18.09.2001 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Řepka na podzim

Ještě před sedmi lety stačilo po výsevu zkontrolovat vzejití řepky a část ploch ošetřit proti výdrolu, někdy poledkovat, dát CCC, kejdu. Když jsme následně dosáhli světového prvenství nejen v koncentraci řepky na orné půdě, ale i v rozsahu bezorebné přípravy půdy, začaly vážné komplikace.

Někteří vynikající pěstitelé z Hané, Vysočiny, Polabí sklízeli letos daleko méně než slibovaly urostlé řepky: malá semena po nouzovém zrání nemocných porostů v nížinách, přišel nečekaný atak šešulí škůdci, návazně černí a plísní nejen na Vysočině. Dřepčíci na podzim a jejich larvy na jaře krátily výnosy na Kolínsku, Mělnicku i jinde.
Omezit pěstování řepky znamená vážně poškodit nově vytvořenou zemědělskou soustavu s malým rozsahem chovu skotu a jetelovin, která má velkou naději skvěle obstát v konkurenci s evropským zemědělstvím. S minimalizacemi nemohu souhlasit, škodí. Jsou ale pochopitelnou realitou v sektoru, který musel za deset let snížit na třetinu počet pracovníků a vydržet politiku levných potravin. Obtíže u řepky jsou řešitelné. Skvělé ovoce podnikavosti, vytrvalosti, znalostí a vysoké produktivity práce na stále vlastním agrárním majetku nutně přinesou prosperitu.
Péče o řepku na podzim je ve všech pěstitelských oblastech nezbytností. Co to konkrétně znamená?

Nížiny

V nížinách a vysočinách do asi 500 m n.m. počítáme s nutnou ochranou proti:

 Dřepčíkům, krytonosci zelnému, případně i černému, v nížinách s pilatkou a osenicí polní. Vedle moření hlavně Cosmosem s Vitavaxem je velmi účinné ošetřit i insekticidem: Regent, Nurelle, či levné Karate apod. (tab. 1). Postřiky jsou nejúčinnější asi 5-10 dnů po vzejití, kdy vrátí poměrně malé investice velkým přírůstkem výnosu (tab.1). I mírně opožděné ošetření přináší efekt (tab.2). Tento postřik současně omezí v nížinách škody od osenice a pilatky.
 Fómové hnilobě, hlavně v nížinách. Na fómu nejvíce platí Sportak Alpha s aplikací koncem září. Je ale současně potřeba zajistit zaorání výdrolu a slámy řepky do asi poloviny září a to i u sousedů, odtud se šíří nemoci a škůdci.
 Od vzcházení až asi do poloviny září je za chladného a vlhkého září a na těžších půdách ohromné riziko velkých škod od slimáčků a hnědých velkých plzáků. Jejich jarní útok na české zahrady, putování plzáků i v srpnu po každém deštíku děsí. Snad bych i přes problémy se vzejitím řepky přivítal slunný a suchý počátek září, jak tomu bylo 4 poslední roky. Návnady z Agrochemy Studenec se rozmetají, při menším výskytu ob rozmetadlo: AZ Slug Pellets, Vanish Slug Pellets, Mesurol Schneckenkorn, nebo je možné plošně aplikovat postřik Mesurolem WP 50.
 Naopak za sucha, když minimalizujeme a je špatný úklid slámy, přijde po polovině září čas hrabošů. Při počtu asi 1 nory na 1 ar rozhodíme návnady Stutoxu, nebo do nor vkládáme nástrahy Volidu, případně tablety Delicia Gastoxinu. Při menším výskytu pomůže zbudování posedů pro káňata.

