12.09.2001 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sklizeň makoviny

V době, kdy pěstitelé hledají další možnosti uplatnění své produkce na trhu, se jich stále více rozhoduje pro bezezbytkové pěstování máku se sklizní makoviny. Další tržba za makovinu představuje při výnosu 4 q.ha-1 a ceně 11 - 14 Kč.kg-1 celkem 4400 - 5600 Kč.ha-1.

Předpokladem plynulé a bezeztrátové sklizně je nepolehlý, suchý, vyrovnaný a bezplevelný porost. Sklizeň máku zahájíme v době, kdy došlo k oddělení semen máku od lamel uvnitř makovice (při zatřesení mák uvnitř šustí) a všechny tobolky jsou suché a hnědé. Semeno máku v tobolkách má světle modrou barvu, kterou dále na vzduchu nemění. Sklízíme ihned po dosažení sklizňové zralosti, protože vlivem srážek dochází k vymývání alkaloidů z makoviny. Sklízet je možné až po vysušení raní rosy, když je stonek křehký. Při zlomení dojde k jeho úplnému oddělení a makovici lze rozdrtit v ruce. Sklízíme při vlhkosti máku do 11 % a makoviny do 17 %.Ve večerních hodinách, když tobolky ztratí křehkost, je nutné sklizeň zastavit. Tobolky jsou hygroskopické a při zvýšené vlhkosti (vlivem rosy) jsou pružné a nedají se rozdrtit.
Sklizeň lze provést běžnou sklízecí mlátičkou bez zřetele na typ a konstrukci mláticího ústrojí. Výkon mlátičky při tomto způsobu sklizně je 20 - 30 ha denně. Všechny otvory, kterými mohou semena máku vypadávat, musí být utěsněny. Výšku strniště nastavíme tak, abychom sklízeli i tobolky nižších rostlin máku.
Pojezdovou rychlost zvolíme tak, aby průběžný šnekový dopravník plynule odebíral sklízenou hmotu z lišty. Při nízké pojezdové rychlosti nebo v řídkém porostu dochází k vypadávání usečených rostlin z lišty na pole. Při vysoké pojezdové rychlosti se usečené rostliny před průběžným šnekem hromadí a přiháněč vyhazuje rostliny před lištu nebo na šikmou komoru. Pojezdovou rychlost volíme podle stavu porostu a pozemku asi 10 - 12 km.h-1. Čím řidší porost, tím vyšší pojezdovou rychlost musíme zvolit.
Průběžný šnek zvedneme tak, aby mezera mezi dnem žacího stolu a šroubovicí byla 15 - 20 mm. Šikmý dopravník napneme tak, aby vzdálenost příček šikmého dopravníku ode dna šikmé komory byla 10 - 15 mm. V případě nesprávného seřízení průběžného šneku a šikmého dopravníku dochází k poškozování máku třením o dno.
Otáčky mláticího bubnu snížíme na 600 - 700 za minutu a mezeru mezi mláticím bubnem a košem nastavíme tak, aby i malé tobolky máku byly narušeny. Pokud jsou malé tobolky neporušené nebo při vyšším výskytu částí tobolek na stoncích slámy, zmenšíme mezeru mezi mláticím bubnem a košem. Při vysokém podílu stonků v zásobníku upravíme mlátící účinek přestavením mezery mláticího koše nebo i změnou otáček mláticího bubnu, popřípadě kombinací obojího, zvýšením strniště nebo přivřením sít.
U sklízecích mlátiček řady E 512, E 514 a podobně vyměníme horní žaluziové síto za rovné síto s kruhovými otvory o průměru 30 mm. U novějších typů mlátiček (John Deere, Claas, Massey Ferguson, New Holland, Case a dalších) otevřeme horní žaluziové síto téměř naplno a přivřeme klasové nástavce. Při seřizování síto otevřeme asi na polovinu a postupně je otevíráme. V opačném případě nám stonky zachycené mezi žaluziemi nedovolí žaluzie přivřít a síta musíme nejprve vyčistit.
Spodní síto demontujeme nebo naplno otevřeme, aby veškerá hmota propadlá horním sítem přicházela do zrnového dopravníku. Pokud necháme spodní síto přivřené nebo příliš otevřené klasové nástavce horního síta, dochází k nežádoucí cirkulaci makoviny. Makovina přepadlá přes spodní síto a propad klasového nástavce postupuje do kláskového dopravníku, kterým je vracena do mláticího nebo domlacecího ústrojí. Cirkulace makoviny zvyšuje podíl prachu a drobných úlomků, které snižují kvalitu makoviny. V krajním případě se může zacpat kláskový dopravník.
Otáčky ventilátoru snížíme na minimum, popřípadě zakryjeme nasávací otvory nebo sundáme klínový řemen ventilátoru. U některých typů sklízecích mlátiček (Claas) je možné použít speciální úpravu pro sklizeň drobných semen.
V zásobníku zrna zvedneme hradítka nad příčným vyprazdňovacím šnekem na dně zásobníku do horní polohy nebo je demontujeme. U mlátiček typu E 512 a E 514 je nutné sklízet s trvale zapnutým výložníkem nebo plnit zásobník jen částečně a vyprazdňování zásobníku pomáhat kolíkem.
Na konec výložníku připevníme pytlový rukávec, který zabrání odfukování máku větrem při vyprazdňování.

