08.05.2006 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak bojovat s pleveli v kukuřici

S přicházejícím jarem se musí každý agronom rozhodnout, jakým způsobem ošetří své pole s kukuřicí proti plevelům a jaký herbicidní přípravek k tomu zvolí. Čím více možností mu poskytuje trh, tím složitější je jeho volba. Jak se s tímto problémem vypořádali v ZAS Mžany na Královéhradecku, uvedl agronom Ing. Jan Vratislav.

Zemědělská akciová společnost Mžany, která vznikla v roce 1995 z bývalého zemědělského družstva, obhospodařuje 2150 hektarů zemědělské půdy a vlastní 138 hektarů luk. Podnik se vyznačuje intenzivní rostlinnou i živočišnou výrobou. Na orné půdě pěstují cukrovku, pšenici, řepku, ozimý a jarní ječmen, hořčici na semeno a některé druhy pícnin. Letos zcela poprvé zasejí mák a po několikaleté přestávce opět zasadí brambory. Kukuřici pěstují na 230 hektarech.
Živočišnou výrobu představuje zejména šlechtitelský chov červenostrakatého plemene. Ve stájích je zhruba 740 krav, jejichž průměrná mléčná užitkovost za laktaci činí přes 7000 kg mléka, 400 býku na výkrm a mladý skot. Podnik se zabývá také výrobou selat, a donedávna i výkrmem brojlerů. Tato činnost je však v současnosti pozastavena. K podniku patří ještě stádo 60 romanovských ovcí, které se „starají“ o údržbu krajiny v areálech středisek živočišné výroby.
Většinu objemných krmiv pro zvířata, jako kukuřičnou siláž, jetelotravní a vojtěškovou senáž a GPS z ječmene si v podniku vyrábějí sami. Od loňska zvířata dostávají i GPS hrachovou, která se ve výživě skotu velmi dobře osvědčila. Kukuřičnou LKS farma nakupuje od jiného podniku, stejně jako kompletní krmné směsi pro vybrané kategorie zvířat.

Vhodná náhrada za atrazin
Vzhledem k tomu, že kukuřičná siláž tvoří na farmě základ krmné dávky skotu, je v zájmu agronomů dosáhnout co nejvyššího výnosu silážovatelné hmoty z hektaru. Ošetření porostu proti konkurujícím plevelným rostlinám je tedy nezbytnou součástí agrotechniky kukuřice.
Ochrana této plodiny proti plevelům byla podle slov agronoma Ing. Vratislava v podniku dříve založena na preemergentním použití herbicidního přípravku Dual Gold 960 EC v kombinaci s Gesaprimem, nebo na postemergentní aplikaci Milagra a Gesaprimu.
Po tom, co se zakázalo používat atrazinové přípravky, bylo nutné nalézt za ně účinnou náhradu. Tou se po roce 2005 stal v ZAS Mžanech především selektivní herbicidní přípravek Callisto 480 SC, určený k hubení jednoletých dvouděložných plevelů. „Herbicid Callisto 480 SC jsme vyzkoušeli už v roce 2003. Z organizačních důvodů jsme přípravek aplikovali postemergentně ve vývojové fázi osmi listů. Přestože se podle doporučení měl porost ošetřit v dřívější růstové fázi, jeho účinek byl výborný. Po roce 2005 jsme plochy kukuřice tímto způsobem ošetřované značně rozšířili“, tvrdí agronom.Výnos kukuřice se v posledních letech pohybuje mezi 38 až 42 tunami sklizené hmoty.

Dva přípravky z jedné rodiny
Herbicid Callisto 480 SC však není jediným přípravkem, který se v boji proti plevelům na farmě osvědčil. „Zhruba jednu třetinu plochy s kukuřicí nyní ošetřujeme preemergentně Gardoprimem plus Gold 500 SC, se kterým máme dvouleté zkušenosti. Přípravek stačí aplikovat jedenkrát a poté už v porostu nemusíme zasahovat“, sděluje své poznatky Ing. Vratislav. Zbylé dvě třetiny plochy se nadále ošetřují postemergentně Callistem 480 SC v kombinaci se smáčedlem Atplus 463, nyní ve stadiu pěti až šesti listů. S jeho herbicidním účinkem je agronom spokojen. S plevely, které se v tamních oblastech vyskytují, se umí vypořádat dobře. Hubí svízele, rdesna, merlíky, lebedy, pcháč a dostatečně retarduje i pýr. Přesto přiznává, že se občas nepodaří zcela zlikvidovat na polích ježatku, která je na přípravek proti ostatním plevelným rostlinám středně citlivá. Aby jí letos pokořil, má v plánu vyzkoušet podle doporučení firmy Syngenta ošetření kukuřice tank-mixem, který obsahuje 0,2 litru Callisto 480 SC a 1,2 litru Dual Gold 960.
V tomto případě je nutné postřik provést už ve vývojové fázi jednoho až dvou listů. Jedno ošetření má však stačit.
Samotné Callisto 480 SC lze použít také k hubení plevelů v máku setém, a v ZAS Mžanech ho neváhají použít. „Přestože mák budeme pěstovat letos poprvé, určitě na něm Callisto 480 SC vyzkoušíme“, říká agronom.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down