21.02.2002 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Soutěž v řezu révy vinné 2002

Zimní řez révového keře je jedním nejdůležitějších agrotechnických zásahů vinohradnické sezony. Vzhledem k tomu, že je většinou prováděn za méně příznivého počasí, patří ve vinici mezi fyzicky namáhavé činnosti. Není to však jenom těžká práce, jako každá jiná vyžaduje také své nároky na odbornou úroveň provedení, protože uvádí révový keř „do sezony“, a tak jej určitým způsobem limituje v jeho možnostech.

Úroveň kvality zimního řezu se často v našich vinicích velmi liší. Situace se však v posledních letech rychle lepší, a to nejen díky dostupnosti kvalitního nářadí, ale také díky striktním požadavkům na vysokou kvalitu vstupní suroviny - hroznů, které jsou řezem, jako jedním z nejdůležitějších pěstitelských faktorů, ovlivňovány.
Protože je třeba psát nejenom o tom, kde „pokřtili“ které víno či kde které víno vyhrálo soutěž a nebo bylo degustováno, ale také o tom, jak se takové víno rodí, vznikla před asi dvěma lety idea setkání vinohradníků a také ostatní veřejnosti. Loni ve druhém lednovém týdnu byla tato myšlenka poprvé uvedena v život s mimořádným ohlasem. Soutěže v řezu révy vinné se tehdy zúčastnilo více než čtyři desítky vinohradníků.
Druhé setkání vinohradníků se Soutěží v řezu révy vinné se letos uskutečnilo stejně jako loni ve vinicích velkobílovského vinaře Ing. Františka Mádla Obě skupiny - mladší vinohradníci v počtu 16 a starší a zkušenější ELITE v počtu 37 řezali v časovém limitu keře nůžkami i pilkami a réví samozřejmě vytahovali. Odborná porota poté přistoupila k velmi pečlivému hodnocení. Sledovala nejen počet hotových keřů, ale také preciznost provedení - zda byl keř dobře očištěn, zda byl správně veden, zda byl řez čistý, ostrý a ve správném úhlu a další. Zkušení jistě vědí, kolik se toho dá napozorovat.
V kategorii Junior se stal vítězem Stanislav Konečný, žák SViŠ Valtice, Čejkovice, druhé místo obsadil Lukáš Veverka, student Zahradnické fakulty MZLU Lednice ze Strážnice a třetí Robert Franz, ZD Sokolnice, Hostěrádky. Kategorii ELITE vyhrála žena - Heda Osičková, vinařka z Velkých Bílovic. Na druhém místě byl Josef Šrámek, vedoucí vinic Zahradnické fakulty MZLU Lednice z Valtic a na třetím Jaroslav Michna, vinař z Čejkovic.
Kromě samotné soutěže v řezu měly téměř tři stovky návštěvníků místa setkání možnost shlédnout prezentace některých firem, dodávajících techniku a materiál pro vinohradnictví, a také vlastníma rukama vyzkoušet novinku - ergonomické nůžky pro řez révy a ovocných stromů ERGO BAHCO Pradines.

Richard Stávek

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down