03.01.2003 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Genetické transformace znamenají pokrok ve šlechtění

Zatímco ještě zhruba před deseti lety byla transgenoze něčím velmi vzdáleným a nevěřilo se, že transgenní odrůdy polních plodin překročí ve větším měřítku stěny laboratoří, v současnosti jsou skutečností. Geneticky modifikovanou sóju odolnou vůči herbicidu Roundup pěstují v USA na polovině produkčních ploch sóji a v Argentině ovládla dokonce 90 % ploch. Téměř samozřejmostí se staly také geneticky modifikované odrůdy kukuřice a bavlníku.

Přestože tento nový prvek v tvorbě odrůd vyvolal mnoho sporů mezi zastánci a odpůrci geneticky modifikovaných organismů a v některých zemích se diskuse dostaly až na politickou platformu, šlechtění polních plodin za pomoci molekulárně genetických metod ve světě pokračuje. I u nás jsou pracoviště, kde úsilí výzkumníků přináší na tomto poli kladné výsledky.
Například ve firmě Agritec, s. r. o., Šumperk vypracovali na základě literárních údajů a ve spolupráci s Ústavem molekulární biologie rostlin AV ČR v Českých Budějovicích metodu regenerace rostlin ze segmentů hypokotylů lnu. Části rostlin, do nichž byly vneseny potřebné geny, je tak možné dopěstovat až v dospělé rostliny, které jsou schopny růst nejen v řízených laboratorních podmínkách, ale i přímo na poli. Na základě principu předběžné opatrnosti probíhá veškerá práce s transformovaným lnem za přísné kontroly.
Další plodinou, které se v Šumperku věnují, je hrách. Genetická transformace má u této plodiny celosvětově jisté zpoždění. Transformace hrachu bývá málo úspěšná a regenerace in vitro je obtížná. Také ekonomický význam hrachu je menší než třeba sóji nebo kukuřice, a tak se genetickým transformacím věnují spíše akademické instituce, jimž potom chybí možnost šlechtitelské finalizace. Ve společnosti Agritec se snaží zvládnout technologii agrobakteriální transformace hrachu. To je první etapa práce. Na ni naváže realizace projektu získání transgenního hrachu s rezistencí vůči vybraným virózám.
O pokroku v oblasti geneticky modifikovaných rostlin, včetně legislativních záležitostí, se můžete dočíst v odborném měsíčníku Úroda č. 12/02. Tam se také více dozvíte o transgenozi ve šlechtění lnu. Genetickými modifikacemi u hrachu se zabývá článek v prvním čísle časopisu letošního roku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down