11.09.2001 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na programu luskoviny

Ve dnech 8. - 12. 7. 2001 proběhl v Krakově čtvrtý ročník Evropské konference zaměřené na luskoviny. Konferenci pořádá v intervalu tří let evropská organizace AEP (European Association for Grain Legume Research). Prioritním úkolem AEP je podpoření komunikace a spolupráce mezi vědeckými odborníky, obchodníky a samotnými pěstiteli. Snaží se o to nejen prostřednictvím zmíněné konference, ale také organizováním odborných seminářů a vydáváním čtvrtletního časopisu Grain Legumes. Čtenář se v něm dozví novinky z oblasti vědeckého výzkumu, dočte se o možnostech uplatnění luskovin na trhu a informace o připravovaných odborných akcích.

Konference umožnila všem účastníkům seznámit se s nejnovějšími informacemi týkajícími se produkce a využití luskovin jak v potravinářském, tak v krmivářském průmyslu.
Jednotlivé dny vyplňovaly přednáškové bloky na specifická témata doplněné diskusními semináři. Velká část příspěvků se týkala chemické skladby semen, jejích jednotlivých komponentů a obsahu antinutričních látek. Z antinutričních faktorů byly nejvíce zmiňovány α-galaktooligosacharidy, způsobující nepopulární flatuenci, a inhibitory trypsinu, které snižují využití potravy blokováním trávicích enzymů. Některé práce se naopak zaobíraly jejich pozitivním vlivem na živé organismy (snižují obsah cholesterolu v krvi, riziko kardiovaskulárních chorob, mají antikarcinogení účinky).
Důraz byl také kladen na genetické inženýrství a jeho význam pro budoucnost. Byla představena relativně kompletní genová mapa hrachu setého, která je významnou pomůckou pro studování genových interakcí, rekombinací, ale také životních projevů rostlin (syntéza chlorofylu, fixace dusíku atd.). V sekci zaměřené na stabilizaci výnosu byla největší pozornost věnována dusíku, jeho roli při fixaci atmosférického dusíku, vlivu na růst nadzemní i podzemní biomasy a možnosti jeho využití při analýze výnosu. Jedna z částí byla zaměřena na abiotické a biotické stresové faktory, zejména na problematiku chorob a škůdců.
-JH-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down