16.07.2002 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bramboráři se připravují na Evropskou unii

Pěstitelé i firmy nabízející sadbu brambor se musí na vstup do Evropské unie připravovat již dnes. Na Bramborářském dnu, který 11. července v Otročicích u Čechtic spolu se svými partnery uspořádala firma Europlant šlechtitelská spol. s r. o., se proto nehovořilo jen o odrůdách. Diskutovalo se zde i tom, jaká pozitiva a negativa bude přistoupení k EU pro bramboráře znamenat.

Za pozitiva Ing. Jiří Procházka, ředitel firmy Europlant, považuje mimo jiné možnost mikroregionální spolupráce. Příkladem je možnost spolupráce mezi Saskem a Polabím. Do Saska se totiž dováží každoročně asi 10 tis. tun raných brambor z lokalit mnohem vzdálenějších, než je Polabí, a podle slov ing. Procházky i saská vláda vyjádřila zájem o dovoz brambor z České republiky. Podobně by mohly spolupracovat jižní Morava se severním Rakouskem či západní Čechy, kde se bohužel konzumní brambory přestávají pěstovat, s Bavorskem. K realizaci zmíněné spolupráce je samozřejmě nutné vybudovat tzv. statut ekvivalence. Jak k tomu dodal, to, že tomu tak dosud není nebrání pouze obchodu se zeměmi EU, ale i se zeměmi východní Evropy, pro něž je zákaz vývozu brambor z ČR do EU argumentem pro odmítání sadby z ČR.
Pro bramboráře by mohl vstup do EU znamenat i možnost pěstování staronových odrůd, které byly u nás již restringovány, popř. vůbec neregistrovány Pozitivum by to znamenalo především pro pěstitele škrobárenských brambor.
Požadavky na odrůdy
Uspět na trhu Evropské unie si samozřejmě vyžádá další nároky na pěstitele i šlechtitele. Z požadavků spotřebitelů vyplývá mimo jiné nutnost dodávat odrůdy brambor vhodné k mytí či odrůdy využitelné při zpracování na výrobky. Spotřeba nezpracovaných brambor totiž stále klesá, což vyplývá i ze změny životního stylu. Ing. Procházka upozornil i na předpoklad zvýšení poptávky po bramborách vypěstovaných v systému ekologického zemědělství. To s sebou nese i nové požadavky na odrůdy odolné plísni bramborové a dalším chorobám. I na průmyslové brambory jsou kladeny nové nároky. Škrobárny chtějí prodlužovat zpracovatelskou kampaň, a proto se bude zvyšovat poptávka po stále ranějších průmyslových odrůdách.
Jak dále ing. Procházka uvedl, firma Europlant se snaží na zmíněné předpokládané požadavky s předstihem reagovat a každoročně přichází na český trh s novými odrůdami. Odrůdy již známé i připravované novinky mohli pěstitelé v rámci Bramborářského dne vidět na demonstračních pokusech na pozemcích Zemědělského družstva Čechtice. Tento podnik pěstuje brambory asi na 170 ha, přičemž více než polovina této výměry je využívána pro produkci sadby. Podle slov předsedy družstva Františka Novotného jsou brambory pro tento podnik rozhodující tržní plodinou a představují 55 % tržeb rostlinné výroby.
Odrůdové novinky
V demonstračních pokusech se pěstitelům předvedl ucelený sortiment odrůd všech ranostních skupin. Zástupci firmy upozornili především na letos povolené novinky - odrůdy Nora, Romula a Goldika. Hlavní předností rané odrůdy Nora je její víceúčelovost a široký rozsah kvality. Je dále vhodná pro zpracování na hranolky, kaši i suché výrobky. Poloraná Romula se vyznačuje vysokým obsahem sušiny, a proto se hodí také na zpracování na lupínky či kaši. Poloraná odrůda Goldika patří k odrůdám, jež v dosavadním sortimentu chyběly. Je určena především pro výrobu škrobu. Na čechtickém pozemku se představily i další zatím pěstitelům neznámé odrůdy, které jsou nyní ve státních odrůdových zkouškách. Je tedy zřejmé, že i v příštím roce se pěstitelé dočkají nejedné novinky, která by jim mohla pomoci splnit již zmiňované evropské nároky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down