21.02.2002 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ústřední bramborářský svaz ČR

Ústřední bramborářský svaz ČR byl založen v roce 1993. Je pokračovatelem tradic Ústředního svazu pěstitelů zemáků v Německém Brodě, který byl založen v roce 1908 a jehož činnost byla násilně ukončena v roce 1943.

Hlavním cílem svazu je soustavné zvyšování úrovně našeho bramborářství a prosazování zájmů členů. Tyto zájmy jsou v drtivé většině identické se zájmy všech pěstitelů. Členství ve svazu je dobrovolné a povinností člena je každoroční placení členských příspěvků. Lze tedy říci, že přední firmy odvětví dobrovolně přispívají na hájení zájmů celého odvětví. Představitelé těchto firem pochopili, že je nezbytné, aby existoval zástupce podnikatelské sféry, který je schopen formulovat její zájmy a snažil se je efektivně prosazovat v rámci státu i v mezinárodním měřítku.
Členy svazu jsou pěstitelé brambor, zpracovatelé, obchodníci s bramborami konzumními i sadbovými, šlechtitelské firmy i Výzkumný ústav bramborářský. Členská základna zastupuje celou vertikálu odvětví. Svaz může hájit zájmy celého odvětví, protože nevstupuje na trh a nekonkuruje tak svým členům a zástupci jednotlivých zájmových skupin jsou rovnoměrně zastoupeni v předsednictvu svazu, které je nejvyšším pracovním orgánem svazu. Svaz je tvořen třemi odbornými sekcemi (pěstitelů, obchodníků, zpracovatelů). Sekce si volí své vedení, které ji zastupuje v předsednictvu. Pěstitelé (strana prodávající) mají v předsednictvu šest zástupců a obchodníci a zpracovatelé (strana kupující) mají dohromady rovněž šest zástupců. Výrazem úzké spolupráce s Výzkumným ústavem bramborářským je i automatické členství ředitele VÚB v předsednictvu svazu dle stanov. Předsedu svazu volí valná hromada.
Od počátku své činnosti se náš svaz snažil o získání potřebných informací a jejich předání svým členům i bramborářské veřejnosti. Ještě v roce 1993 začal vydávat odborný časopis Bramborářství a pořádat odborné semináře. Časopis Bramborářství má pravidelný okruh odběratelů nejenom v ČR, ale i na Slovensku. Jsou v něm publikovány výsledky výzkumu, aktuální informace z činnosti svazu a odvětví i ohlédnutí do české bramborářské historie. Tradičními se již staly odborné semináře na počátku ranobramborářské sezóny v Čelákovicích spojené s prohlídkou velmi raných odrůd na odrůdové zkušebně ÚKZÚZ v Přerově nad Labem a zejména semináře v rámci bramborářských dnů, pořádaných pravidelně v říjnu v Havlíčkově Brodě. Tyto bramborářské dny se staly největším setkáním českých bramborářů a měli jsme možnost na nich uvítat i mnoho významných zahraničních hostů. Na sklonku loňského roku svaz otevřel i svoji webovou stránku, která je dalším prostředkem předávání informací.
V minulosti jsme se snažili o vytvoření jednotného informačního systému pro odvětví, na kterém by participovalo MZe ČR a VÚZE. Naše snaha byla MZe ČR tehdy odmítnuta a začal fungovat NTIS provozovaný VÚZE. ÚBS ČR provozuje na vlastní náklady vlastní informační systém a díky zpracovaným informacím od rozsáhlého souboru respondentů má vlastní objektivní údaje k zaujímání včasných a objektivních stanovisek k situaci a vývoji na trhu. Například již 12. září loňského roku předsednictvo po vyhodnocení situace konstatovalo, že v jarních měsících nebude na našem trhu dostatek kvalitních konzumních brambor z domácí produkce. Tato informace byla pro pěstitele důležitá pro rozhodování, kdy a za jakou cenu svoji produkci prodají a samozřejmě měla svůj vliv i na vývoj ceny na trhu. Nelze vyjádřit v penězích přínos této informace pro pěstitele, stejně tak jako přínosy dalších informací. Zatím jich ale pěstitelé v plné míře nevyužívají.
