11.06.2006 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Průmyslová zóna vzala pole i práci

Slova jako Nošovice a průmyslová zóna v současnosti jistě nejsou pro nikoho neznámým pojmem. Významná investice jihokorejské společnosti Hyundai do výstavby nové automobilky v této oblasti, o které se hovoří už od podzimu minulého roku, má na severní Moravu přinést na tisíc nových pracovních míst. Některým podnikům ale naopak práci téměř vzala, nebo jim ji alespoň výrazně znesnadnila. Jedním z nich je Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice.

Lenka Tatarčíková

Zemědělské družstvo vlastníků (ZDV) Nošovice ještě donedávna hospodařilo na 1440 hektarech zemědělské půdy. Jejich farmaření však významně narušila skutečnost, že si právě oblast, na kterých mělo družstvo část svých pozemků, vybrala jihokorejská firma Hyundai pro stavbu nové továrny na výrobu aut. Zemědělskému družstvu nezbývalo, než půdu po dlouhodobém vyjednávání prodat, čímž se výrazně zkomplikovalo jeho podnikání. „Přišli jsme téměř o čtvrtinu půdy, která nám teď vzhledem k tomu, že nám nebyly nabídnuty žádné náhradní pozemky, chybí,“ vysvětluje předseda ZDV Nošovice Ing. Jiří Vícha. „Navíc jsme s tím, že budeme muset část pozemků prodat nepočítali, takže tomu nejsou v letošním roce ani přizpůsobeny osevní postupy. Ztratili jsme díky tomu asi 70 hektarů obilovin, které jsme zaseli na podzim, takže letos budeme postrádat zhruba 1000 tun pšenice pro zvířata. To pro nás představuje krmení asi na pět měsíců, které teď budeme muset nakupovat z jiných podniků. Nakupovat musíme i kukuřici a některá další krmiva,“dodává.

Půda se shání těžce
S problémy, které jsou spojené s nedostatkem krmiv pro dobytek a prasata, jež se v podniku chovají, se teď družstvo bude potýkat minimálně dva roky. Shánění nových pozemků jde totiž v tomto kraji podle předsedy velmi pomalu. „Už nyní se snažíme náhradní pozemky nakupovat. Za cíl jsme si dali získat do dvou let alespoň 200 hektarů, i když optimální velikost potřebné výměry půdy by pro nás byla 300 hektarů. V současnosti jich máme ale jen 26, což je málo. Potřebujeme nakoupit půdu v oblastech, které by od našeho podniku nebyly příliš daleko. Tu je však těžké sehnat,“ stěžuje si předseda a dodává, že některé z nových polí jsou od farmy až 15 km vzdálené. To výrazně zvyšuje přepravní náklady a nese s sebou řadu dalších komplikací.

Méně tržních plodin
Hlavním zaměřením ZVD Nošovice je výroba mléka. Stádo představující 540 krav holštýnského plemene s průměrnou mléčnou užitkovostí 9400 kg mléka ročně vyprodukuje 3 899 tisíc litrů mléka. Kromě nich se na farmě vykrmuje ještě 800 selat a okrajově se dělá i výkrm býků.
V současnosti má podnik k dispozici ale jen 1100 hektarů zemědělské půdy. Jelikož je to výměra podstatně menší, než byla ta původní, snížily se plochy nejen krmných ale i tržních plodin. Těmi jsou v ZDV Nošovice řepka, brambory, zelí a množitelské porosty trav, jetelovin a obilnin. „Letos máme o několik desítek hektarů trav a jetelovin na semeno méně. Stejně tak klesly množitelské plochy obilnin, na které se specializujeme, a zřejmě budeme muset v budoucnu omezit i řepku a další tržní plodiny,“ shrnuje Ing. Vícha, a dodává, že takovou situaci by podnik stěží přežil, nebýt finanční náhrady, kterou bude družstvu poskytovat krajský úřad.

Přežijí díky kompenzacím
Vzhledem k tomu, že ZDV Nošovice prodalo za zanedbatelnou částku téměř 300 hektarů orné půdy, bez finanční podpory by podle slov předsedy hospodářství zaniklo. „Za prodej pozemků jsme si s krajským úřadem vyjednali finanční kompenzace za ušlý zisk. Ty budeme využívat k nákupu orné půdy a krmiv pro zvířata, kterých teď máme nedostatek. Vzhledem k tomu, že nově nakoupené pozemky jsou až 15 km vzdálené od našeho družstva, bude potřeba pořídit také rychlejší a výkonnější traktory a velkoobjemové vozy. To by nám mělo pomoct co nejvíce zredukovat náklady na dopravu,“vysvětluje Ing. Vícha. Na finanční kompenzace bude mít ZDV Nošovice nárok několik let, a tak mají alespoň šanci, že jejich hospodářství nezanikne. „Víme, že bez finanční náhrady by pro nás nebylo možné dále hospodařit. Naším cílem je teď snažit se existence družstva zachovat a dále se rozvíjet,“ říká předseda na závěr.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down