojma, jež se nacházejí v nadmořské výšce asi 200 m n. m., měli pěstitelé mimo jiné možnost porovnat porosty zakládané několika způsoby: konvenčně, tzn. po hluboké orbě, minimalizací, tj. se zpracováním půdy do 10 cm a „no till“ - bez zpracování půdy. Ozimá pšenice odrůd Niagara a Clever, jarní ječmen Prestige, kukuřice Monumental a sója Quito byly zakládány všemi třemi zmíněnými technologiemi. O tom, která technologie se do branišovických podmínek hodí nejlépe, rozhodnou až výsledky. Pěstitelé si však mohli udělat úsudek již z výnosů dosažených vloni, neboť tyto pokusy zde firma Monsanto provádí již druhým rokem. V roce 2001 zde bylo u obou odrůd ozimé pšenice dosaženo nejvyšších výnosů u porostů zakládaných bezorobně. Při klasickém zakládání porostů zde odrůda Niagara dala výnos 6,1 t/ha, Clever 6,94 t/ha, při minimalizaci Niagara 5,7 t/ha, Clever 7,55 t/ha, při bezorebném způsobu Niagara 7,94 t/ha Clever 7,69 t/ha.
Velkou zajímavostí polního dne bylo představení geneticky monifikované kukuřice. Ačkoliv zařazení geneticky modifikovaných plodin na běžné plochy zatím není povolené, bylo pěstování kukuřice Bt Monumental povoleno na pokusných plochách. Rozdíly mezi modifikovaným hybridem BT Monumetal a běžným hybridem Monumental, nebyly vzhledem k vývojové fázi kukuřice patrné. Pěstitelům, kteří se loni potýkali s výskytem zavíječe kukuřičného – škůdcem, jež loni způsobil významné škody, jsou však přínosy odolnosti zřejmé.
Další pokusné parcelky patřily představení celé palety odrůd pšenice a ječmene, jež firma Monsanto nabízí či v budoucnu českým pěstitelům nabídne. V Branišovicích nechyběly ani odrůdy, a to nejen obilnin, od ostatních šlechtitelů či výstava zemědělské techniky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down