21.02.2002 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Napadení chorobami pat stébel je třeba zjistit už na jaře

V poslední době se houbové choroby obilnin, ale i jiných plodin, stávají stále větším problémem. U obilnin je ochrana možná, ale je nutné zasáhnout včas. Objeví-li se zjevné příznaky na porostech, bývá pro zásah fungicidem většinou již pozdě. Letos budou mít pěstitelé možnost zajistit si vyšetření zdravotního stravu svých porostů ozimých obilnin ještě před započetím jarních aplikací fungicidů. Analýzy bude provádět Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s. r. o. - laboratoř integrované ochrany rostlin.

Cílem testu je zjistit u analyzovaného vzorku rostlin, jaký je stupeň napadení komplexem chorob pat stébel, a tak poskytnout pěstiteli základní kvalifikovanou informaci, která je nezbytná pro správné rozhodnutí o použití fungicidů. Vyšetřovat je možné vzorky z porostů ozimé pšenice, ozimého ječmene, ozimého žita a tritikale. Vedle vyhodnocení stupně vizuálně patrného hnědnutí a poškození bází rostlin budou určeni také původci tohoto patologického stavu (druhy fytopatogenních hub) a jejich podíl (pravý stéblolam, plíseň sněžná, fuzariózy). Fungicidní přípravky mají různou účinnost na různé choroby, a proto je tato speciální analýza nezbytná pro efektivní volbu fungicidů. V případě vyššího výskytu nemocných rostlin bude zaznamenáno rovněž napadení listovými chorobami.
S vyšetřováním porostů je nutné začít při obnovení jarní vegetace, v době odpovídající vývoji porostů ozimů do počátku sloupkování. Odebírá se asi sto rostlin z hodnoceného pozemku (honu), a to na třech až čtyřech místech. Rostliny zbavíme zeminy otřepáním (neoplachovat vodou, došlo by k rychlému zahnívání!). Vzorek s označením a popisem vložíme do mikrotenového sáčku a v krabici odešleme poštou nebo osobně doručíme do analytické laboratoře.
Každý vzorek, který bude odesílán k vyšetření zdravotního stavu, je třeba označit a připojit k němu základní informace, které budou sloužit k vědeckému zpracování výskytu chorob pat stébel na území České republiky. Je nutné uvést číslo vzorku, druh ozimé obilniny, odrůdu, název lokality (honu), datum setí, předplodinu, způsob zpracování půdy (orba, minimalizace, bezorebně), použité mořidlo a datum odběru rostlin. Důležitá je rovněž zpáteční adresa, e-mail nebo číslo faxu, na které budou výsledky analýzy odeslány. Výsledky lze získat do sedmi dní po obdržení zásilky.
Toto jsou tedy možnosti, jak včas diagnostikovat napadení porostů ozimých obilnin komplexem chorob většinou zahrnovaným pod název choroby pat stébel. Na páté mezinárodní odborné konferenci firmy DuPont, která se uskutečnila začátkem ledna v Praze, o nich informoval dr. Ing. Ludvík Tvarůžek. Zemědělské podniky, jež se v roce 2002 zúčastní programu firmy DuPont "Získejte víc", mají analýzu jednoho vzorku zdarma. Pro ostatní zájemce je tato služba otevřena za cenu, která bude stanovena dohodou.

Ing. Dušana Hofmanová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down