06.03.2006 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ochrana proti plevelům se mění

Již na začátku osmdesátých let minulého století byla ve výzkumných laboratořích v Německu vyvinuta nová účinná látka mesomaxx působící proti plevelům. Podrobněji hovořil o jejích vlastnostech Achim Zöllkau z centrály společnosti Bayer CropScience. Konferenci věnovanou novým poznatkům v pěstování hlavních plodin uspořádala tato firma počátkem února na půdě České zemědělské univerzity v Praze.

Portfolio herbicidů společnosti Bayer CropScience je velmi vyrovnané a neustálý výzkum a vývoj je stále vylepšuje. Jak Achim Zöllkau uvedl, již v roce 1950 se objevily na světovém trhu s přípravky na ochranu rostlin růstové herbicidy 2,4 D a MCPA. V dalších letech je vystřídaly nové účinné látky. Z nich určitě stojí alespoň za zmínku isoproturon (1974, Tolkan flo), diflufenican (1983, Cougar), fenoxaprop (1988, Puma Extra), amidosulfuron (1991, Grodyl), iodosulfuron (1999, Husar, Sekator) či účinná látka propoxycarbazone zavedená v roce 2001 v nám známém přípravku Attribut.

Bezpečné použití v obilninách

Sulfonyl-močoviny, účinné látky proti dvouděložným i jednoděložným plevelům, byly postupně vyvíjeny od devadesátých let minulého století. Na přelomu tisíciletí je výzkumníci začali doplňovat safenerem, což výrazně přispělo ke zlepšení selektivity herbicidů k ošetřovaným plodinám.
„Safener mefenpyr-diethyl přidávaný k účinným látkám mesomaxx a iodosulfuron-methyl v nových přípravcích Atlantis WG a Chevalier urychluje odbourávání obou účinných látek v pšenici, a tím zajišťuje vysokou selektivitu těchto herbicidů,“ zdůraznil Achim Zöllkau. „Díky safeneru je možné ošetřovat proti trávovitým plevelům v botanicky shodných kulturních plodinách, tedy obilninách. Pokud je při ošetření herbicidem teplo a vyšší vzdušná i půdní vlhkost, účinnost je urychlena,“ doplnil svoji informaci.

Přípravků je několik

Hlavním herbicidem, v němž je jednou ze dvou účinných látek mesomaxx, je Atlantis WG. Na náš trh s přípravky na ochranu rostlin byl uveden letos, ve světě jej farmáři používají již několik let. Celosvětově jeho prodej roste. Podle odhadu jím bylo ošetřeno několik milionů hektarů.
Mesomaxx je ale i součástí jiných přípravků. Jsou přizpůsobeny oblastem, ve kterých se používají. „Pro Čínu, USA a Austrálii jsou k dispozici herbicidy proti trávovitým plevelům pouze s touto účinnou látkou, pro USA je určena kombinace s propoxycarbazone. V kompletním přípravku Chevalier pro Evropu, Blízký Východ a Jižní Ameriku je kromě mesomaxxu ještě iodosulfuron,“ vysvětlil široké využití mesomaxxu Achim Zöllkau s tím, že vždy jsou uvedené účinné látky kombinovány se safenerem.

Možnosti v ochraně proti travám

Podle výsledků marketingového průzkumu trhu největších obilnářských velmocí považují farmáři, na jejichž pozemcích se vyskytují plevelné trávy, u herbicidů s účinnou látkou mesomaxx za nejdůležitější jejich excelentní účinnost proti hlavním trávovitým plevelům. Oceňují také bezpečnost a selektivitu při použití v obilninách a v neposlední řadě náklady na ošetření.
Nezanedbatelnými klady jsou potom flexibilní aplikační okno, bezpečnost použití z hlediska následných plodin, spolehlivost, možnost mísitelnosti s ostatními herbicidy, a tím účinnost i na dvouděložné plevele. Méně důležitou vlastností je flexibilní dávkování.

Více času a nezávislosti

V závěru svého vystoupení shrnul Achim Zöllkau přínosy účinné látky mesomaxx do dvou bloků. Pokud jde o technické výhody jsou to široké aplikační okno, nezávislost ve volbě dávky a nízká dávka, žádné významné omezení a bezprašná formulace. Přímými přínosy pro uživatele jsou jednoduchá manipulace vzhledem k praktickému balení, snadné skladování a transport, dobrá rozpustnost a kompatibilita v tank-mixech.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down