16.09.2002 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Česká věda se ve světě neztratí

Odborníci z šestatřiceti zemí světa zabývající se rostlinnou patologií, genetikou a šlechtěním se v týdnu od 9. září sešli v Praze. V nově otevřeném konferenčním centru České zemědělské univerzity se konala 6. konference European Foundation for Plant Patology (EFPP) – Evropské nadace pro rostlinnou patologii, jejímž tématem byla tentokrát rezistence vůči chorobám. Na uspořádání konference se spolupodílela Česká fytopatologická společnost. Nejenže byla tato akce příležitostí pro setkání vědeckých pracovníků a vyměňování jejich názorů, svůj přínos mají akce tohoto typu i pro zemědělskou praxi. Vzájemné předávání informací mezi fytopatology a šlechtiteli napomáhá jejich práci, tzn. vytváření nových rezistentních odrůd. Ty pak ocení právě pěstitelé.

Na konferenci bylo předneseno více než 70 přednášek a prezentováno více než 170 posterů. Věnovány byly například diagnostice, šíření chorob, molekulární biologii, zdrojům rezistence atd. a dotkly se většiny aktuálních problémů hospodářsky významných plodin.
Mezi referujícími se neztratili ani čeští vědci, kteří přednesli osm přednášek a prezentovali 38 posterů. Jak na tiskové konferenci uvedl předseda organizačního výboru konference doc. Ing. Jaroslav Polák, DrSc. z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, z prezentovaných výsledků práce je patrné, že česká věda již dohnala zpoždění, které způsobila především její izolace od zahraničí. To, že se čeští fytopatologové ve světě neztrácejí, dokladuje i to, že v čele pořádající evropské nadace stojí Čech prof. Ing. Vladimír Táborský. CSc., z České zemědělské univerzity v Praze a že uspořádáním konference byla pověřena právě Česká republika.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down