28.02.2003 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zvláštnosti ochrany pšenice ve vztahu k počasí

„Pokud budeme chtít jít cestou maximálního zajištění zdravých porostů ozimé pšenice při použití přiměřeného množství fungicidů, je třeba znát biologii a epidemiologii původců houbových chorob a včas se orientovat v tom, jak jednotlivé organismy reagují na vývoj povětrnosti. Je třeba pravidelně vyhodnocovat změny ve vývoji napadení různých odrůd na různých honech, protože v rámci jednoho středně velkého zemědělského podniku bude výrazně variabilní čas nasazení fungicidní ochrany rozdílných porostů,“ tato slova zazněla mimo jiné na mezinárodní odborné konferenci, kterou v polovině února uspořádala na dvou místech republiky, v Praze a v Prostějově, společnost Bayer CropScience.

Citovaná slova patřila jednomu z mnoha přednášejících, Dr. Ing. Ludvíku Tvarůžkovi ze Zemědělského výzkumného ústavu v Kroměříži. Kromě jeho zajímavé přednášky, která se věnovala fungicidní ochraně ozimé pšenice, měli účastníci akce možnost získat ucelené informace o regulaci plevelů v obilninách a v kukuřici. Podrobně byla představena herbicidní novinka pro regulaci plevelů v kukuřici MaisTer, o které jsme již informovali v minulém čísle Zemědělce. Přední specialisté hovořili o stále aktuálnějším problému – výskytu viróz v obilninách, o použití regulátorů růstů v ozimé řepce a mnohých dalších zajímavých tématech.
Vraťme se však k fungicidní ochraně obilnin. Jak vyplynulo z přednášky dr. Tvarůžka, podle vývoje podzimního počasí lze odhadovat pravděpodobný výskyt chorob v jarním období a volit optimální termín fungicidní aplikace.

Kdy ošetřovat?
Jak odborník uvedl, pokud je podzim v celém průběhu teplý, s dostatkem srážek, seje se v září, porosty jsou odnožené a často přerostlé, lze předpokládat výskyt padlí travního, rzí, chorob bází rostlin a kořenů (fuzária, černání pat stébel). Pro tento případ proto dr. Tvarůžek doporučil provádět jarní fungicidní ochranu v časných termínech, volit fungicidy účinné na komplex chorob, včetně listových. Je nutné vyšetření původců hnědnutí bází rostlin.
Pokud je podzim teplotně průměrný až podprůměrný, s dostatkem srážek a střednímu až pozdními termíny setí, rostliny jsou na počátku odnožování, porosty zapojené, je možné očekávat choroby přenosné osivem – sněť zakrslou, fuzária. Jarní ochrana by měla být následující: při zjištění fuzárií a plísně sněžné na bázích rostlin přípravky s účinkem pouze na tyto patogeny, zdravé porosty ošetřovat teprve při výskytu listových chorob.
V případě suchého podzimu teplého podzimu v celém průběhu, kdy jsou porosty v různém stupni vývoje, napadené rzemi a fuzárii předpokládá dr. Tvarůžek na jaře výskyt chorob přenosných osivem (sněti mazlavé, fuzária) a jen u časných výsevů listové choroby. Pro ochranu doporučuje především diagnostiku všech chorob a postup jako v předešlých případech.
Jak ale k tomu přednášející dodal, hlavní vegetační sezóna je v posledních letech opakovaně provázena teplotně abnormálních počasím, které ve svých důsledcích urychluje vegetaci a zkracuje růstové fáze pšenice. Proto se podle dr. Tvarůžka dnes uplatní dvě základní schémata ochrany rostlin proti listových chorobám.

Listové choroby podle oblastí
V nížinách, v teplých a suchých oblastech dominuje rez pšeničná, listové skvrnitosti a padlí travní. Zde odborník radí odrůdy náchylné na rez pšeničnou ošetřovat v době výskytu prvních kupek, ostatní choroby řešit ve vztahu k počasí. Ve středních a vyšších polohách s vyšším podílem srážek, kde dominují listové skvrnitosti (braničnatky, DTR), padlí travní, méně rez pšeničná, je vhodné ochranu provádět ve vztahu k počasí. Ve srážkových úhrnech již existují výrazné lokální rozdíly a to i v rámci uvedené rozdělení do dvou oblastí a proto odborník možné vzniklé situace dále rozvedl a doporučil konkrétní řešení. Jak uvedl již na úvod své přednášky, cesta z problémů vede přes omezení nevhodných aplikací, prováděných v době, když je již z pohledu vývoje choroby pro dosažení dobrého účinku pozdě. Podobně je mrháním prostředky a energií ošetřování předčasné, které je provedeno spíše podle fáze růstu porostu než podle jeho aktuálního zdravotního stavu. Platí známá pravda, že pouze ošetření povedené v pravý čas nabízí možnost aktivní práce s dávkou přípravku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down