17.02.2002 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Poupata z nových výzkumů ozimé řepky

V seriálu na tři pokračování přinášíme čtenářům Farmáře nové názory a poznatky. Formou našeho sdělení budou neobvyklá jednoduchostí sdělení. Nedostatek textu či zkrácený výklad, obrázek, vybraný graf neznamená, že nejsou k dispozici podklady. Právě naopak. Je jich tolik, že široká prezentace by zastřela fakta, které bychom rádi přinesli zemědělské praxi.

Rámec pěstování olejnin – my, svět, perspektiva
Zemědělci co nepřestali hospodařit, neuvěřili heslům o nadbytku, zbytečnosti výroby, tomu, že konkurenční prostředí a ne správné využití kapacit zlevňuje. Dvanáct let jevychovalo tak, že úspěch se nutně dostaví a už se dá cítit. Výhled zemědělství je velmi dobrý.
Rámec 1:
 Ceny řepky rostou nezávisle na sklizni v ČR/SR a navzdor růstu světové produkce. Rozhodují je bouřlivý růst spotřeby tuků v Asii. Fenomén je Čína (viz tab. 1)
 V EU růst dovozů a nižší produkce olejnin, neboť subvence nepřejí olejninám.
 SVŘi = cesta k prosperitě: výnosy 4,31 t/ha, hrubý zisk z 1 ha 7308 Kč. (viz tab. 2)

Je ale potřebné vědět, že cesta k úspěchu vede přes výsledky a poznatky. Jsou ale i jiné názory:
 Výnosy jsou dobré a srovnatelné k EU, ale přes skvělý a těžko opakovatelný rok jde jen v 4. (v SR 6.) výnos v historii. Nebo 8. z 13.ti pěst. zemí EU 1996-2000. K EU jsme se rovnali a překonávali je v letech 1988-1990.
 Máme poznatky, ale nemáme na vstupy, ale známý odborník Dr. H. Hebinger tvrdí: Dobré využití vstupů je důležitější než kvantita. SVŘi = doklad výhodnosti intenzívní tech-nologie a nových poznatků.

V souhrnu uvádíme pětici kladů českého zemědělství:
 Privatizace v ČR a SR nelikvidovala velkovýrobu. Ale: chybí program hospodářské orientace.
 Růst produktivity práce 1989/2001 asi 2,5 x. Ale: minimalizace přípravy půdy a další vedou k invazi patogenů do ekosystému, venkov ztratil tradičního zaměstnavatele.
 Profesionální vedení podniků. Ale: nestačí rozvoj obchodu a služeb.
 Orientace na tržní plodiny: Olejniny a řepka, sladovnický ječmen - velké šance. Ale: růst podílu obilí v osevním postupu, úzký výběr plodin, zpracovatelský průmysl se málo rozvíjí
 Intenzita = bohatství.

Jsme přesvědčeni, že je nutné řepku pěstovat intenzivně a že základem jsou znalosti tvor-by výnosu a principů intenzivní technologie a nové poznatky.

Intenzivní technologie ozimé řepky

Principy intenzivní technologie ozimé řepky:
 Mohutný kořenový systém. Proto: čerstvá orba, regulátory, porost bez výdrolu obilí a fytotoxicity herbicidů.
 Dlouhá doba asimilace. Proto: včasný až předčasný výsev 60 semen/m2, dobrá ochrana proti škůdcům, fungicidy, regulace růstu a zrání
 Dostatek úložných míst: šešulí a semen. Proto: řádná výživa, 30-40 rostlin /m2, listová hnojiva, Atonik, Rexan.
 Efektivní hospodaření s asimiláty. Proto: hustota 30-40 ks /m2, odrůdy – hlavně zdravotní stav.

Podmínky:
1. Jde o řetěz opatření = výnos záleží na „prvku v minimu“. Ten určuje účelnost všech dalších vstupů.
2. Stejné riziko = nadbytek. Dominance prvku v maximu překoná korelační vztahy v rostlině či v porostu. Vyvolá redukci výnosu: poléhání, předávkování stimulátorů (kej-da), mikroelementů, dusíku.
3. Stěžejní prvky SVŘi jistit více zásahy

NOVINKY

Ve 3 skupinách novinek je práce celé výzkumné a pracovní skupiny olejnin, financovaná penězi od grantových agentur (GAČR, NAZV) a také prostředky z výzkumu, který se provádí sice na zakázku od řady firem, ale podle vlastních metodik a s vlastními variantami.

