10.09.2001 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Saturejka a bazalka

Akciová společnost Svornost Těmice hospodaří na 3000 ha orné půdy. Obhospodařovaná plocha sahá od řeky Moravy až po úpatí Buchlovských hor, v nadmořské výšce 143 až 341 m. Nosným programem rostlinné výroby je pěstování obilnin k potravinářskému, sladovnickému účelu a pro vlastní výrobu krmných směsí. V osevním postupu jsou také olejniny a plodiny na výrobu objemných krmiv pro základní stádo krav a odchov jalovic.

Na sto hektarech pěstujeme speciální plodiny. Jde o kořeninové rostliny - saturejku, bazalku, koriandr, kmín a kopr na semeno, z léčivých rostlin potom fenykl a dříve ostropestřec mariánský a třezalku. Pěstování celé této skupiny plodin je velmi náročné, následně i sklizeň a zpracování na sušicí a čisticí lince.
Listové kořeninové rostliny - saturejka a bazalka - jsou nejnáročnější. Prvním krokem před přípravou půdy je totální odplevelení pozemků. Nejlepší je v předešlém roce v předsklizňové aplikaci zlikvidovat veškeré vytrvalé plevele. Následuje klasická příprava půdy podmítkou na hloubku 5 cm a zimní orba na hloubku 18 - 22 cm. Vzhledem k riziku nepříznivých podmínek na jaře (vlhko či sucho) je vhodné pozemek urovnat na podzim.
Seťové lůžko připravujeme do maximální hloubky 2 cm, protože bazalka patří do světleklíčících rostlin. K setí používáme secí stroj Nibex. Šířka řádků je 30 cm, což umožňuje plečkování, které se opakuje minimálně dvakrát během vegetace. Sejeme až v dubnu, půda musí být dostatečně prohřátá. Po zasetí pozemek válíme hladkými válci, ne však za mokra. Nejvhodnějším typem půdy je černozem s písčitohlinitým půdním druhem a jižní expozice pozemku.
Chemická ochrana se téměř neprovádí. Pouze aplikace chemického přípravku Roundup na vzešlé plevele před vzejitím saturejky nebo bazalky. Žádné jiné herbicidy nejsou pro tyto plodiny registrovány. Proto je nutné znovu připomenout nutnost odplevelení pozemku před pěstováním těchto plodin. Během vegetace potom porosty dvakrát okopáváme.
Sklízíme v červnu až červenci. Poslední tři roky se sklizeň posunula z důvodu nedostatku vláhy v jarním období. Porosty nestejnoměrně vzcházely, jsou problémy se zaplevelováním. Rostliny nenarostou do potřebné výšky a už začínají zakvétat, což vede samozřejmě ke snížení výnosu. Sklízíme upraveným mačkačem E-303, rostliny nesmí být kontaminovány zeminou. Následuje sušení za nízkých teplot, aby se předešlo černání rostlin. Sušící poměr se pohybuje od 1 : 10 až1 : 16. Zpracováním na drhlíku jsou potom odděleny listy a dále rostliny zpracováváme na čisticí lince Kamaz.
Výroba kořeninových rostlin - jak saturejky, tak bazalky, je velmi náročná, požadavky na mikrobiologickou čistotu jsou vysoké, domácí i zahraniční normy velmi přísné. Naše společnost celou produkci vyváží. Odběratelem je velmi vysoce hodnocena co do kvality i čistoty. Přesto se ekonomika výroby pohybuje na hranici rentability. Samozřejmě k tomu přispívají nejenom zhoršené povětrnostní podmínky v posledních letech, ale hlavní měrou zvyšující se přímé náklady. Za jednu z cest ke zlepšení ekonomiky považujeme přechod na ekologický systém výroby rostlin. Zahraniční zákazník je ochoten za takovou produkci zaplatit několikanásobnou cenou.
Všichni víme, že podnikání v zemědělství nepřináší zbohatnutí, ale je to tvrdá práce. My neustále hledáme cestu souhry a optimálního využití přírody a toho, co nám poskytuje.

Ing. Marie Vítková,
Svornost Těmice, a.s.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down