Všechny oblasti

 Po obilovinách v době, kdy má osení asi 2-3 listy, zpravidla 15.-20.9., ošetřit výdrol. Agresivita ječmene (tab.3) a stejně tak senážního ovsa je taková, že zvláště po minimalizacích sklízíme bez chemie jen 6,5% výnosu. Z přípravků se spolehneme na Gallant a Panteru. Dobře účinkují i při nízkých teplotách a i v nižší dávce tlumí pýr. V běžném září poslouží starý dobrý známý Fusilade apod.
 Asi za 5-10 dnů po vzejití, ale i později, dokud jsou plevele v děložních lístcích, se dává účinný a nyní výrazně zlevněný Butisan Star. Je řešením i tam, kde pro hroudy, slámu na povrchu půdy, sucho, slimáčky bylo vzejití řepky nejisté a aplikace preemergentních herbicidů neuváženým rizikem.
 Od konce září, když má řepka 4-6 listů, zpravidla po levných preemergentech, jako Treflan, Command, je možné dát na heřmánkovce a pcháč Lontrel. Nebo se s ním dá počkat i na jaro, nejpozději do nového ozelenění řepky.
 V pozdním podzimu po prvém mrazíku se dává Bladex. „Umí“ alespoň zčásti tlumit nové, obtížné a brukvovité plevele jako jsou úhorník, kokoška, ohnice, penízek, mák, violka
 Od poloviny do konce září je možné pohnojit porosty s počty 30-50 rostlin na 1 m2 dusíkem a sírou. To neplatí, kde jsme před setím dali cca 30 kg N/ha v Amofosu či Síranu amonném. Na list se nejlépe hodí Hydrosulfan, nebo stále dostupnější granulovaný síran. Dobře se rozmetá, nepálí. S dávkou cca 30 kg N se dodá asi 35 kg S/ha. To obvykle pro oblasti na sever od D1 a D5 řepce postačí. Jinde dodáme další síru na jaře.
 Koncem září, když má řepka více než 4 listy je možné dát u řídkých porostů do 50 rostlin/m2 20 – 40 t/ha kejdy, nebo alespoň vyjet koleje pro jarní aplikaci kejdy. Po kejdě řepka lépe roste než plodí, ale výnos bývá solidní a náklady na živiny minimální.
 Porosty s hustotou nad 80-100 rostlin/m2, když se listy prodlouží na asi 20 cm, je potřebné ke konci září zarazit v přerůstání regulátory: Caramba + Stabilan (CCC), Horizon + Stabilan (CCC).
 Nadějné porosty s optimální hustotou 30-50 rostlin/m2 je také dobré takto ošetřit, ale do směsi přidáme ještě aktivační hnojivo s mikroelementy Campofort Garant P či K. Směs reguluje růst, má určité fungicidní efekty, podpoří příjem živin – zvyšuje výnosy (tab.4). Aplikujeme ji tehdy, když řepka zakryla listy půdu, koncem září. Někteří „firemníci“ pletou matematiku s biologií. Dávkují co list to něco navíc a obráceně. Z počtů by dostali jedničku.

Vánoce a leden

V době adventním a při lednovém přemítání je čas řešit velmi vážné budoucí problémy. Řepka se totiž na většině ploch, v nížinách i na vysočinách už neobejde bez ošetření v době počátku až plného květu. Plošně se totiž rozšířily šešuloví škůdci, hlavně bejlomorky, které už orba nelikviduje jako dříve. Z obdobných příčin také přišly nemoci nouzového zrání: Sclerotinia sclerotiorum, Botrytis cinerea, Verticillium dahliae.
Dokázali jsme zvládnout blýskáčka. Většina pěstitelů si poradí i se stonkovými krytonosci. Nyní je zcela nezbytné zahájit velkoplošnou ochranu proti škůdcům, v nížinách a na minimalizacích zpravidla i proti chorobám. Potřebný postřik v době kvetení má vážná úskalí:
 Řepka je vysoká 100-140 cm, není skloněná, roste. Pro postřik je nezbytné nasmlouvat vysoké postřikovače a mít vyjeté koleje, nebo si zajistit letadlo.
 Porosty jsou zavčelené. Je potřebné i ve spolupráci s Českým svazem včelařů probrat škody: 20-30%, 500-900 kg/ha, 3500-6300 Kč/ha versus minimální náklady na přípravek včetně aplikace cca 300-350 Kč/ha. Velmi vhodné a pro včely relativně neškodné je Karate. Je pro toto ošetření, stejně jako Decis, i oficiálně registrované.

Řepka s „šešuláky“ neobstojí pro nízké výnosy se zahraniční konkurencí. S poklesem ploch olejky by současně mizel hlavní zdroj nektaru, včelí snůšky, v Česku. Pyretroidy jsou ke včelám mimořádně šetrné. Toto ošetření je v současnosti nejvýznamnějším a nejlevnějším faktorem výnosů naší řepky. A o tu se opírá významná část rostlinné výroby. Je čas jednání.

2) Tank mix aplikace s regulátorem Horizon
3) jedna aplikace, tank mix s Nurelle D ve fázi plná obnovy listové růžice
4) jedna aplikace, tank mix s Decis EW 5O ve fázi zelených poupat a rychlého růstu lodyhy
5) aplikace spolu s regulátorem Caramba při 150 kg N/ha
6) tři postřiky Campofort: na podzim se Stabilanem , na jaře ve fázi počátku plné vegetace (nová zeleň růžice) spolu s Nurelle D, a těsně před květem, vše při 240 kg N/ha
7) dva postřiky Campofort: na podzim v 6 listech + Retacel + Horizon, na jaře při prodlužování lodyhy spolu s Decis EW 50 při 155 kg N/ha

Doc. Ing. Jan Vašák, CSc.,
Ing. Přemysl Štranc,
Ing. Vlastimil Mikšík, Ph.D.
AF ČZU v Praze

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down