Od roku 1996 vydává svaz vždy jednou za dva roky ve spolupráci s ÚKZÚZ a VÚB Katalog odrůd brambor. Aktualizovaný katalog vyjde i v letošním roce. Je to nejúplnější informace o registrovaných odrůdách v ČR, se kterou by měli soustavně pracovat všichni, kteří brambory pěstují, obchodují s nimi a zpracovávají je. Svaz je pověřeným vydavatelem Seznamu doporučených odrůd brambor a v roce 2001 zahájil díky spolupráci s Českým škrobárenským svazem zkoušky průmyslových odrůd pro jejich zapsání do seznamu. Přestože MZe ČR v minulosti podporovalo vydávání SDO, odmítalo a odmítá podporovat zkoušení odrůd, které je základním předpokladem pro jakékoli doporučování odrůd k pěstování. Bez pomoci státu nemá svaz dostatečné zdroje, aby zahájil zkoušky i konzumních odrůd.
Svaz se aktivně podílí na projednávání právních předpisů, které se bezprostředně dotýkají odvětví. K nejvýznamnějšími úspěchu patřilo prosazení vymezení tzv. uzavřených pěstebních oblastí v zákonu č. 92 / 1996 Sb. a později i k prosazení dotací na nákup certifikované sadby v těchto oblastech. Vytvoření těchto oblastí významně zlepšilo prostředí pro výrobu zdravé sadby nejen z hlediska šíření virových chorob, ale i bakteriální kroužkovitosti. Jejich význam se ještě zvýší po přijetí ČR do EU, kde podobné zóny vyspělé bramborářské státy mají rovněž vymezeny. Svaz se podílí na připomínkovém řízení k řadě vyhlášek i metodických pokynů orgánů státní správy, které mají pro bramboráře velký ekonomický význam. Předpokladem je úzká spolupráce s těmito orgány. Po schválení nových právních předpisů se svaz snaží co nejdříve bramboráře o změnách podle svých možností informovat.
V roce 1996 se ÚBS ČR stal řádným členem asociace evropských obchodníků s bramborami EUROPATAT, kde zastupuje naší republiku. Díky členství v této organizaci získáváme informace o evropském bramborářství a o jednáních v EU dotýkajících se ČR. Mnohdy máme takové informace z bruselské centrály dříve, než od našich státních orgánů. Na jednáních EUROPATAT získáváme informace i o dalších vztazích v EU, které nás budou ovlivňovat a které budeme muset jako členská země respektovat. Z obchodního hlediska jsou to především pravidla RUCIP. Vytvořili jsme již potřebnou národní strukturu, která již byla evropským výborem RUCIP akceptována a před dokončením je český překlad a vydání těchto pravidel. Podle nich probíhá mezinárodní obchod s bramborami v EU. Zavedení některých prvků v našem vnitřním obchodě by výrazně zvýšilo úroveň obchodování u nás a do budoucna je nezbytné pro zapojení ČR do evropského trhu. Z dalších mezinárodních kontaktů máme zejména dobré vztahy se Saským bramborářským svazem.
ÚBS ČR je otevřenou organizací pro všechny, kteří mají zájem se aktivně podílet na zlepšování podnikatelského prostředí v odvětví, získat potřebné informace pro svoji činnost, zlepšit tak svoji konkurenceschopnost a přispět tak ke zvýšení konkurenceschopnosti celého českého bramborářství.
Ing. František Novák, CSc.,
předseda Ústředního bramborářského svazu ČR

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Dobrý den

    Bydlím v Praze a mám na vás prosbu, kde seženu kvalitní brambory od českých pěstitelů to co se prodává v obchdech ( Tesco,Billa,Albert...) to je asi pro prasata a omylem je prodávají nám, nebo nejsou české. Jelikož bydlím v paneláku, tak si nemohu koupit ani větší zásobu.
    Možná vás to nezajímá ,ale byl bych ráda kdyby mi někdo odpověděl na koho se obrátit a kde si na kvalitu stěžovat.

    Moc děkuji : Kallauschová Marie

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down