Skladování, sušení a separace makoviny

Pokud nemáme skladovací prostory s aktivním větráním, je nutné oddělit mák od makovinové drtě ještě v den sklizně. Semena máku snadno navlhnou - zejména od příměsí zelených plevelů. Při vysokém podílu zelených příměsí dochází k zapaření a žluknutí máku již po několika hodinách skladování.
Mák s makovinovou drtí je možné dosušit v hale s aktivním větráním. Tyto haly byly budovány k dosoušení hrachu, kmínu, lnu, travních semen nebo jako seníky, bramborárny, sklady cibule a podobně. Tímto způsobem je možné nahradit horkovzdušné dosoušení máku. Sušíme mák, makovinu i příměsi plevelů současně. Směs semen máku a rozdrcených tobolek je vhodné navážet na větrací kanály přímo z pole od mlátiček. Při provětrávání směsi máku a makoviny dosáhneme několikanásobně vyšší prodyšnosti než u samotného máku. Při výnosu máku 1 t.ha-1 počítáme se sklizní asi 5 - 7 m3 směsi máku a makovinové drtě (tj. 16 - 18 q.ha-1), kterou vrstvíme do výše dvou metrů a podle vlhkosti i výše. Výška vrstvy závisí na výkonu ventilátorů, vlhkosti sklízené makoviny a množství zelených příměsí. Výnos makoviny se pohybuje v rozmezí 3 - 4 q.ha-1, ale do značné míry je ovlivněn stavem porostu, seřízením sklízecí mlátičky a vlhkostí. Větrací kanály jsou překryty prodyšnou netkanou textilií, která zabraňuje propadávání máku do kanálů. Pro dosoušení makoviny je možné použít i provětrávací kontejnery s děrovaným dnem.
Kvalitní makovinu lze získat čištěním na sítových předčističkách Petkus K 525, K 527, Kamas Westrup, Cimbria Heid, Damas, čističkách Petkus K 545, K 547, Schmidt a dalších. K zajištění správné funkce čističky je nutné zajistit plynulý přísun makoviny do čističky a rovnoměrné rozložení materiálu na sítech. Při použití dopravních cest pro čištění obilovin dochází k jejich ucpávání (násypný koš s hradítkem a výtahy), protože makovina patří mezi těžce tekoucí materiály. Pro separaci makoviny je nutné vyřešit dávkování makoviny do čističky a plnění čističky. K dávkování makoviny do čističky je možné použít dávkovací stůl na brambory (cibuli), upravené rozmetadlo průmyslových hnojiv RCW 5 s pryžovým pásem nebo lopatkový dopravník DO 200. K plnění čističky používáme pryžový pásový dopravník (na slámu) s násypkou.
Pro horní síto je nutné použít síta s děrováním o minimálním průměru otvorů 4,5 mm. Makovina musí splňovat normu na obsah prachových příměsí, a proto musí prach a drobné úlomky listí propadnout sítem do máku, odkud je při konečném čištění máku vyčistíme. Spodní síta slouží k odstraňování velmi malých příměsí, jako jsou písek a hlína. Pro spodní síta používáme síta s podélnými otvory o šířce 0,5 - 0,6 mm, protože kruhové otvory se snadněji zanáší.
K separaci makoviny je možné použít sklízecí mlátičku. Směs máku a makoviny sypeme na vytřasadla za mláticí ústrojí násypkou (horním otvorem nad vytřasadly). Nikdy nepouštíme rozdrcenou směs makoviny a máku znovu přes mláticí ústrojí. Docházelo by k poškození máku a snížení kvality makoviny (zvýšeným podílem prachu a drobných úlomků). Nevýhodou je, že prach a drobné úlomky zůstanou v makovině. Navíc dochází k opětovnému poškozování máku.
Další možností je použití strojů s vibračními nebo válcovými síty - prosévačky kompostu, třídiče stavební suti, bubnové předčističky, stroje vlastní výroby apod. Pro separaci makoviny používáme drátěná síta se čtvercovými otvory o délce strany 3,15 mm nebo plochá síta s kruhovými otvory o průměru 4,5 mm. Prach a drobné úlomky propadnou do máku. Při dalším čištění máku jsou vyčištěny.
Bezezbytková sklizeň máku snižuje sklizňové ztráty, protože nedochází k úletu drobných a lehkých semen máku na poli. Při konečném čištění na stacionární čističce dochází ke kvalitnějšímu čištění s menšími ztrátami. Směs máku a makoviny lze sušit bez speciálních horkovzdušných sušáren. Sklízet můžeme i při vyšší vlhkosti máku. Vysušenou směs máku a makoviny lze dlouhodobě skladovat a separaci makoviny provádět mimo pracovní špičku až v zimním období.

Ing. Radomil Vlk,
Slovakofarma s.r.o. Praha

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down