17.03.2002 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak skladovat balíky slisované píce?

Jestliže se rozhodneme pro technologii sklizně pícnin, která je zakončena lisováním senáže, sena či slámy ať již do válcových nebo hranolových balíků, nastává problém jak zajistit potřebnou kvalitu takto sklizené píce po celou dobu skladování až do jejího zkrmení.

Tento problém je největší u technologie senážování zavadlé píce, kdy po jejím slisování musí dojít k zabalení utvořeného balíku do folie, aby se vytvořily podmínky pro správné kvašení a mohla tak vzniknout kvalitní senáž. Tuto podmínku můžeme splnit dvěma způsoby, a to buď pomocí klasických balících strojů (baličky) nebo pomocí strojů pro plnění balíků do vaku.
Individuální balení balíků do folie
Pro balení jednotlivých hranolových nebo válcových balíků jsou používány baličky. Mohou být řešené jako nesené na tříbodovém závěsu traktoru, nebo jako přívěsné za traktorem. Tyto baličky lze použít jak přímo na poli, tak u skladu balíků, kde je nižší riziko poškození balící folie při přepravě. V poslední době se vyrábějí i kombinované stroje (obr.1), kdy součástí lisu je také balička a balík opouští stroj již zabalený a stačí ho pouze dopravit na stanoviště jeho skladování.
Princip práce baliček je dvojí:
 Balík se pouze pootáčí vždy o část výseče a cívka s folií se točí okolo balíku (obr.2).
 Balík se otáčí okolo své osy na otočné podložce a zároveň se vždy pootočí o část výseče tak, aby se folií ze stojící cívky dokonale zabalil.
Takto zabalené balíky se potom z pole odvezou do skladu, kde dojde bez přístupu vzduchu k fermentaci a vznikne tak kvalitní senáž, anebo pokud jsme slisovali seno můžeme tyto balíky skladovat pod širým nebem bez ztráty jeho kvality.
Stroje pro skupinové balení balíků
Pro velkovýrobní podmínky je výhodné skupinové balení balíků, které umožňují stroje dánské firmy POMI ApS Kombi-Pack a Kombi-Pack Super. Tyto stroje balí balíky skupinově tak, že balíky jsou ovíjeny v řadě za sebou, tak jak jsou postupně vkládány do balícího stroje a takto vznikne vzduchotěsný obal okolo uskladněných balíků. Na plošinu stroje se ukládá balík, který hydraulicky ovládané čelo plošiny posouvá do ovíjecího rámu. Při tomto pohybu dochází současně k ovíjení a vzniká vlastní vak.
Stroj má vlastní spalovací motor o výkonu 20 k (15 kW) pro pohon hydraulické soustavy, která ovládá posouvání a ovíjení balíků. Výhodou stroje je univerzálnost, kdy po výměně rámu ve kterém obíhají ovíjecí folie získáme baličku pro válcové (obr. 3) nebo hranolové (obr. 4) balíky. Maximální profil balíků, které je schopen ovinout stroj Kombi-Pack Super v úpravě pro ovíjení hranolových balíků je 2,8 x 2,9 m. Nespornou výhodou tohoto systému uskladnění balíků je vysoká úspora balicí folie, úspora času a pracovních sil, protože tento stroj obsluhuje jedna osoba, která současně obsluhuje čelní nakladač pro zakládání balíků do stroje.
Plnění balíků do vaků
Kromě známé technologie plnění vaků řezankou a tím vytváření senáže či siláže existují také stroje, které mohou plnit vaky balíky a to balíky hranolovými či válcovými.
S touto myšlenkou přišla na počátku devadesátých let americká firma AG Bag, která je známá svým průkopnictvím v oblasti senážování řezané píce do vaků. Tato firma vyrobila speciální stroje pro balení válcových balíků s označením Flex-A-Tuber 5603 „Ballerina“ a pro hranolové balíky Square Bale Bagger MR 802 „Ballenstar“, které jsou schopny plnit do vaků balíky senáže, sena nebo slámy.
