05.01.2004 | 08:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Větší péči sadbovým bramborám

Jak jsme již mnohokrát psali, průběh počasí v minulém roce významně ovlivnil pěstitelské výsledky většiny plodin. Ani brambory nejsou výjimkou. Nízká celková produkce a zhoršená kvalita konzumních i průmyslových brambor však nejsou jedinými důsledky nepřízně počasí. Sucho a teplo se podepsaly také na kvalitě sadbových brambor. Těm by se proto mělo dostat zvláštní péče.

Informace o tom, jakou péči sadbovým bramborám věnovat a co lze od roku 2004 očekávat, měli mimo jiné možnost získat účastníci semináře, který 4. prosince ve Velké Losenici uspořádala firma Europlant šlechtitelská spol. s r. o.

Výsledky ZD Velká Losenice
Akce s názvem Den brambor firmy Europlant se ve Velké Losenici konala v závěru roku již poněkolikáté a vždy byla příležitostí také k tomu, aby zdejší zemědělský podnik ZD Velká Losenice zhodnotil bramborářskou sezónu.
Ing. Jaroslav Slaný, předseda družstva, sezónu zhodnotil jako zrychlenou a to důsledkem teplot vyšších v průměru měsíců duben až říjen o 2 oC a srážek na úrovni 90 % normálu. Přesto zde u některých plodin dosáhli průměrných výsledků, u kukuřice dokonce nadprůměrných. Výnosy brambor, jež jsou pro podnik klíčovou plodinou pěstovanou na 230 hektarech, poklesly asi o 10 %. Průměrný výnos činil 30 t/ha. Výnos sadby 15 odrůd, kterou ve Velké Losenici pěstují na 110 hektarech, byl 27 t/ha. Jak ing. Slaný uvedl, zhruba 15 % produkce brambor je postiženo strupovitostí. Nespokojený je se škrobnatostí průmyslových brambor na úrovni 17,5 %. Tuto kategorii brambor pěstují v Losenici na 30 hektarech, na 60 hektarech pěstují brambory pro zpracování a na třiceti hektarech tradiční konzum.
Pozitivem loňského roku byla podle předsedy družstva skutečnost, že se v porostech nevyskytovala plíseň. Stěžovat si nemohl ani na ceny brambor. Avšak v souvislosti s hodnocením zemědělského trhu nemohl nezmínit nízké ceny za produkty živočišné výroby, které budou pro zdejší podnik znamenat propad tržeb asi 4 mil. Kč.

V Sasku jako v Čechách
Podobně jako čeští pěstitelé hodnotí loňskou bramborářskou sezónu také Ing. Artur Altenburg, pěstitelský poradce firmy Europlant v Sasku. V Německu pěstitelé sklízeli brambory z celkové výměry 280 000 hektarů s výnosem 34,5 t/ha, což představuje pokles produkce o 12 % oproti roku 2002. Zásobování konzumními bramborami by zde mělo být bez problémů, chybí však brambory pro výrobu škrobu. Ty mají ale asi o 2 – 3 % vyšší škrobnatost. Velké rozdíly jsou mezi jednotlivými spolkovými zeměmi. Například v Hesensku se sklidilo o 15 % více brambor, v Sasku, o kterém odborník především hovořil, produkce poklesla o 20 %.
Nižší, nežli jsou pěstitelé zvyklí, byl také výnos sadby. Ten v Sasku velmi kolísal od 13 až do 43 t/ha. V průměru je však výnos sadby o něco nižší než 20 t/ha. A jak na semináři zaznělo, veškerá sadba je již prodána, a proto je zde teoretická příležitost pro dovoz sadby. Jak u sadby, tak i konzumu, také v Německu vzrostla cena.

Pozor na možné problémy
Jak však ing. Altenburg dále uvedl, sadba je kvůli vysokým teplotám v průběhu sezóny fyziologicky stará, a tudíž bude zkráceno období jejího klíčení. Proti tomu bylo možné bojovat ihned po sklizni rychlým zchlazením hlíz a jejich uchováním při nízkých teplotách 2 až 4 oC. Nyní by se podle poradce měli pěstitelé snažit s hlízami nehýbat a sadbu začít třídit co možná nejpozději před výsadbou. Doba od zahájení jejich přípravy do samotného sázení by měla být co možná nejkratší.
„Rozhodne počasí na jaře, ale je jisté, že sadba nebude tak odolná jako v předchozích letech, a proto je nutné vytvořit pro vzcházení co nejlepší podmínky,“ uvedl odborník. Půda by měla mít při výsadbě minimálně 8 oC a být dobře nakypřená a vzhledem k možné náchylnosti k chorobám by měla být veškerá sadba, jak na plochách množení tak na plochách pro produkci konzumu, namořená proti kořenomorce.

Význam odrůdy vzroste
S obchodní politikou firmy Europlant pro rok 2004 seznámil účastníky akce jednatel společnosti Ing. Jiří Procházka. Jak uvedl, i po 1. květnu letošního roku, to je po našem vstupu do Evropské unie, bude firma dovážet do České republiky sadbu ve vysokých stupních množení. Základ pěstování by měl i nadále zůstat u nás.
Jak dále ing. Procházka zmínil, přestože firma Europlant prodává v Německu více než 80 odrůd brambor, zdaleka ne všechny budou nabízeny českým pěstitelům. Před případným nabízením zdejším pěstitelům budou nejprve v místních podmínkách prověřeny podobně jako tomu bylo dosud, i když většinou na firemní úrovni.
Stávající sortiment firmy Europlant šlechtitelská spol. s r. o. pro Českou republiky čítá 23 odrůd a podle ing. Procházky není cílem firmy jej příliš rozšiřovat. Snahou bude jej v budoucnu vylepšovat. Posílen by proto měl být především sortiment velmi raných a průmyslových odrůd brambor. Neoddiskutovatelným faktem, který jednatel firmy ve své přednášce také zdůraznil, je, že i nadále význam kvalitních odrůd vhodných pro zdejší podmínky poroste.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down