Novinky :
 Čerstvá příprava půdy prospívá řepce a škodí samosevům obilí (tab. 4, obr. 1). Je jistotou i v případě nadměrných srážek – viz poškozené řepky v minimalizacích po dešti-vém září roku 2001.
 Devrinol + Treflan do půdy a čerstvá orba = skvělé vzejití, vynikající herbicidní účinek, odpadá potřeba graminicidu.
 Teridox + Command = dobrá a šetrná herbicidní kombinace.
 Moření osiva Cosmos - nezbytné opatření v nížinách. Také postřik fómy Sportak alpha HF na přelomu září a říjnu je k doporučení. Výrazný růst výnosů (tab. 5 a 6).
 Na slimáčka platí stejně jako limacidy vápenný hydrát – hnojivo a ochrana (tab. 7).
 Galera – významná novinka pro postemergentní ochranu řepky.

Budeme dokladovat jen některá fakta..
Naši předci zpracovali skvělou technologii pro zakládání porostů obilí. Hrudka – budka. Řepka ale byla nevýznamná rostlina vhodná na mazací oleje. Pěstitelská technologie se ne-propracovala, přijmula se obilnářská. Přitom mezi obilím a řepkou jsou zásadní fyziologické a biologické rozdíly.

Proto zakládat porost tak, aby se škodilo výdrolu obilí a prospívalo řepce – čerstvá pří-prava.
Když se ještě při tom zapraví Devrinol s Treflanem. nebude často ani nutno aplikovat graminicid. Rozhodně v každém případě se mimořádně sníží škodlivost toho nejnebezpečněj-šího plevel na podzim – výdrolu obilí. Škodí i když ho později zničím graminicidem.
Pod řepku již z asi 50-60 % neoráme. Nelikvidujeme loňský výdrol řepky před vzejitím nové. Proto a nejen proto se značně šíří škůdci a choroby. V nížinách, ani ve středních polo-hách se již neobejdeme bez moření. To řepku zachrání před dřepčíky a velkými škodami od krytonosce zelného, které ale jen sníží.

Zajímavý je skvělý účinek Nurelle, i když ani ten nedokáže krytonosce zcela zastavit.

A to také někdo podle dosavadní literatury tvrdí, že krytonosec zelný neškodí. Přitom ani se silnými insekticidy nedokážeme udělat kontrolní parcelky bez napadení. Spoléhat na letitá tvrzení bez dokladů není správné. Konec konců dříve se také tvrdilo že blýskáček je neškod-ný, že opyluje a že larvy od krytonosců ve stoncích nemají škodlivé dopady.

Trochu a neradi jsme dříve pomluvili předky. Ale teď je pochválíme. Mysleli, zatímco my už jen postřikujeme. Na obr. 2 je strana nejstarší rukověti hospodáře, která byla prvá z našich rostlinných výrob přeložena do cizích jazyků. Připojen je kousek textu, který dosta-tečně výmluvně uvádí i jinou metodu ochrany proti dřepčíkům, než je insekticid.

Slimáček je v současnosti hlavní a nejnebezpečnější škůdce řepky ve Francii. My už má-me velmi smutné zkušenosti z podzimů 1995, 1996, 1997, 2001. K ochraně se ale nemusí používat jen běžné limacidy, jako je Mesurol 50 WP, Vanish AZ Slug Pellets, ale i půdní in-sekticidy jako je Marshal 25 EL. S velmi dobrými výsledky (tab. 7) jsme vyzkoušeli 2 t/ha vápenného hydrátu – má asi pH 13 - po setí řepky. Vzcházející řepce se nic nestalo a škody jsme velmi snížili. Pohnojím a tím ošetřím.

Další novinky v pěstování řepky naleznete v příštím čísle Farmáře.

Doc. Ing. Jan Vašák, CSc. a kolektiv výzkumné skupiny olejnin
Česká zemědělská univerzita v Praze

Obr. 2 O ochraně řepky již své věděli i naši předci.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down