30.06.2006 | 12:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Svaz prorokuje řepce dobrou cenu

Podle odhadů Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin bude letos v rovnováze nabídka a poptávka řepky. Podobnou situaci lze očekávat i v celé Evropě, a tak není třeba spěchat s jejím prodejem za nízkou cenu. Toto doporučení zaznělo na jednom ze série polních kázání, které svaz pořádá po celé České republice. V příštích letech plocha řepky ještě poroste. Podporuje to nejen legislativní předpis o povinnosti využívání biopaliv, ale i vysoká cena ropy.

Optimisticky hodnotily situaci s odbytem řepkového semene z letošní sklizně členové Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin (SPZO). Série polních kázání je příležitostí pro prezentace současného vývoje obchodu s řepkou a dalšími souvisejícími produkty. Pracovníci SPZO seznamují účastníky se stavem porostů v jejich kraji a prakticky předvádějí jednotlivé pokusy, které svaz provádí.

Zima neuškodila, ale zpomalila

Při polním kázání v Řisutech u Prahy mluvil Ing. Jiří Zeman, pracovník SPZO pro tento region, o zdejších porostech. „Řepka se dokázala na zimu dobře připravit. Pouze tam, kde zemědělci nezaseli v agrotechnickém termínu a chyběla voda, byly rostliny slabší,“ upřesnil Ing. Zeman. Zima byla dlouhá a sněhová pokrývka vydržela především ve vyšších polohách dlouho. Na rozdíl od ozimých obilnin však toto počasí nezpůsobilo vážnější poškození, ujišťoval pracovník SPZO a dodal, že v nižších polohách se někde vyskytly holomrazy. Ty ale zničily jen jednotlivé rostliny. Takové zředění nebude mít vážnější vliv na konečné výnosy, podobně jako lokální zatopení částí polí vodou z tajícího sněhu. Podle ředitele SPZO, Ing. Martina Volfa, jsou zaorávky v tomto roce rekordně malé. „Dlouhodobý průměr se pohybuje okolo 7 až 8 procent, ale letos zemědělci zaorali přibližně tři procenta založených porostů,“ odhadoval Ing. Volf.
Nástup jara se opozdil o dva až tři týdny. Na mokrých polích měli pěstitelé problém s dodáním rostlinám regenerační dávky dusíku. Jak uvedl Ing. Jiří Zeman, nezvykle mnoho farmářů využilo možností letecké aplikace – jindy využívaná především v nejrannějších oblastech. Řepka začala rychle regenerovat a dohnala tak čas ztracený dlouhou zimou.

Nespěchejte s prodejem

Sklizeň řepkového semene nebude nijak rekordní a bude se pohybovat okolo dlouhodobého průměru České republiky 2,6 t/ha. To odhadoval Ing. Volf koncem května. Pro potvrzení svých slov uvedl jednoduchý příklad. Letos byly v kvetoucích porostech vidět jednotlivé větve rostlin. Poslední dva roky, kdy výnosy dlouhodobý průměr překročily, byly porosty sytě žluté a nikde neprosvítala zelená barva.
„Celková produkce sice nebude tak velká, ale již v minulosti se potvrdilo, že vysoké výnosy neznamenají vysoký zisk pro farmáře,“ zdůrazňoval Ing. Volf. Zájem obchodníků o řepku stoupá. Ředitel SPZO to ukazoval na vývoji termínovaných cen na burze Matif. Srpnová cena je na úrovni 250 euro, což odpovídá asi 7000 Kč/t. Loni byla cena v tomto období na úrovni 6400 Kč/t a český zemědělec prodával řepkové semeno za cenu o tisíc korun menší, připomněl Ing. Volf. Podle něj je letos situace trochu jiná. Zemědělec nemůže očekávat, že dostane od obchodníka stejnou cenu jako na burze. Nebude to ale o tolik méně jako v roce 2005. Loni byla v České republice ještě před sklizní zásoba 100 tisíc tun z rekordního roku 2004, ale nyní zde žádná zásoba není. SPZO odhaduje, že z 270 tisíc hektarů řepky sklidí pěstitelé okolo 700 tisíc tun semene. Takovému množství odpovídají zpracovatelské kapacity. Při tom část produkce bude jako každoročně vyvezena. „Nakonec bude brzo po sklizni poptávka větší než nabídka,“ shrnul dobré předpoklady pro uplatnění řepky na trhu Ing. Volf a doporučoval zemědělcům, aby s prodejem řepky nespěchali. Není důvod, aby cena klesala, protože průběh počasí byl v celé Evropě podobný a nikde nebude řepkového semene přebytek.

Zájem o řepku poroste

Nařízení komise ukládající povinnost členským státům Evropské unie přimíchávat do fosilních paliv určitý podíl pohonných hmot z obnovitelných zdrojů dává řepce další prostor pro rozšíření jejího pěstování v ČR, věří Ing. Volf. Podle něj Evropská unie počítá s postupným růstem výroby a pro rok 2010 s produkcí 22 mil. tun řepkového semene. To je asi 30% nárůst oproti současnému stavu.
Ředitel SPZO připouští, že pokud bude Česká republika jako jeden z předních producentů řepky v EU kopírovat podobný trend, bude muset zasít tuto plodinu na 325 tisících hektarech a následující rok se dostane až na 350 tisíc ha. „Na takové hranici produkce jsme již byli,“ vzpomínal Ing. Volf a dodal, že v letech 1999 a 2001 byla řepka téměř všude. Zpracování komodity na metylester řepkového oleje – obnovitelného zdroje energie v bionaftě – podporuje i skokový nárůst ceny ropy. Ta se momentálně pohybuje na hranici 70 dolarů za barel a Ing. Volf nevěří, že by někdy výrazněji poklesla pod 60 dolarů.

Široký výběr kvalitního osiva

Podle SPZO se zemědělci nemusí bát zvýšit pěstební plochy řepky. Problémem určitě nebude ani nedostatek osiva a výběr odrůd a hybridů. Doc. Petr Baranyk z České zemědělské univerzity zavzpomínal během polního kázání na počátek devadesátých let minulého století. Tehdy si farmáři mohli vybírat pouze ze čtyř nebo pěti odrůd řepky ozimé a jarní formy byly v ČR registrovány dvě nebo tři. S rostoucím zájmem o pěstování této brukvovité plodiny se několikanásobně zvýšil počet odrůd, které prošly registračním řízením. Letos si mohou pěstitelé založit porost z 55 až 65 odrůd. Tento počet se v dalším roce rozšíří,a to pravděpodobně o rekordní počet nováčků, upozornil doc. Baranyk. Informoval, že v letošním roce končí standardní tříletý registrační cyklus 18 odrůd a dalších pět je ve čtvrtém roce. Připustil také, že v široké nabídce osiv je pro zemědělce někdy obtížné se orientovat. Určitým vodítkem mohou být poloprovozní pokusy, které každoročně zakládá SPZO na pozemcích společnosti Agra Řisuty, ale i dalších spolupracujících podniků.
Podle doc. Baranyka cena osiva v některých případech mírně klesla. Momentálně se pohybuje u liniových odrůd v rozmezí od 800 do 1200 Kč za výsevní jednotku (VJ) a osivo hybridní řepky pořídí farmář za 1800 až 2000 Kč/VJ.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down