21.10.2005 | 02:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sledování výživy lesních dřevin

Výživa lesních dřevin v souvislosti se stavem půdního prostředí se sleduje jednak na úrovni intenzivní semenářské činnosti v semenných sadech, jednak v genových základnách, tedy souborech porostů geneticky cenných, kde je třeba zachovat rostlinnou různorodost a jejich ochranu. Biologická různorodost půd má klíčový význam pro zachování půdní úrodnosti a minimalizaci nežádoucích vlivů.

V semenných sadech
je důležitý dusík
V prvém případě, kdy jde o přímé ovlivnění dřevin hnojivem, je třeba znát aktuální úroveň výživy dřevin z důvodu zachování fyziologicky přirozených poměrů živin.
Hnojením v intenzivní výrobě lesního osiva, tedy semenných sadech, se sleduje indukce tvorby květů a plodů. Z tohoto hlediska se jeví jako nejdůležitější dusík, který je podstatnou složkou aminokyselin, ze kterých se tvoří bílkoviny. Znásobuje asimilační plochu a tím množství disponibilních látek pro tvorbu plodů. Je známé, že dávka 200 kg N/ha v kombinaci s fosforem vedla ke dvojnásobnému zvýšení úrody bukvic.
Jiným pohledem je sledování zdravotního stavu lesních, geneticky cenných porostů (genových základen) a zachování jejich biodiverzity.

Plodivost dřevin
O škodlivém vlivu imisí na plodivost dřevin svědčí zjištěná negativní závislost k obsahu SO2 v asimilačních pletivech. V jehlicích s obsahem síry nad 1900 mg/kg, tedy silně poškozených porostů, byla prokazatelně narušena i generativní funkce dřevin. Druhým účinkem imisí je protonová zátěž, která vede k okyselování půdního prostředí. Odborník na výživu lesa Dr. Němec poukazuje v roce 1956 na omezení plodivosti vyčerpáváním živin při tvorbě bukvic a okyselováním půd.
Z několikaletého šetření ÚKZÚZ v genových základnách buku a dubu lze stanovit žádoucí úroveň výživy i obsahů prvků v půdách (tabulka).

Obsah živin v půdě a listech dubu – přirozený stav

Vzorek Obsah živin
pH / CaCl2 A P*) K*)
Půda (mg/kg) 3,2 - 3,4 0,24 - 0,37 400 – 600 120 - 170
Listy (%) – 2,0 - 2,5 0,14 - 0,22 0,9 - 1,1
Vzorek Obsah živin
Ca*) Mg*)
Půda (mg/kg) 500 - 750 –
Listy (%) 0,7 – 1,1 1,5 - 2,1

*) zjištěno ve výluhu 2M HNO3

Šetření v genových základnách
V šetřených genových základnách v oblasti hercynika byl zjištěn dobrý zdravotní stav a podle listových analýz i dobrá i úroveň výživy dřevin. V půdě se v minerálních horizontech objevuje nedostatek draslíku a vápníku. Vysoká kyselost může dalším působením imisí ohrozit půdní edafon a tím snížit požadovanou půdní biodeverzitu i plodivost.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down