17.04.2002 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prevence v ochraně rostlin je velmi důležitá

Letos je tomu deset let, co na našem trhu s přípravky na ochranu rostlin začala v nové podobě působit dceřiná společnost světoznámé firmy E. I. DuPont de Nemours & Co., která vznikla už před dvě stě lety. Za onu dlouhou dobu šel vývoj pesticidů rychle kupředu.

Za zmínku určitě stojí objevení sulfonylmočovin, které jsou v různě modifikované podobě dosud nepřekonanými účinnými látkami mnoha herbicidů. Investice do výzkumu a vývoje nových produktů jsou stále značné, a tak například portfolio přípravků firmy DuPont se řadí k nejmladším v České republice. Ve svém úvodním vystoupení na 5. mezinárodní odborné konferenci o ochraně rostlin, kterou firma otevřela letošní sezónu, to zdůraznil Ing. Luděk Novák, ředitel DuPont CZ, s. r. o.
Přednášky sledovaly dvě roviny. Tou první byla ochrana obilnin proti plevelům soustředěná na jarní období, druhou potom houbové choroby obilnin a fungicidy zvláště ve vztahu k jakosti produkce. Nejzajímavější bylo bezesporu vystoupení pana Andy Selleyho, ředitele pro fungicidy pro oblasti Velké Británie, severní Evropy, Německa a Dánska. Věnoval se přípravku Charisma, fungicidu do obilnin. Na jeho aplikovaný výzkum se nejvíce soustředili v Anglii, především na univerzitě v Nottinghamu. Obavy z obsahu mykotoxinů, které se do potravin dostaly z rostlinných produktů, jsou ve Velké Británii velké. Týkají se především zrna obilnin a kukuřice. Podle statistiky je každý hektar obilnin v průměru ošetřen fungicidy tři a půlkrát. Co to znamená a jaký je rozdíl proti naší republice, není jistě třeba vysvětlovat. Proto je také působení fungicidů věnována taková pozornost jak z hlediska účinnosti, tak možných reziduí v konečném produktu.
Jedna z účinných látek fungicidu Charisma famoxate je zcela nová a podstatou svého působení unikátní. Riziko vzniku rezistence po jejím delším používání je minimální. Famoxate inhibuje mitochondriální dýchání parazitující houby, čímž zastavuje životně důležité funkce patogena. Další důležitou vlastností tohoto fungicidu je efekt zabránění přilnutí spory houby k listu rostliny, a tím omezení už samotného vzniku infekce (tzv. teflonový efekt). Působení je tedy jak kurativní, tak preventivní. Jeho „green efekt“ napomáhá lepšímu ukládání zásobních látek do zrna po delší dobu, což znamená zvýšení výnosu. Pan Selley připustil, že při vysokém výnosu může mírně poklesnout obsah bílkovin v zrnu. To je ovšem podle výsledků výzkumu možné kompenzovat přihnojením porostu močovinou.
Charisma je fungicid určený do obilnin. Je účinný především proti fuzariózám, které se stávají vzhledem k produkci velmi škodlivých mykotoxinů světovým problémem (jak už bylo zdůrazněno Velkou Británii nevyjímaje), ale působí také na braničnatky, rzi, rhynchosporiovou skvrnitostječmene, DTR a jako jeden z mála přípravků i na hnědou skvrnitost ječmene. V Anglii uvažují o rozšíření jeho používání o řepku a cukrovku, u níž je zásah proti houbovým chorobám již téměř samozřejmostí. V současnosti tam farmáři ošetřují fungicidy asi 80 % ploch cukrovky.
Vliv uplatnění sledu aplikací fungicidů v obilninách na jejich výnos je podle pana Andy Selleyho velmi variabilní. Záleží pochopitelně na počasí v tom kterém roce, protože s tím úzce souvisí tlak houbových chorob (velmi silný byl například v roce 2000, kdy nebylo bez ošetření fungicidy obilniny vůbec možné vypěstovat). Podle šetření je výnos v průměru zvyšován o 1,5 tuny, v kritických podmínkách to ale může být i dvakrát tolik. Na tomto místě je nutná poznámka, že průměrný výnos obilnin v Anglii je 8,5 tuny z hektaru.
Ze všech doporučení firmy DuPont, ať získaných na základě výsledků pokusů uskutečněných v našich podmínkách nebo například v Anglii, vyplývá nutnost používání fungicidů pro zajištění ziskovosti při pěstování obilnin. Důležitý je výběr vhodného systému fungicidního ošetření obilnin, ne jednotlivého přípravku. Vždy je ovšem třeba mít na zřeteli, že je lepší problémům předcházet, než řešit jejich následky.

Ing. Dušana Hofmanová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down