16.01.2003 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Investovat do sušičky se vyplatí

V době, kdy pěstitelé uvažují nad svými plány a finančními možnostmi pro podnikání v nastávajícím hospodářském roce, uspořádal dovozce sušiček Stela, vhodných pro všechny u nás běžně pěstované druhy obilovin i olejnin spanilou jízdu za potenciálními zájemci o tato zařízení. Sušičky Stela dosahují nejlepších parametrů při sušení kukuřice, jejich využití je však daleko univerzálnější a je suší se na nich i další obiloviny a olejniny a někteří majitelé na nich usušili dokonce i takové "fajnovosti", jako mák či travní semena.

Nabídka pro každého
Výrobní program německé firmy Stela zahrnuje sušičky s možností kontinuálního i dávkového provozu, v celé škále výkonů a variant provedení, v mobilní či stacionární podobě a s možností volby topného média, způsobu ohřevu a dalšího vybavení a příslušenství podle konkrétních potřeb a možností pěstitele.
Většina zájemců přitom instaluje sušičky tak, že využívá již existujících objektů posklizňových linek s využitím jejich skladovacích kapacit. Způsob a provedení propojení sušičky s manipulačními linkami a skladovacími kapacitami však také v nemalé míře rozhoduje o rentabilitě celé investice. Nejde jen o kapacitní sladění příjmových linek - od skladovací kapacity až k odsunu usušeného materiálu, ale i o energetickou náročnost celé manipulace.
Sušička je součástí linky
Proto byli účastníci seznámeni i s moderními technologiemi pro manipulaci se semeny zrnin a olejnin, především s tzv. zalomenými řetězovými dopravníky, které nahrazují konstrukčně jednodušším a energeticky úspornějším způsobem používání tradičních prvků technologie - šneků pro vodorovnou a šikmou dopravu a elevátorů pro dopravu vertikální. Řetězové dopravníky nové konstrukce, které je možné sestavovat pomocí několika prvků skoro jako stavebnici Lego, omezují počet elektromotorů a převodovek v lince a nepotřebují hloubení šachet nezbytných pro klasické výtahy.
Dodavatel sušiček Stela proto navrhuje celé linky právě s použitím těchto nových prvků, ať už jsou to menší zařízení JE-MA A/S z Dánska nebo výkonnější a robustnější a pro větší výšky i objemy konstruované prvky i celé linky (včetně sil) ze Švédska (Skandia Elevator).
To podstatné: peníze
Velkou předností prezentace sušiček i navazující technologie bylo, že se účastníci mohli současně seznámit i s moderními způsoby financování svých záměrů. Zemědělci vesměs nemají dobré zkušenosti ze svých jednání s bankami, stěžují si na nedostupnost úvěrů a jejich neúměrné jištění jinými aktivy (pokud jsou k dispozici) a tak mezi nimi většinou přežívá názor, že je stejně nejvýhodnější na investici pár let šetřit a platit hotově. Neberou však při tom v úvahu cenu peněz v závislosti na čase, která jim investici sice nominálně o úroky nezvýší (pokud se je podaří získat), ale odsune ji o několik let, během nichž jim současné úroky uložených prostředků zdaleka nevynesou tolik, jako provoz rychleji postavené, optimálně navržené a provozované technologie.
A co víc - současná výše úroků z úvěrů je takřka na nejnižší možné výši, což by mělo vést k jejich využívání. O možnostech a způsobech financování při prezentaci referovali zástupce leasingové společnosti S MORAVA a poradce pro organizační a ekonomické otázky v zemědělství ing. Radomír Velek. Na praktických příkladech dokázali, že hotové financování investice je - právě u sušiček - tím nejméně vhodným a fakticky i nejdražším způsobem.
Až se řepka zeptá...
Myslet uprostřed zimy na sušení řepky se může zdát poněkud předčasné. Pro toho, kdo zatím nemá vlastní sušičku a uvažuje o tom, že si sklizeň bude sušit sám, však je nejvyšší čas pro to něco udělat. V daném termínu je možné uvažovat pravděpodobně už jen o mobilní sušičce (odpadá nutnost časově zdlouhavého a často nevyzpytatelného stavebního řízení) a je také nejvyšší čas zajistit si financování této investice.
Zkušenosti z reálných podmínek, kde se pěstitelé dali cestou sušení na vlastním zařízení jsou takové, že investice do sušení je pravděpodobně nejvýhodnější investicí v klasickém zemědělském podnikání vůbec, s návratností i do dvou až tří let (podle časového využití zařízení v průběhu roku).
Především ti pěstitelé, kteří ve svém programu mají i řepku, využili pak času, který byl v programu prezentace k dispozici pro individuální konzultace o technických a finančních podmínkách volby, nákupu, stavby a provozu sušičky.
Břetislav Koč

O sušení kukuřice na sušičkách Stela je i reportáž v lednovém čísle časopisu Úroda.

Text k foto:
(1) Investice do moderní a ekonomicky pracující sušičky - třebaže se pohybuje v oblasti sedmimístných čísel - má podle zkušeností z provozu velmi rychlou návratnost.
(2) Sušičku lze integrovat i k současným objektům posklizňových linek a využít jejich skladovacích prostorů.
Foto B. Koč

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down