13.11.2001 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zkušenosti pěstitele cukrovky ve Všestarech

V Zemědělském družstvu Všestary se sídlem v Rozběřicích v okrese Hradec Králové hospodaříme na výměře 2200 ha v řepařské výrobní oblasti. Osevní postup tvoří 800 ha potravinářské pšenice, 230 ha ozimé řepky, 450 ha cukrové řepy, 180 ha kukuřice na siláž, 50 ha máku a 190 ha vojtěšky. Kromě klasických polních plodin pěstujeme na 220 ha polní zeleninu (cibuli, karotku a petržel). Živočišná výroba je zaměřena na chov dojnic.

Pro technologii mělkého zpracování půdy jsme se rozhodli proto, že chceme zintenzivnit pěstování plodin. Dalším důvodem byla i rozdílná bonita obhospodařované půdy. Minimalizační technologii jsme nezačali uplatňovat ihned na celé výměře. V současné době provádíme orbu pouze pro zeleninu a na pozemcích nevhodných pro mělkou podmítku a s posklizňovými zbytky (například po kukuřici). Po zkušenostech u obilnin a olejnin jsme tuto technologii rozšířili i na část plochy cukrové řepy.
V roce 2001 jsme zaseli plochu cukrovky po bezorebném zpracování půdy poprvé. Cukrovka následuje v osevním postupu po ozimé pšenici. Dokonalý sběr slámy je podmínkou pro další zpracování půdy. K zapravení chlévského hnoje, fosforečných a draselných hnojiv na podzim používáme radličkový podmítač Horsch Phantom FG 5.70 s klasickými šípovými radličkami. Současně s touto operací dochází k urovnání povrchu zavlačovači již na podzim. Hnůj zapravujeme další podmítkou. Mezi podmítkami likvidujeme vytrvalé plevele přípravkem Roundup Biaktiv v dávce 2 - 3 l.ha-1. V nutných případech ošetřujeme podmítku i na jaře.
Jarní přípravu provádíme dvakrát kompaktorem. Současně zapravujeme dusík v amidické formě. Sejeme secím strojem Multicorn na výsevní vzdálenost 18 až 21 cm x 0,45 m. Chemickou ochranu proti jednoděložným a dvouděložným provádíme čtyřmi až pěti postřiky s využitím klasického spektra účinných látek. Mezi standardní ošetření patří minimálně jeden postřik proti cerkosporióze. Dusíkem přihnojujeme podle potřeby jednou až dvakrát ledkem amonným nebo ledkem vápenatým. Při mělčím zpracování půdy pro cukrovku je důležité její provzdušnění.
Přestože se nám dařilo pěstovat cukrovku rentabilně, snažíme se uplatnit minimalizační technologii i u ní. Nejdůležitější pro zajištění optimální vzcházivosti je rovnoměrná příprava půdy s dobrým zapravením posklizňových zbytků (chlévského hnoje) a důkladné prokypření a urovnání povrchu půdy v podzimní období. Jako standardní opatření je nutná aplikace připravku Roundup Biaktiv na podzim, popřípadě i na jaře. Úspěšnost bezorebného pěstování cukrovky záleží na dokonalém zvládnutí technologie přípravy půdy a na cílené ochraně proti vytrvalým plevelům.

Ing. Josef Suchánek,
Zemědělské družstvo
Všestary

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down