26.03.2002 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vitavax 2000 - nové mořidlo

Fungicidní mořidla osiv jsou neustále v popředí zájmu výrobců přípravků na ochranu rostlin. Dokladem je měnící se spektrum nabízených přípravků od předních výrobců. Firma Uniroyal Chemical patří k tradičním producentům této skupiny pesticidů. V řadě zemí, včetně České republiky, si mořidla řady Vitavax získala značnou oblibu zemědělců i výrobců osiv a pro mnohé se toto jméno stalo synonymem pro mořidlo. Novinku této sezóny je Vitavax 2000, který od ledna plně nahradil starší "dvoustovku".

Nyní už snad není nikdo, kdo by pochyboval o významu ošetření osiva proti chorobám, začíná nabývat na významu rovněž ochrana osiva před škůdci. Použití mořidla pochopitelně nemusí automaticky znamenat významné zvýšení výnosu. Moření je nutné chápat jako opatření, které dává rostlinám určitý vyšší výnosový potenciál, a je na každém, jak se mu povede tohoto zvýšeného potenciálu využít. V případě Vitavaxu 2000 je výnosový efekt umocněn výrazným stimulačním účinkem na klíčící a vzcházející osivo. Díky tomu osivo dobře vzchází i za sucha, kdy je navíc možné je zasít hlouběji, kde je větší vláha. Osivo namořené Vitavaxem 2000 velmi dobře snáší setí i v méně příznivých podmínkách, u ozimů se osvědčilo i při pozdních výsevech. Jinými slovy, čím jsou podmínky pro vzcházení obtížnější, tím výrazněji se projeví ošetření Vitavaxem 2000.
Vitavax 2000 je nástupcem dosud nejpoužívanějšího fungicidního mořidla na světě Vitavaxu 200FF. Z tohoto přípravku si přináší osvědčenou kombinaci účinných látek carboxin a thiram. Zcela nová je však formulace, která je v souladu s nejnovějšími trendy mořidel. Pro výrobce osiv to znamená zlepšení technologických vlastností přípravku, jako jsou snížení úletu rozprachem při moření, zlepšení ulpínavosti a pokryvnosti na osivu a v neposlední řadě i zlepšení toku namořeného osiva. Díky tomu jsou obě účinné látky po povrchu osiva lépe a rovnoměrněji rozprostřeny, což přináší v konečném důsledku i zvýšení biologické účinnosti proti svému předchůdci. V registračních pokusech byla jeho účinnost v porovnání s dosavadním Vitavaxem 200FF přinejmenším stejná, většinou však lepší.
Vitavax 2000 je mořidlem určeným pro ošetření osiva všech obilnin, dále kukuřice, hrachu, lnu a řepky a je rovněž zaregistrován pro moření sadby brambor proti kořenomorce. Takto široká registrace je možná díky jednak širokému spektru účinku, které pokrývá většinu chorob přenosných osivem, a jednak díky mimořádné bezpečnosti vůči osivu. Zejména hrách a ječmen poměrně citlivě a velmi negativně reagují na přítomnost některých pesticidů na osivu. Vitavax 2000 je však díky svému šetrnému působení na osivo ve světě registrován u více než třiceti plodin.
U obilnin působí Vitavax 2000 na většinu prašných i mazlavých snětí, dále na primární infekci hnědé skvrnitosti ječmene, pruhovitost ječmene, braničnatku plevovou a v neposlední řadě i na plíseň sněžnou. Ačkoliv Vitavax 2000 není speciálním mořidlem na houby z rodu Fusarium, působí proti této významné skupině parazitických hub rovněž velmi dobře.
Svým chemickým složením přispívá Vitavax 2000 i k antirezistentnímu programu, neboť žádná z účinných látek se nepoužívá jako foliární fungicid na polních plodinách. Navíc systemicky působící carboxin je ze zcela odlišné skupiny fungicidů než v současnosti velmi rozšířené azolové přípravky a má rovněž odlišný mechanismus účinku. Přestože je tato látka používána již řadu let, dosud nebyla vůči ní ve světě zaznamenána polní rezistence.
Naprosto jedinečnou vlastností Vitavaxu je jeho selektivní působení na patogenní druhy hub, přičemž nenarušuje vývoj půdě prospěšných organismů. Nechová se v půdě tedy jako „slon v porcelánu“, aby zničil veškerý mikrobiální život kolem sebe. Výsledky pokusů naopak prokázaly, že Vitavax 2000 umožňuje rozvoj mykoparazitických hub, a tak přispívá k přirozenému ozdravování půdy. Je vlastně jediným fungicidním mořidlem, které lze přímo kombinovat s biopreparáty, aniž by byl zaznamenán negativní vliv na tyto organismy.

Ing. Bořivoj Lhotský, CSc.,
Uniroyal Chemical export, Ltd.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down