23.08.2002 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Vysočinu nepatří jen bramborová sadba

Nejen o nových odrůdách, ale i o dalších intenzifikačních faktorech se hovořilo na Polním dnu o bramborách uspořádaném v druhé polovině července v Olešné u Havlíčkova Brodu. Pěstitelé zde získali informace o přednostech pěstování brambor v odkameněné půdě, o aktuálních možnostech ochrany brambor aj. O své zkušenosti se podělili i místní pěstitelé.

Na již tradičním setkání se organizačně spolupodílelo několik pořadatelů: společnost Medipo Agras H.B., Výzkumný ústav bramborářský (VÚB), Bramborářský kroužek a také zemědělský podnik Solmilk Olešná.
Jak uvedl ředitel Solmilku Ing. Jiří Kreuz, názor, že na Vysočinu patří jen sadba brambor, považuje za překonaný. Jeho podnik totiž pěstuje brambory na 17 % výměry a v roce s běžnou úrovní cen představuje tato komodita celých 37 % tržeb. V Olešné vsadili na technologii odkamenění. Odkameňují pro celou výměru brambor, výkon jedné linky (rýhovač, separátor, sázeč) se pohybuje kolem 180 ha za sezónu Zdejší hospodaření má však další zajímavosti.
Orba jednou za pět let
V Solmilku Olešná začali před léty experimentovat se systémem minimálního zpracování půdy. Výnosy jsou zde na stejné úrovni jako při tradičním způsobu hospodaření a tak se z experimentu stal již zaběhlý systém. Je založen na čtyřletém zpracování půdy bez orby, přičemž pátým rokem se pozemek zoře a připraví pro brambory. Po sklizni brambor se cyklus opakuje.
Záleží na specializaci podniku
Ing. Bohumil Vokál, CSc., ředitel VÚB, hovořil především o perspektivě pěstování brambor v ČR po našem vstupu do EU. Mimo jiné uvedl, že jednou z cest, jak mohou být naše zemědělské podniky konkurenceschopné v EU, je jejich specializace. V tomto směru pro nás může být vzorem USA, kde celých 90 % produkce brambor vypěstují 2 % pěstitelů. Ing. Vokál rovněž upozornil na nutnost modernizace technologií a strojů, intenzívní využívaní agrochemie a kvalitních odrůd. Dořešeny by měly být i vztahy mezi dodavateli a odběrateli.
Vývoj v letošní sezóně
Při setkání pěstitelů se - jak jinak - hovořilo o neradostném cenovém vývoji brambor. Jak v Olešné zaznělo, vše se ještě může změnit, a proto je prvořadým úkolem pěstitelů přivést brambory zdárně ke sklizni. S tím souvisí i zvládnutí ochrany. Jak uvedl Ing. Ervín Hausvater, CSc., z VÚB, při hodnocení výskytu plísně bramborové, je letošek poměrně složitý. Ačkoliv byly květen a červen srážkově podnormální, což plísni nepřeje, vyskytovalo se mnoho primárních zdrojů infekce, tzn. napadených mateřských hlíz. Upozornil, že po červencových přívalových srážkách je třeba změnit spektrum používaných fungicidů a je třeba se zaměřit i na ochranu hlíz.
Vrátíme-li se k výskytu škůdců, především mandelinky a mšic, byl podle doc. Ing. Vlastimila Rasochy, CSc., z VÚB letos abnormální výskyt mandelinky, a to nejen v teplých oblastech. Katastrofálních důsledků výskytu mšic, jako tomu bylo v roce 1994, se pěstitelé bramborové sadby obávat zřejmě nemusejí.
Nové odrůdy zaujaly
V Olešné firma Medipo Agras H. B. tradičně představuje nové odrůdy a letošek nebyl výjimkou. Z celého sortimentu čítajícího 26 odrůd vyzdvihla letošní novinky Ing. Marie Rasochová, CSc. Pěstitele seznámila s velmi ranou odrůdou Astoria, určenou pro letní i celoroční spotřebu, která je vhodná pro pěstování jak v ranobramborářské, tak typické bramborářské oblasti. Předností této odrůdy je vysoký podíl tržních hlíz. Do sortimentu raných konzumních odrůd letos přibyly odrůdy Baltica a Belladonna. Odrůda Baltica je odolná mechanickému poškození a je možné ji dlouhodobě skladovat. Odrůda Belladonna má velmi atraktivní hlízy – žluté, pravidelné, lesklé, navíc vhodné k praní. To podle slov ing. Rasochové předurčuje tuto odrůdu k využití pro malospotřebitelská balení.
S technikou pro brambory, kterou Medoipo Agras v ČR zavádí, seznámil přítomné Dr. Ing. Petr Cmunt. Jde jak o stroje pro odkameňování, tak i pro třídění a skladování brambor. Uživatelé podle slov zástupců firmy ocenili zejména výkonnost a preciznost těchto strojů, a to zvláště v obtížných klimatických a půdních podmínkách letošního jara.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down