27.11.2003 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Porota vybrala 77 nejlepších vín

Výsledky pátého ročníku vinařské soutěže TOP 77 o letošní nejlepší vína České republiky a druhého ročníku doprovodné soutěže TOP DESIGN byly 7. listopadu slavnostně vyhlášeny na Masarykově univerzitě v Brně. Mezinárodní porota složená z nezávislých odborníků vybírala z více než tisícovky vín a sektů vyrobených z hroznů vinné révy vypěstovaných na vinicích v České republice.

Sedmdesát sedm nejkvalitnějších z nich ocenila a vítěze rozdělila do tří kategorií: na pětihvězdičková mimořádná vína, čtyřhvězdičková výborná vína a tříhvězdičková velmi dobrá vína. Soutěž probíhala ve dvou kolech. Na základě předběžných ochutnávek a konzultací s odborníky bylo nejprve vybráno z více než 1000 různých vín 294 nejlepších vzorků od celkem 85 výrobců z Moravy a Čech a 12 sektů od tří výrobců. Ve druhém kole pak mezinárodní odborná komise vybrala 77 nejlepších z nich a rozdělila je do jednotlivých kategorií.
Tři vítězné kategorie
Mezi oceněná vína se letos dostaly produkty od 51 výrobců. Sedm nejlepších získalo ocenění Mimořádné víno (přehled vítězů uvádíme v tabulce), dalších sedmnáct ocenění Výborné víno a dvaapadesát ocenění Velmi dobré víno.
Vína vybírala nezávislá odborná komise, letos dokonce s mezinárodní účastí. Byli v ní totiž zastoupeni také dva komisaři z Vinařské akademie z rakouského Klosterneuburgu. Podle přísných pravidel soutěže TOP 77 přitom nesmí nikdo ze členů komise být nijak spojen se žádným výrobcem vína ani pěstitelem vinné révy.
Rozhodování o nejkvalitnějších vínech a sektech letos opravdu nebylo jednoduché. Jak uvedl člen komise doc. Ing Eduard Postbiegl z Mendelovy zemědělské univerzity, mezi oceněné produkty se nedostala zdaleka všechna dobrá vína. Konkurence totiž byla díky skvělému ročníku 2002 tak velká, že mezi vybraných 77 vín se bohužel nevešla celá řada dalších skvělých produktů, které přesto budou ozdobou vinoték mnoha sběratelů a potěší i náročné spotřebitele.
Smyslem soutěže je pomoci spotřebitelům v orientaci na trhu s vinařskými produkty a výrobcům dobrých vín a sektů zase naopak usnadnit cestu s jejich výrobky na český trh.
Pod patronátem Masarykovy univerzity
Mezi odbornou, akademickou i laickou veřejností si soutěž TOP 77 získává stále větší popularitu, jak dokazuje velká účast při vyhlašování výsledků v areálu univerzitních kolejí na Vinařské ulici. Slavnostní akt byl spojen také s ochutnávkou domácích i zahraničních vín, mezi nimiž nechyběla ani velmi kvalitní vína z Austrálie, Spojených států a Jižní Afriky.
Záštitu nad soutěží letos převzal osobně ministr zemědělství Jaroslav Palas a rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška. Pořádaly ji stálá prodejní výstava vín Vindom Brno a Masarykova univerzita Brno za podpory Vinařského fondu České republiky. Odbornými garanty byly jako každý rok Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně a Design centrum České republiky.
Tabulka vítězů:

První, pětihvězdičková kategorie Mimořádné víno:

Chardonnay 2002 pozdní sběr sur lie Ing. Luboš Oulehla, N. Bránice
Palava 2001 výběr z hroznů Vinselekt Michlovský, Rakvice
Ryzlink vlašský 2002 výběr z hroznů Mikros-vín Mikulov, k. s.
Sauvignon 2002 pozdní sběr Víno Mikulov, a. s.
Veltlínské zelené 2002 ledové Znovín Znojmo, a. s.
Frankovka 2002 pozdní sběr Moravíno Valtice
Rulandské modré 1999 pozdní sběr barrique České vinařství Chrámce, s. r. o.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down