18.05.2006 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zájem o jarní Floru Olomouc trvá

Zahradnická výstava s nejdelší tradicí, alespoň v České republice, to je Flora Olomouc. V letošním roce se konal její sedmadvacátý ročník, přesto je návštěvnost stále vysoká. Branami výstaviště prošlo šedesát tisíc návštěvníků nejen z České republiky, ale i Polska a Slovenska.

Výstavy s doprovodnými zahradnickými trhy a veletrhem drobné zahradní mechanizace Hortifarm se účastnilo 367 domácích a zahraničních vystavovatelů a prodejců: Nabízeli mnoho květin, semen, ovocných a okrasných výpěstků, zeleninu, techniku, pomůcky a potřeby pro zahrádkáře a kutily.
Pořadatelé přivítali řadu významných hostů. Akci navštívil například ministr kultury Vítězslav Jandák, slavnostní zahájení výstavy proběhlo za účasti významných představitelů Olomouckého a Moravskoslezského kraje a dalších osobností v nádherných prostorách Arcibickupského paláce.

Mozart a druhohorní zkamenělina

Celý svět letos slaví 250. výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta a olomoucké výstaviště se rozhodlo nezůstat pozadu. I v tomto moravském městě totiž geniální hudební skladatel nějaký čas pobýval a komponoval. Květinová symfonie, tak znělo ústřední téma výstavy a jednotlivé zahradnické firmy mu umně a nápaditě přizpůsobily své expozice. Snad největší zájem návštěvníků vzbudil koutek, ve kterém dostalo příležitost ke ztvárnění tématu Zahradnictví města Vídně. Nechyběla tam ani figurína skladatele v životní velikosti a jeho oblíbený hudební nástroj. Rakušané získali Cenu primátora města Olomouce a celkové druhé místo mezi expozicemi nad 51 metrů čtverečních.
Další zajímavost výstavy trochu neobvykle doprovázeli dva velcí ještěři. Zvídavý návštěvník ale rychle zjistil proč. Předváděným exponátam totiž byla téměř živá zkamenělina, druhohorní rostlina dlouho považovaná za vyhynulou. Její vědecký název zní Wollemia nobilis (wolemie vznešená), patří do čeledi Araucariaceae a teprve nedávno ji znovu objevili nedaleko australského Sydney. Předtím byla známá jen z fosilií. Na Zemi se vyskytovala před neuvěřitelnými devadesáti milióny let.

Rozdávaly se ceny
Květinová Flora je snad odjakživa spojena se soutěžemi určenými vystavovatelům. Pravděpodobně za nejprestižnější z nich lze považovat Novitas Olomucensis. Cena se předává pouze jediná a může ji získat novinka v oboru okrasného zahradnictví, kterou vybere odborná porota. Kritériem je nová kvalita v morfologických znacích rostliny, habitu, barvě, vůni, popřípadě lepší vlastnosti pro pěstování a použitelnost pro pěstitele. V letošním roce se do soutěže přihlásilo celkem šest exponátů od tří firem a cenu získala kolekce drobnokvětých odrůd Hippeastrum 'Chico', 'La Paz', 'Pink Playa' a 'Santa Cruz' vyšlechtěná v Nizozemsku. V České republice ji nabízí firma Jošt Import z Heřmanova Městce.
S oceněním kvality neotálel ani Svaz květinářů a floristů a jako nejlepší tuzemský výpěstek vyhlásil rostliny Hydrangea macrophylla a Pelargonium grandiflorum firmy Sempra Praha, a. s. Cenu svazu získala také expozice společnosti Smithers – Oasis Czech republic, s. r .o.
Divácky velmi atraktivní byla také soutěž v aranžování květin. Tentokrát se vázalo a zdobilo na téma Malý oslavenec. Svaz květinářů a floristů vyhlásil soutěžní klání ve dvou kategoriích – utkat se mohli junioři (do 21 let) a senioři. Jejich úkolem bylo vyzdobit květinami a upravit stůl pro dětskou oslavu desátých narozenin a uvázat malému oslavenci kytici. Hodnotitelé dávali pozor zejména na výtvarné pojetí celého aranžmá (volbu materiálu, barev a jejich kombinaci) a na technické zpracování. Seniorským vítězem se stal Přemysl Hytych z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, Zahradnické fakulty v Lednici, nejlepší z juniorů byla Klára Vávrová z Vyšší odborné školy zahradnické a Střední zahradnické školy Mělník.

Další zajímavosti výstavy
Z dalších zajímavostí jarní Flory Olomouc lze namátkou jmenovat například společnou expozici Českého zahrádkářského svazu plnou masožravých rostlin, kaktusů, sukulentů, jarních cibulovin a balkónových rostlin, doplněnou o poradenskou službu, venkovní výsadbu padesáti tisíc tulipánů ve 150 odrůdách, další kvetoucí záhony a v neposlední řadě i výstavu fotografií Rostliny zblízka, kde si mohli návštěvníci prohlédnout detailní snímky rostlinných orgánů, struktur a pletiv tak, jak je pozorují vědci pod mikroskopem.
Jedna etapa Flory Olomouc skončila a nastal čas dívat se dopředu. Na výstavišti se už nyní vše připravuje na další – letní etapu Flory, věnované květinám vrcholného léta, zejména růžím, která se bude konat ve dnech 17. až 20. srpna.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down