19.08.2002 | 02:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slunečnici ohrožují choroby

Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin - systém výroby slunečnice - uspořádal v polovině srpna sérii tradičních setkání pěstitelů slunečnice na několika místech Česka, zpravidla v centrech pěstování této plodiny. Tentokrát jsme si vybrali setkání, které proběhlo nedaleko Loun, u obce Nečichy.

S aktuální situací pěstování slunečnice v ČR a se stavem této komodity na světových i evropských trzích seznámil účastníky inženýr Božetěch Málek. Stav světových zásob slunečnicových semen a předpoklad produkce jsou nejnižší za posledních 8 let. Kdo tedy slunečnici vypěstuje, sklidí a docílí požadované kvality semen, neměl by mít problémy s odbytem za (snad) rozumnou cenu.
V Evropě patří k velmocem pěstování slunečnice především Francie (710 tis. hektarů, průměrné výnosy semen 2,29 t.ha-1), Španělsko (840 tis. ha, ale výnosy jen 1,10 t.ha-1) a Itálie (asi 240 tis. ha, výnos 1,09 t.ha-1). V zemích EU je letos zaseto přes 1900 tis. hektarů slunečnice. V Česku je letos předpokládaná sklizňová plocha 24,5 tis. hektarů, což je proti loňsku pokles asi o 4,3 tis. ha.
Nejvíce slunečnice je zaseto v Brněnském kraji (asi 10 tis. ha), dále v kraji Středočeském (7 tis. ha), Ústeckém (4 tis. ha) a Pardubickém (2 tis. ha). Dominantním hybridem v Čechách u na Moravě je letos Alexandra (na Moravě přes 20 % ploch, v Čechách dokonce přes 30 %), na ústupu je například před několika lety suverénně nejvíce zastoupená Krasotka. Riziko dominance jednoho hybridu však nyní hrozí u jiných hybridů. V teplejších oblastech Moravy mají největší zastoupení středně rané hybridy, v Čechách převládají velmi rané a rané hybridy. setí se letos podařilo zvládnout v optimálním termínu první dekády dubna, v drtivé většině bylo zaseto kvalitní technologií s klasickou přípravou půdy. "Minimalizace" - zvláště pokud je chápána jen jako bezorebné setí naširoko - se u slunečnice neosvědčila.
Aktuálním pěstitelským rizikem je při pěstování slunečnice sílící tlak chorob a hrozba vpádu karanténní choroby plísně slunečnicové. Ta může být do republiky zavlečena především nelegálním dovozem a vysetím nedostatečně nebo neúčinně mořeného osiva u nás nepovolených hybridů. Před tím varoval inženýr Karel Říha z ÚKZÚZ Brno. Podle některých signálů se takové osivo do republiky dostává jako merkantil, určený pro jiné účely. Neobstojí ani zdůvodnění pochybných výsevů "farmářským osivem". Podle zákona o rostlinolékařské péči je totiž pěstitel povinen set jen účinně namořené osivo a mořidla s opravdu účinnými látkami proti plísni slunečnicové nejsou v ČR registrována. Pokud by neodpovědný pěstitel způsobil rozšíření této choroby, vystavuje riziku velmi vysokých postihů a protože jde o karanténní chorobu, mohli by ho všichni pěstitelé v okolí žalovat za způsobené újmy, ztráty zisku atd. (Problematika aktuálních chorob slunečnice byla publikována v měsíčníku ÚRODA 12/2001, autorem je právě ing. Říha.)
Některé choroby slunečnice a také skoro tři desítky hybridů si pak mohli účastníci prohlédnout na ploše s poloprovozními pokusy Rolnického družstva Dobroměřice u Loun.
Předpokladem dobrého ekonomického výsledku je zvládnutí sklizně v optimálním termínu, bez zbytečných ztrát a bez poškození semen, protože v semenech obsažený olej na lomech velmi rychle oxiduje a hrozí i napadení plísněmi. O letošních podmínkách nákupu semen slunečnice informovala přítomné pěstitele inženýrka Libuše Hlávková z akciové společnosti Oleaspol, a.s. Oleaspol nabízí pěstitelům cenu 7500,- Kč za tunu semen standardní kvality při odběru u pěstitele. Podle jiných informací činí nabídka Setuzy (její zástupce však nebyl při setkání u Loun přítomen) 7800,- Kč za tunu při paritě "A" - dovoz do skladů Setuzy.
Pěstitelé by však uvítali i systém příplatků za vyšší olejnatost semen, případně možnost odděleného nákupu semen speciálních hybridů slunečnice s odlišným zastoupením jednotlivých mastných kyselin.
Nejaktuálnějším úkolem pěstitelů je příprava porostů ke sklizni jejich desikací, její správné načasování vzhledem ke stavu porostů, konkrétnímu hybridu a zaplevelení plochy, případně stanovení optimálního termínu sklizně u zralých porostů bez desikace. Desikace totiž není všelék, je zásahem do biologického vývoje plodiny a při nevhodném použití může přinést v konečném hodnocení i finanční ztrátu. pro sklizeň by měly být používány sklízecí mlátičky se speciálními adaptéry, které zachytí i z úborů samovolně vypadávající semena.
Břetislav Koč

Text k foto:
Inženýr Božetěch Málek ze Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin - systému výroby slunečnice seznámil účastníky setkání pěstitelů slunečnice u Loun skoro se třemi desítkami hybridů této plodiny.
Foto Břetislav Koč

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down