30.04.2004 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výroba biolihu vázne, semenářům hrozí ztráty

Od příštího roku by se v České republice, podle schváleného vládního nařízení, mělo více než 226 tis. hektarů půdy využívat pro pěstování hustě setých obilnin (pšenice a tritikale) určených pro výrobu bioetanolu, což jak jsme již na stránkách Zemědělce informovali, vyplývá z povinnosti České republiky naplnit nařízení směrnice EU 2003/30/EC z května loňského roku o podpoře využití biopaliv nebo dalších obnovitelných pohonných hmot v dopravě. K realizaci tohoto programu bylo již v České republice, jak na vládní úrovni, tak i u soukromých subjektů, učiněno několik kroků. Například semenářské firmy dle pokynů Ministerstva zemědělství ČR již začaly se základní výrobou certifikovaných osiv zmíněných plodin určených odrůd. Realizaci programu však doprovází řada průtahů a tak se semenáři obávají, že jejich produkce nenajde uplatnění a jim vzniknou nemalé škody.

Na zmíněnou skutečnost upozorňuje Ing. Milan Pavlíček, prezident Českomoravské šlechtitelské a semenářské asociace (ČMŠSA). Jak upřesnil při jednání řádné valné hromady asociace konané 22. dubna, již v září loňského roku Ministerstvo zemědělství uložilo semenářské praxi opatření k založení ploch pro výrobu osiv v roce 2003 na podzim a v roce 2004 na jaře tak, aby potřebné množství osiv (pro předpokládanou plochu 226 300 ha to při výsevku 200 kg/ha znamená 45 260 tun) bylo k dispozici po zásev letošního podzimu a jara příštího roku. Biolíh by totiž měl být v České republice vyráběn již z obilnin ze sklizně roku 2005 a do pohonných hmot by měl být přimícháván po 1. 1. 2006.

Výroba osiv pro produkci biolihu
Podle informací ČMŠSA byly loni na podzim a letos na jaře založeny základní plochy semenářských porostů pro daný účel a tedy nad běžnou potřebu českého zemědělství. Pokud nebude realizován program v původním časovém rozvrhu a plánovaném rozsahu, tato osiva budou neprodejná. Další praktické použití těchto osiv ozimů, které by tvořily cca 90 % všech těchto vyrobených osiv, bude možné až po roce,“ uvedl ing. Pavlíček.
Jak k tomu dodává, do této doby by mohla být tato osiva na skladech semenářských společností, kterým však porostou skladovací náklady a úroky z úvěrů, jimiž jsou běžně skladové zásoby osiv zajištěny, nehledě na to, že výše skladových zásob je každou bankou v případě úvěrů velice přísně sledována a tato položka má velký vliv na podmínky jednotlivých úvěrů.

Obavy ze ztrát
„Díky různým průtahům v realizaci programu se tak bohužel může postupně vytratit
ohromný hospodářský a politický efekt programu, který znamenal ekonomickou šanci pro české zemědělství a přitom i pro semenářský průmysl. Doufejme, že nedojde k velkému zpoždění a že alespoň v průběhu roku 2006, k čemuž se ČR mezinárodně zavázala, bude proces míchání zahájen. Doufejme, že postupně naběhne výroba výhradně z české produkce a nedojde k importu obilí či dokonce lihu dovezeného z jiných států EU,“ apeluje prezident ČMŠSA.
Průtahy realizace projektu vycházejí podle slov náměstka ministra zemědělství Ing. Karla Macha, jež jako host vystoupil na valné hromadě ČMŠSA, především z velmi silných lobbystických tlaků výrobců paliv, pro něž bude zavedení programu znamenat snížení objemu obchodů o 5 %. V množství právě 5 % by totiž měl být bioetanol v pohonných hmotách obsažen. Jak náměstek přítomné šlechtitele a semenáře ujistil, aby byl bilolíh vyráběn na českých polích, z odrůd z českého šlechtění, je také snahou ministerstva. Pokud by tomu tak nebylo, vzniklý problém by zřejmě musel být řešen národní kompenzací. MZe dle jeho slov rovněž usiluje o to, aby ještě rok byla zachována výroba metylesteru řepkového oleje.
Připomeňme na závěr, že Českomoravská šlechtitelská a semenářská asociace sdružuje a tudíž zastupuje názory 79 subjektů – fyzických i právnických osob.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down