12.09.2003 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Partner pro růst

Koupě společnosti Aventis CropScience v červnu 2002 byla největší akvizicí ve více než sto čtyřicetileté historii známé německé firmy Bayer. Nyní je integrační proces dokončen. Spojení obou výzkumných center a rozsáhlé chemické výroby přípravků na ochranu rostlin znamená velký kapitál a je předpokladem pro úspěšný rozvoj nové společnosti Bayer CropScience AG.

Na mezinárodní tiskové konferenci, která se uskutečnila pod heslem „Váš partner pro růst“na začátku září ve výzkumném centru firmy v německém Monheimu za účasti 120 novinářů z mnoha zemí, to blíže komentoval dr. Jochen Wulff, předseda správní rady. Podle jeho slov by rozvoj společnosti měl být velmi rychlý, rychlejší než růst trhu s přípravky na ochranu rostlin, aby firma splnila svůj cíl – dostat se na první pozici v chemické ochraně rostlin v Evropě a dalších aktivitách týkajících se rozvoje rostlinné produkce.

Start je slibný

Výsledky prvního pololetí roku 2003 jsou podle dr. Wulffa jasnou známkou toho, jak úspěšně si nově vzniklá společnost vede. Její potenciál je nyní značný, a tak se dobře daří posilovat postavení v silné konkurenci trhu. Tři hlavní segmenty – ochrana rostlin, environmentální aktivity a bitechnologie – se velmi rychle rozvíjejí. Za prvních šest měsíců letošního roku zvýšila firma tržby na 3,228 miliardy euro.
Klíčovým faktorem, který umožní dosáhnout střednědobých cílů, bude uvádění nových produktů na trh. V horizontu let 2000 až 2005 jde o vývoj 14 nových účinných látek. Firma Bayer CropScience AG je připravena pokračovat ve strategii růstu. Přitom veškerá činnost musí akceptovat vyváženost mezi ekonomickou výnosností, odpovědností k životnímu prostředí a sociální přijatelností.

V čem jsou přednosti

Produkovat větší množství surovin pro výrobu potravin, krmiv a technických plodin ze stejné plochy půdy – to jsou požadavky, vyplývající z potřeby nasytit a hmotně zabezpečit stále větší počet lidí. Pro firmu světového rozměru to je jasná výzva s konkrétní podobou – pomáhat farmářům zvyšovat jejich produktivitu. Bayer CropScience má široké, vyvážené portfolio přípravků na ochranu rostlin, konkurenceschopnou cenovou politiku a nadějné výsledky v uplatňování rostlinných biotechnologií.
Dr. Wulff ve svém vystoupení zdůraznil, že nový pracovní tým, který vznikl spojením toho nejlepšího z obou firem (Bayer a Aventis), je svým talentem, invencí a bohatými zkušenostmi zárukou pevné pozice firmy v nejbližších letech i v budoucnosti. Struktura společnosti odpovídá modernímu obchodu. Světová síť regionálních a národních zastoupení zajišťuje možnost rychlé reakce na požadavky zákazníků.

Investovat do výzkumu je nutnost

Kolem 650 milionů eur hodlá Bayer CropScience investovat v střednědobém výhledu do vědy a výzkumu. V roce 2004 to bude 200 milionů euro. V porovnání s ostatními společnostmi zabývajícími se chemickou ochranou rostlin to je značná částka. Na tiskové konferenci to vyzdvihl dr. Bernward Garthoff, člen správní rady odpovídající za technologie. Uvedl rovněž informaci o výstavbě moderního centra pro rostlinné biotechnologie v belgickém městě Gent. Tato investice bude stát 18 milionů euro a do provozu by měla být uvedena již v příštím roce.
Nejde ale pouze o biotechnologie, které jsou nepochybně tak nákladné, že se jim mohou věnovat jen největší světové firmy. Náročný je také vývoj nových přípravků na ochranu rostlin. Pravděpodobnost objevení nové účinné látky je velmi malá. Z padesáti tisíc testovaných jedna vyhovuje náročným požadavkům a dá základ pro nový pesticid.
Výzkumné centrum v Monheimu je vybaveno nejmodernější technologií, která umožňuje otestovat velké množství nových substancí ze všech hledisek a uložit je do centrální „knihovny“. Zaručuje také bezpečnost pro zaměstnance, což jistě není zanedbatelné hledisko. Pracoviště v Monheimu ale není jediné. Na vývoj herbicidů se specializují v německém Frankfurtu a fungicidům se nejvíce věnují v Lyonu ve Francii.
Podle dr. Garthoffa je silný a fundovaný výzkum základem pro úspěšné uplatnění firmy na trhu s přípravky na ochranu rostlin nyní i v budoucnosti. Bez nových produktů, které splňují všechna náročná kritéria kvality, se společnost Bayer CropScience obejít nemůže a nebyl by možný ani její další rozvoj.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down