01.03.2006 | 01:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Barevné brambory z Nového světa

Neobvyklé zbarvení běžných potravin vzbuzuje u konzumentů většinou nedůvěru a obavu z přítomnosti umělých přísad. Červené a modré hlízy bramboru nejsou neobvyklé v původní domovině této rostliny. Látky způsobující výraznou pigmentaci jsou důležitou složkou lidské stravy. Jejich antioxidační účinky působí preventivně na vznik některých onemocnění.

Brambory, které jsme v České republice zvyklí konzumovat, mají dužninu zabarvenou v různých odstínech žluté. Karotenoidy mají obecně žlutou až červenou barvu. Právě přítomnost těchto látek způsobuje žluté zbarvení dužniny klasických odrůd bramboru. Odborná literatura uvádí, že světlé hlízy brambor obsahují 50 až 100 μg karotenoidů ve 100 g čerstvé dužniny. Oproti tomu intenzivní žluté zbarvení dužniny odpovídá obsahu až 2000 μg/100g. Během posledních let se u nás rozšířilo pěstování také bramborů, jejichž hlízy (především dříve) upoutávaly červenou barvou slupky. Tuto výraznější pigmentaci podmiňují jiné sloučeniny, a sice ze skupiny antokyaninů.

Všechny jsou z Ameriky

V současné době jsou brambory u nás naprosto běžnou plodinou. Pocházejí ale z Jižní Ameriky, kde je pěstovali již přibližně před pěti tisíci lety. V průběhu generací se tamním obyvatelům podařilo snížit jejich hořkou chuť a toxicitu. Využívání bramboru jako zemědělské plodiny bylo původně omezeno na oblast And od Kolumbie po severní Argentinu a Chile. V těchto oblastech lze najít také rostliny, které mají přirozeně červeně nebo modře zbarvenou dužninu. Pro šlechtitele není problém tento znak postupným křížením přenést na potomky rostlin, které se stanou základem pro nové odrůdy. Zmiňované anthokyaniny způsobují neobvyklou barvu nejen slupky, ale i dužniny a hlízy jsou pak zbarveny červeně nebo dokonce modře.
Nové odrůdy bramboru se mohou stát přírodním zdrojem antokyaninů, které mají v lidské výživě velký zdravotní význam. Působí antioxidačně, což snižuje nebezpečí výskytu určitých typů rakoviny a posilují kardiovaskulární systém.

První odrůda u nás

Zástupci odborné veřejnosti ale i další návštěvníci loňského ročníku výstavy Země živitelka se mohli seznámit s první modře zbarvenou odrůdou nabízenou na našem trhu. Polopozdní odrůda brambor Valfi vyšlechtěná ve Výzkumném ústavu bramborářském Havlíčkův Brod, s. r. o., jako klonový výběr z Britisch Columbia Blue byla v roce 2005 oceněna zlatým klasem na výstavě Země živitelka. I když nelze očekávat významné rozšíření pěstebních ploch barevných odrůd, mohou se červené a modré brambory stát zajímavým a v neposlední řadě i zdravým doplňkem naší stravy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down