11.09.2001 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stravitelnost

Stravitelnost jednotlivých hybridů kukuřice je aktuální téma. Podnětným příspěvkem k orientaci na tomto úseku je práce Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze - Uhříněvsi.

Ve spolupráci s Výzkumným ústavem pro chov skotu v Rapotíně vyhodnotili v roce 2000 celkem 35 hybridů od devíti osivářských firem také podle stravitelnosti organické hmoty (SOH) metodou in vivo (tj. zaváděním sáčků se vzorky silážní hmoty přímo do bachoru skotu). Z výsledků vyplývá, že o hybridech žádné firmy nelze obecně říci, že mají vyšší stravitelnost organické hmoty než hybridy jiné firmy (alespoň ne podle sklizně v roce 2000). Palice měly vyšší stravitelnost organické hmoty než ostatní části rostliny (82,7 ± 1,1 %, vs. 58,6 ± 1,9 %). Stravitelnost organické hmoty (v průměru 72,3 ± 1,2 %) byla při pozdější sklizni (19. 9. vs. 28. 8.) u palic vyšší (83,4 ± 0,7 %, vs. 82,0 ± 0,9 %), u ostatních částí nižší (57,5 ± 1,3 %, vs. 59,7 ± 1,7 %).

Výsledky byly převzaty z výzkumné zprávy VÚŽV Praha - Uhříněves za rok 2000 NAZV QD0176.
Stránku připravil Ing. J. Bosák ve spolupráci s Ing. R. Loučkou, CSc., a Ing. J. Pozdíškem, CSc.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down