10.04.2006 | 09:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro ještě lepší české pivo

Jersey, Malz a Tolar – známé odrůdy jarního sladovnického ječmene preferované v České republice sladovnami. Malz a Tolar pocházejí z Hané, ze společnosti Plant Select, spol. s r. o., která má své sídlo a šlechtitelskou stanici v Hrubčicích u Prostějova. Ve společném stánku této firmy a její mateřské společnosti Innoseeds, s. r. o., z Prahy se mohli návštěvníci letošního mezinárodního veletrhu Techagro, který se konal začátkem dubna v Brně, seznámit i s dalšími velmi zajímavými materiály.

Z nových odrůd jarního ječmene to byl především Bojos, který pro své významné vlastnosti získal ocenění Grand Prix Techagro. Jak nám řekl jeho tvůrce – šlechtitel Ing. Petr Svačina, odrůda Bojos splňuje svojí kvalitou požadavky na slad pro výrobu českého piva. Na specifičnosti českého piva se kromě technologie podílí i kvalita pivovarských surovin. Naše sladovny rozlišují odrůdy podle jejich vhodnosti pro výrobu určitého typu piva. „Odrůda Bojos se vyznačuje nižším stupněm prokvašení sladiny, což přináší vyšší zbytkový extrakt a odolnost proti přelušťování sladu během klíčení,“ řekl Ing. Svačina a dodal, že slad z této odrůdy úspěšně provozně prozkoušeli v Plzeňském Prazdroji.
Z dalších vystavovaných odrůd jarního ječmene nelze opomenout Radegast. Tato nová odrůda má parametry sladovnické jakosti podobné Bojosu, tzn., že se hodí pro výrobu českého piva. Slad z ní je provozně zkoušen v pivovaru Radegast Nošovice. Pěstitelsky osvědčenou krmnou odrůdou jarního ječmene je Heris. Její předností je unikátní kombinace genů odolnosti vůči padlí travnímu a rzi ječné.
A konečně k ostatním obilninám. Ozimá pšenice Hedvika, vyšlechtěná v Nizozemsku, byla u nás registrována v roce 2004. K její jakosti B (chlebová odrůda) přistupuje navíc velmi vysoký obsah škrobu, takže je vhodná pro výrobu bioetanolu. Pro tento směr využití se hodí i letošní novinka odrůda ozimé pšenice Etela, která byla druhým exponátem přihlášeným firmou Innoseeds, s. r. o., do soutěže Grand Prix Techagro. I když ocenění nezískala, její mimořádné vlastnosti jistě potěší mnoho pěstitelů. „Tato poloraná odrůda jakosti C má velmi vysoký výnosový potenciál a výborný zdravotní stav, především odolnost vůči fuzariózám v klasu,“ zdůraznil Ing. Václav Blažek, CSc., ze společnosti Innoseeds.
Odrůdami jarního ječmene a ozimé pšenice ale prohlídka stánku zdaleka nekončila. K dalším odrůdám ozimé pšenice, ozimého ječmene, ozimé řepky, hrachu, lnu či lupiny žluté se vrátíme někdy příště.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down