Podle odborníků z brněnského Sladařského ústavu je loňský ročník sladovnického ječmene kvalitativně dobrý, v oblastech s časnou sklizní dokonce velmi dobrý. Rozbor 167 vzorků sladovnického ječmene ukázal obsah bílkovin a škrobu, který dává předpoklad velmi dobrého extraktu sladu.
Pro výrobu sladu jsou ale méně vhodné nebo i nevhodné partie ječmene, sklízené až v závěru měsíce srpna se sníženou biologickou čistotou. Loňské žně částečně oddálily vydatné deště a porosty také v některých oblastech silně polehly. Průměrná klíčivost zjištěná ve vzorcích sladovnického ječmene 98,9 % je na úrovni předchozích let.
Zemědělci loni zaseli jarní ječmen pro sladovnické účely na 321,7 tisíce ha. To bylo o 35 tisíc ha méně než v roce 2000. Ze statistických údajů vyplývá, že od roku 1997 trvale klesá osevní plocha jarního ječmene.
Zpracováno podle zprávy ČTK