12.11.2001 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ekonomika pěstování cukrovky

Výběrové šetření o nákladovosti zemědělských výrobků je od roku 1995 organizováno v rámci sítě FADN VÚZE. Navazuje na obdobná výběrová šetření z předchozích let a vychází z metodiky kalkulací nákladů, která byla doporučena MZe ČR a MF ČR. Vzhledem k rozdílům v evidování nákladů podle výrobců jsou samostatně evidovány náklady pro podniky (právnické i fyzické osoby) s podvojným účetnictvím a podniky (fyzické osoby) s jednoduchým účetnictvím. Protože podniky s jednoduchým účetnictvím obhospodařují ve sledovaném souboru FADN VÚZE jen přibližně 10 % osevních ploch, jsou uvedeny pouze údaje o nákladech u podniků s podvojným účetnictvím (právnické osoby).

Vývoj vlastních nákladů na pěstování cukrovky, jak na jednotku plochy, tak .v přepočtu na tunuhlavního výrobku je v hodnoceném období (od roku 1998) příznivý. V roce 2000 se vlastní náklady na 1 ha cukrovky snížily v porovnání s rokem 1998 o 2821 Kč.ha-1 (tj. o 7,2 %) na 36 473 Kč.ha-1. Při mírném růstu přímých materiálových nákladů (o 7,0 %) vlivem zvyšování cen vstupů (osiv, hnojiv, chemických ochranných prostředků) došlo k poklesu mzdových a osobních nákladů o 17,7 %, nákladů pomocných činností o 26,2 %, ostatních přímých nákladů a služeb o 8,2 %, odpisů hmotného investičního majetku o 4,4 % a režijních nákladů o 5,9 %.
V nákladovosti na jednotku produkce se příznivě projevil značný růst hektarových výnosů cukrové řepy, takže v přepočtu na tunu bulev cukrovky byl pokles vlastních nákladů ještě významnější. Tyto náklady klesly v roce 2000 v porovnání s rokem 1998 o 186 Kč.t-1 (tj. o 19,6 %) na 762 Kč.t-1.

Rentabilita pěstování cukrovky

Pro výpočet rentability byly použity průměrné realizační ceny a ceny užití produkce z výběrového šetření. Průměrná realizační cena výběrového šetření je vypočtena z celkových tržeb za prodané výrobky dané komodity dělené prodaným množstvím, a to bez zřetele na kvalitu a způsob použití výrobku.
Rentabilita 1 je ukazatel tvořený procentickým podílem zisku (ztráty) a vlastních nákladů na jednotku. Rentabilita 2 je ukazatel tvořený podílem prodaného množství oceněného realizační cenou dané komodity se započtením neprodaného množství dané komodity oceněného ve výši vlastních nákladů a celkové produkce oceněné ve výši vlastních nákladů. Po několika letech, kdy míra rentability výroby cukrovky byla záporná vlivem nízkých cen cukru a cukrovky na trhu, bylo v roce 2000 dosaženo vysoké rentability.
Míra rentability, jako podíl zisku (ztráty) a vlastních nákladů na jednotku, činila v roce 2000 36,22 %, zatímco v roce 1998 byla výroba cukrovky ještě silně ztrátová (míra rentability vykazovala ztrátu 17,62 %). Tato skutečnost byla ovlivněna poklesem vlastních nákladů na výrobu řepy z jednotky plochy a vysokým hektarovým výnosem, ale především podstatným růstem CZV cukrovky, ovlivněným zejména stanovením minimální ceny cukrovky v rámci Nařízení vlády č. 51/2000.
Minimální cena cukrovky byla výměrem MF č. 06/2001 ze dne 27. června 2001 stanovena i pro cukrovku ze sklizně 2001 vypěstovanou v ČR a volně ložený bílý cukr krystal v období od 1. září 2001 do 31. srpna 2002. Minimální cena cukrovky pro stanovené produkční kvóty při základní cukernatosti 16 % bude ve výši 978 Kč.t-1 čisté hmotnosti a minimální cena volně loženého bílého cukru krystal bude činit 16,50 Kč.kg-1 pro množství odpovídající tuzemskému podílu kvót jednotlivých producentů cukru.
Zavedení minimálních cen cukrovky a cukru a stanovení produkčních kvót cukru v rámci opatření zemědělské politiky v souladu s „Koncepcí agrární politiky na období před vstupem ČR do EU“ podstatně zlepšilo postavení pěstitelů cukrovky a výrobců cukru na trhu a umožnilo i dosažení lepších ekonomických výsledků v produkci.

Ing. Hana Strnadlová, Ing. Zdena Kubíková
Výzkumný ústav
zemědělské ekonomiky, Praha

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down