19.03.2002 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stomp + Frontier Pack - komplexní ochrana kukuřice proti plevelům

První jarní dny už pomalu klepou na dveře a bude třeba se zamyslet nad tím, jak co nejlépe a nejrychleji zvládnout setí, hnojení a ochranu ozimých a především jarních plodin. Jednou z nich bude i kukuřice, u nás nejvýznamnější krmná plodina. Zvlášť důležitým faktorem jejího úspěšného pěstování je ochrana proti plevelům.

Kukuřice je teplomilná plodina, ať ji pěstujeme na siláž či na zrno. Je náročná na živiny, vodu a teplo, a proto nesnáší konkurenci plevelů. Hlavně v raných růstových fázích, tj. od zasetí do zapojení porostu, je velice citlivá na plevele, které rostou rychleji. Následné zaplevelení pak s sebou přináší nevratné škody, a to ve snížení výnosu o asi 20 - 40 %, a také ve výrazném zhoršení kvality produkce. Tím může vzniknout velmi významná finanční ztráta.
Zaplevelení je možné regulovat buď mechanicky - kultivací (málo účinné), nebo tradičně použitím selektivních chemických přípravků registrovaných v kukuřici. V současné době se tyto přípravky používají především v systému preemergentních aplikací (po zasetí a před vzejitím kukuřice), které jsou prioritní, a část ploch kukuřice je ošetřována i postemergentními herbicidy (po vzejití). Zvolené preemergentní herbicidní ošetření by se mělo vyznačovat především širokým spektrem účinku proti jednoděložným i dvouděložným plevelům, vysokou selektivitou vůči kukuřici a dostatečně dlouhou dobou účinku. Významným kriteriem je možnost použití v pásmech hygienické ochrany vodních zdrojů a účinnost na plevele rezistentní vůči některým herbicidům. Všechny tyto parametry splňuje letošní novinka firmy BASF, kterou je moderní kombinace dvou herbicidů Stomp + Frontier Pack, určená pro preemergentní aplikaci v kukuřici.

Stomp + Frontier Pack

Obě účinné látky (330 g.l-1 pendimethalin a 900 g.l-1 dimethenamid) působí v samotném počátku vývoje plevelů. Pendimethalin inhibuje počáteční růst a vývoj klíčních rostlin, dimethenamid proniká do rostliny přes koleoptile vzcházejících plevelů. Vzhledem k delší době perzistence je vzcházení plevelů blokováno ještě několik týdnů po aplikaci.
Proč se uvedená kombinace herbicidů vyplatí? Stomp + Frontier Pack se vyznačuje výborným účinkem proti jednoletým trávovitým plevelům (ježatce kuří noze, čirokům, sveřepům, lipnicím) a řadě dvouděložných plevelů (merlíkům, lebedám, laskavci, svízeli, heřmánkům, lilkům atd.). Ošetření dokáže zabezpečit nerušený vývoj kukuřice od zasetí až do zapojení porostu. Zaručuje vysokou selektivitu vůči kukuřici a po sklizni nijak neomezuje výsevy následných plodin.
Stomp + Frontier Pack splňují požadavky na moderní herbicidy do kukuřice. Jejich velkou předností je bezproblémové použití v pásmech hygienické ochrany vodních zdrojů, protože nezanechávají v půdě žádná rezidua. V těchto oblastech, kde nelze některé přípravky použít, je Stomp + Frontier Pack plnohodnotnou náhradou s velmi příznivou ekonomikou použití. Výhodou kombinace je i účinnost proti plevelům (například laskavcům), které získaly rezistenci vůči některým herbicidům.
Aplikační dávka kombinace je 3 l Stomp 330 E + 1 l Frontier 900 EC na 1 ha. Nejvhodnější je preemergentní aplikace, tj. po zasetí avšak před vzejitím plevelů. Možná je také kombinace s kapalným hnojivem DAM 390. Stomp + Frontier budou nabízeny jako hotové společné balení (pack). V jednom kartonu bude společně 15 l Stompu 330 E a 5 l Frontieru 900 EC. Při doporučeném dávkování je jedno balení určeno na ošetření pěti hektarů kukuřice.
Stomp i Frontier jsou půdní herbicidy, a proto k dosažení deklarované účinnosti vyžadují dostatečnou půdní vlhkost. Pro podporu účinku je třeba dodržet dávku vody 300 - 600 l.ha-1.

Ing. Ivo Kulhánek,
BASF, spol. s r.o., Praha

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down