04.06.2006 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Choroby v obilninách

Obilniny jsou bezesporu nejrozšířenějšími plodinami v rámci osevních sledů. Obiloviny zároveň zaujímají významné místo ve výživě lidí a v krmných dávkách zvířat. Velký budoucí odbyt slibuje i výroba bioetanolu. Na trhu a v intervenčních nákupech státu má však šanci pouze kvalitní zrno. Proto si komplexní ochrana obilnin zaslouží náležitou pozornost.

Zájemci o diagnostiku chorob v obilninách z okolí Chrudimi se sešli na semináři pořádaném ve vesničce Kočí proslavené unikátním dřevěným kostelem sv. Bartoloměje. Zatímco pracovníci Státní rostlinolékařské správy kontrolovali a diagnostikovali přinesené vzorky, zástupce společnosti BASF, spol. s.r.o. informoval přítomné o aktuálním ošetření porostů. Pracovníci společnosti Selgen, a. s., prezentovali systém zkoušení chorob a představili novinky v sortimentu.

Zkouší se široké spektrum chorob
V systému zkoušení novošlechtění se do generace F4 hodnotí přirozený výskyt chorob v polních podmínkách, a
pak od generace F5 probíhá rozšířené hodnocení s umělou infekcí v infekčních hnízdech. Testy u vybraných chorob se provádí přímo ve šlechtitelské stanici Úhřetice, eventuálně ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze Ruzyni, odkud také pochází infekční materiál.
„V rámci infekčních testů zkoušíme rzi, listové skvrnitosti, fusarium, padlí a nově i plíseň sněžnou,“ uvedla Ing. Irena Bížová širokou paletu testovaných chorob. Rzi se používají v rámci polních i skleníkových testů klíčních rostlin, fusaria se zkoušejí klasová a následně se stanoví obsah mykotoxinů ve VÚRV Ruzyně. Plíseň sněžná se hodnotí na soukromé zkušební stanici v Trutnově, kde nadmořská výška a sněhová pokrývka odpovídá přirozenému výskytu tohoto patogena. Zkoušení probíhá u pokročilých novošlechtění, a to od generace F9, což je předstupeň před státní zkouškou.

Odolnost proti fusarióze klasu
Rozvoj klasových fusarií mohou zapříčit různé faktory. Mezi nejčastěji citované patří vliv ročníku a oblasti, předplodina, odrůda, agrotechnické zásahy a způsob zpracování půdy. Nová odrůda pšenice ozimé Simila (SG-S 1875) najde svoje uplatnění především po nevhodných předplodinách, kde může prokázat svoji výbornou odolnost k fusariosám klasu. K dalším přednostem patří podle Ing. Zdeňka Chudomela vysoká mrazuvzdornost a vysoká odolnost k prorůstání. Simila vzešla z výzkumné práce šlechtitelské stanice Stupice a splňuje výkupní parametry intervenčního nákupu pšenice. V ukazatelích jakosti se téměř shoduje s odrůdou Samanta. V registračních zkouškách ÚKZÚZ se Simila osvědčila stabilním výnosem 10,26 t/ha v řepařské oblasti a 9,72 t/ha v obilnářské oblasti. Výnosem překonala kontrolní odrůdy Mladka, Complet, Samanta a Ebi.

Hermann – v Německu trhák
Zajímavým přínosem do sortimentu krmných pšenic je bezesporu odrůda Hermann. Tuto polopozdní ozimou pšenici vyšlechtila společnost Nickerson. Hermann se již třetím rokem testuje v registračních zkouškách ÚKZUZ, ale například v Německu již k registraci došlo. Na západ od nás zaznamenal obrovský meziroční nárůst množitelských ploch. Jedná se o přechodný typ pšenice s dobrou odnoživostí a s vysokým počtem zrn v klase. HTZ je středně vysoká. Nadměrný obsah škrobu Hermanna předurčuje i k energetickému využití. Stéblo dorůstá střední výšky s dobrou odolností proti poléhání. Stejně jako Simila vykazuje vysokou toleranci proti klasovým fusariím, ale při přezimování je pouze průměrný. V některých oblastech Německa výnosově překonává i hybridní odrůdy pšenice.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down