16.10.2001 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

PGRLF zachovat i po vstupu ČR do EU

I po vstupu České republiky do Evropské unie bude nutné zachovat. Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, protože poskytnuté bankovní záruky trvají ještě 15 až 20 let. Začátkem října na to při příležitosti vyhodnocení výsledku fondu upozornil ministr zemědělství Jan Fencl. Za zvážení ovšem stojí, zda činnost fondu potom utlumit, nebo naopak rozšířit o zajišťování některých národních programů podpory v rámci společné zemědělské politiky EU.

PGRLF byl založen na základě usnesení vlády v roce 1993 jako akciová společnost, jejímž jediným akcionářem je Ministerstvu zemědělství ČR. Na svou činnost dostává dotaci ze státního rozpočtu. Od počátku působení fondu v roce 1994 do konce loňského roku byly podpořeny úvěry zemědělcům a zpracovatelům za 68,1 miliardy Kč. Fond při tom vydal garance v hodnotě 23 miliard Kč a úroky dotoval částkou 15,9 miliardy Kč. Z titulu vydaných garancí uhradil bankám za své klienty téměř 2,5 miliardy Kč. Bankami s největším rozsahem spolupráce jsou Komerční banka, GE Capital bank a Česká spořitelna.
Loni byl počet žádostí nejnižší za dobu působení fondu, ale podle slov ministra Fencla se zvýšila kvalita podnikatelských záměrů. Riziko plnění za vydané garance je proto nižší. Objem nových úvěrů, které banky s podporou fondu poskytly, přesáhl pět miliard korun.
Zpracováno podle zprávy ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down