12.11.2003 | 01:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pozor na virové choroby obilnin

Virové choroby obilnin představují pro pěstitele značné riziko. Nejde jenom o ztráty na výnosu a kvalitě způsobené samotným onemocněním, ale i o vliv napadení viry na přezimování. Přitom viry napadající obilniny nejsou na našem území ničím ojedinělým. Připomeňme kalamitní výskyt v loňském roce na Moravě.

Pokusy s umělou infekcí virem žluté zakrslosti ječmene (BYDV) probíhají ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, Praha-Ruzyně, u ozimých i jarních obilnin od roku 1992 každoročně. Zima 2002/03 byla tvrdou zkouškou a potvrdila, že virová infekce výrazně ovlivňuje vyzimování ozimých obilnin. I když byly prokázány výrazné rozdíly mezi odrůdami, v průměru přežilo zimu pouze 40 % napadených rostlin ozimé pšenice a 20 % ozimého ječmene. Při hodnocení výnosu ozimé pšenice pracovníci výzkumného ústavu zjistili, že nejvíce byl vlivem napadení rostlin BYDV redukován počet klasů na plochu a nejméně hmotnost tisíce semen.
V ochraně obilnin proti napadení viry je nejdůležitější ošetření insekticidy proti přenašečům virů. Nejvhodnější je použití systémových přípravků na začátku intenzivní migrace vektorů viróz do porostu. Dobré zkušenosti jsou s mořením osiva mořidly s insekticidní složkou. Zapomínat se ale nesmí ani na nejlevnější opatření, kterým je správná agrotechnika, především zakládání porostů v optimálním termínu.
Jak reagovaly na napadení viry jednotlivé odrůdy obilnin a co ještě je možné proti virové infekci obilnin udělat, se můžete dočíst v článku Ing. Václava Šípa, CSc., a jeho spoluautorů v časopisu Úroda č. 10/2003.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down