Stroj Flex-A-Tuber 5603 „Ballerina“ je určen pro plnění vaku válcovými balíky senáže, sena či slámy s průměrem 1,2 – 1,6 m od všech typů používaných lisů. Oproti již zmíněnému systému balení jednotlivých balíků samostatně má tato technologie velmi vysokou výkonnost až 60 balíků za hodinu, kdy naplněný vak má délku až 45 m. Foliový vak ze speciální folie AG Bag Tri Dura Flex je předem natažen na stroji a při vlastním plnění se do něho vsunuje balík, následně za strojem se folie smrští a dokonale obsáhne balík. Flex Tuber je vybaven vlastním spalovacím motorem Honda o výkonu 8 k (6 kW), který pohání hydraulický systém pro vkládání balíků. Vsunutím balíku do vaku stroj popojede vpřed. V závislosti na průměru balíků je nutné vybrat foliový vak o správném průměru, aby došlo k dokonalému přilnutí folie k balíku. Po naplnění vaku je nutné neprodyšně uzavřít vak, aby mohlo dojít k fermentaci uskladněné senáže. Pro odchod kvasných plynů z vaku je nutné umístit tzv. odvzdušňovací ventil, který odvádí kvasné plyny. Obsluhu stroje zvládne jeden člověk, který stačí zakládat balíky čelním nakladačem do plničky a pomocí dálkového ovládání řídí chod plničky.
Podmínkou pro dokonalé utěsnění je použití balíků dokonale slisovaných s pravidelným tvarem a nejlépe zafixovaných síťovinou. Sušina materiálu k senážování by měla být v rozsahu 35 až 55 %. Je nutné uložit balíky do vaku v den jejich slisování, protože jinak dochází ke zvyšování teploty v jádru balíku a k nesprávným kvasným procesům. Předpokladem vysoké kvality uloženého materiálu je samozřejmě zabránění přístupu vzduchu po celou dobu skladování až do jeho zkrmení.
Svou vysokou výkonností je tento stroj vhodný pro velké zemědělské podniky a podniky služeb. Výrobce udává rentabilitu provozu již od 1000 balíků za rok.
Druhý výrobek Square Bale Bagger MR 802 „Ballenstar“ je určen pro plnění vaku hranolovými balíky. Vak je opět vyroben ze speciální vzduchotěsné folie, ze které lze vytvořit vak o délce až 45 m. Do tohoto vaku se vejde cca 95 velkých balíků, což představuje 70 tun senáže. Při plnění panuje poměrně vysoké pracovní tempo cca 50 – 60 balíků za hodinu, takže jsme schopni naplnit vak asi za 1,5 hodiny. Tím jak se balíky vkládají do vaku celá plnička se pohybuje směrem dopředu. Natažená folie vaku se za strojem smršťuje a těsně obepíná naskladněné balíky. Na přijímací stůl mohou být položeny až tři balíky na sebe a plnícím zařízením najednou vsunuty do vaku. Podmínkou je příčné položení balíku a vyplnění celé šířky vkládacího stolu (2,4 m), kdy jsou optimální balíky s délkou právě 2,4 m nebo dva balíky o délce 1,2 m položené vedle sebe. Šířka balíku je libovolná a výška je dána průchodností rámu stroje. Stroj má opět vlastní benzinový motor Honda o výkonu 6 kW, který slouží k pohonu hydraulické soustavy která zajišťuje vkládání balíků do vaku. K obsluze stroje stačí opět jeden člověk, který zároveň obsluhuje čelní nakladač, kterým zakládá balíky na vkládací stůl. S touto technologií dosáhneme velkých úspor na pracovní síle, čase a spotřebované folii.
Požadavky na materiál jsou obdobné jako u „Balleriny“ jen je nutné se přesvědčit, zda používaný lis na hranolové balíky je také určen pro lisování píce na senáž, aby došlo k dokonalému slisování materiálu. Rentabilitu tohoto stroje udává výrobce od 2000 zabalených balíků za rok.
Stroje „Ballerina“ i „Ballenstar“ jsou vhodné pro velké podniky a zejména pro podniky služeb především díky vysokému výkonu stroje, který zajišťuje nízké náklady na zabalení jednoho balíku. Ekonomicky příznivě se jeví použití této technologie také ve srovnání s výstavbou nových skladovacích kapacit. A co je asi nejdůležitější z hlediska kvality krmiva je prakticky bezztrátové uložení materiálu, které při dodržení technologického postupu zajistí vysokou jakost krmiva po celou dobu skladování až do zkrmení posledního balíku z vaku.
Ing. Jiří Mašek
Doc. Ing. Josef Břečka, CSc.
ČZU v Praze

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down