14.05.2006 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Perfektní kvalita a čistota osiv

Přísné normy a silná konkurence v semenářském sektoru nutí producenty k neustálému zvyšování kvality osiv. Dubická zemědělská, a. s., a s ní kapitálově propojená Olseed, a. s., zvolily cestu inovace. Koncem dubna pracovníci montážní a dodavatelské firmy uvedli v Dubicích do provozu kompletní linku Cimbria Heid na úpravu osiv.

Dubická zemědělská, a. s., hospodaří na 4200 hektarech zemědělské půdy na pomezí Hornomoravského úvalu a předhůří Jeseníků podél toku řeky Moravy. Zatímco nadmořská výška většiny ploch kolísá mezi 250 až 300 metry nad mořem, hospodářství na Maletíně dosahuje průměrné výšky 550 m. n. m. Orná půda zaujímá 3200 hektarů, zbytek tvoří trvalé travní porosty.
Mezi nosné plodiny patří pšenice ozimá (1100 ha, z toho 200 ha na osiva), řepka ozimá (400 ha, z toho 200 ha na osiva), ječmen jarní (400 ha; 200 ha je věnováno osivu ječmenů), kukuřice na siláž (350 ha), tritikale (330 ha), vojtěška (280 ha), cukrovka (220 ha) a len (100 ha). Menší plochy ovsa, hrachu, svazenky, lupiny a hořčice souvisejí především s produkcí osiv, která v souhrnu pokrývá přibližně 18 % výměry orné půdy společnosti. Dubická zemědělská, a. s., také druhým rokem obhospodařuje 13,5 ha energetického šťovíku. Získanou fytomasu spaluje spolu s uhlím ve vlastní kotelně.
Rozsáhlá živočišná výroba zahrnuje produkci masa i mléka s průměrnou užitkovostí 8471 litrů, průměrné přírůstky prasat činí 758 gramů. Celkově živočišná výroba zahrnuje 770 krav, 320 býků, 2700 prasat a 530 prasnic.

Výhody nové linky
„Pořízením nové posklizňové linky na úpravu osiv jsme sledovali zlepšení kvality,“ upřesnil Ing. Milan Žváček, ředitel Dubické zemědělské, a. s., hlavní důvod investice do nového zařízení. V Dubicku nečistí pouze vlastní osiva, ale tyto služby poskytují i externím zákazníkům. Uskutečněná investice sleduje kontinuální zvyšování kvality osiv a zlepšuje další odbytové charakteristiky, jako jsou rychlost a flexibilita zpracování. Bez zajímavosti není ani zlepšení prodejních komodit, především potravinářské pšenice a sladovnického ječmene.
Počet pracovníků obsluhy nové linky zůstává nezměněn, a to zvláště s ohledem na zásady bezpečnosti práce. Zásadním krokem vpřed je radikální zvýšení kvality a vyšší komfort pracovního prostředí. „Snížená prašnost osiva zlepšuje schopnost mořidla přilnout na zrno,“ upozornil Ing. Milan Drlík, ředitel Olseed, a. s., na jednu z výhod nové linky.

Stroje pro čištění osiv
Pořízená linka na zpracování osiv s minimálním výkonem 6 tun pšenice za hodinu začíná univerzální sítovou čističkou Delta 115. Tato kombinovaná čistička (síta + vzduch) je speciálně zkonstruovaná pro jemné čištění všech typů semen – obilovin, olejnin, luštěnin, jetelů, trav a jiných. Pryžové kuličky trvale čistí snadno vyměnitelná síta, což v kombinaci s jednoduchým nastavením všech prvků umožňuje výjimečnou flexibilitu zařízení. Vzduchový efekt je založen na vysoce efektivním předsávacím a dosávacím systému, který odstraňuje lehké nečistoty, a to jak na vstupu, tak i na výstupu čistého materiálu. Výsledkem jsou vytříděná zrna podle velikosti (šířka a tloušťka).
Následné zařízení – triér HSR 8010R – třídí materiál podle délky. To znamená oddělí půlky, zlomky, popřípadě kulaté příměsi od celých zrn.
Sestavu uzavírá pneumatický třídicí stůl GA 110L, který roztřídí stejně velký zrnitý materiál na základě rozdílné specifické hmotnosti. Vytřídí se zrna nedozrálá, požraná a zaschlá, čímž se maximálně navyšuje kvalita osiva, zvláště jeho klíčivost.
Technologické uspořádání linky umožňuje výběr tří různých toků materiálu. Pro zvýšení prodejní kvality merkantilu postačuje pouze čistička, která může samostatně dosáhnout výkonu až deseti tun pšenice za hodinu.
Druhá cesta nabízí čističku v kombinaci s pneumatickým třídicím stolem, což se využívá v případě kulatin – řepky, máku, hořčice nebo hrachu. Na klasické obiloviny, trávy a vše ostatní se používá součinnosti všech tří strojů – čističky, triéru a třídicího stolu. V obou těchto případech se pouze přepne klapka z čističky do elevátoru s kapacitou 10 tun za hodinu, který dopraví materiál na triér nebo na třídicí stůl.
Čisté osivo lze přemístit pásovým dopravníkem do sila, podjezdových zásobníků popřípadě přímo na mořičku.
Centrální aspiraci všech nových strojů zajišťuje cykloventilátor Cyclofan CF15 s kapacitou 15 tisíc m3 za hodinu. Intenzivní ventilátor slouží k odloučení lehkých částí a prachu s účinností 98 %. Nainstalovaný tlumič garantuje maximální hlučnost 40 decibelů, čímž zajišťuje komfortní pracovní podmínky a splňuje normy pro noční provoz.

Novinky u čističky Delta 115
U instalované čističky Delta 115 se lze setkat se dvěma novinkami. Dávkovací zařízení, takzvaný Shaker, pracuje jako vibrující žlab, který rozprostírá materiál pravidelně na celou šířku stroje. Prosévání tak funguje po celé šířce sít, což zaručuje jejich maximální využití.
Další novinkou je frekvenční měnič dávkovacího zařízení, který nahradil původní mechanické seřízení (ozubená kola s excentrem). U čističek s označením Delta 114, 115 a 116 a dalších funguje zpětné síto. Toto uspořádání sít zajišťuje, že materiál při průchodu strojem musí projít všemi vloženými síty. Jednoduchým přestavěním výpadových žlabů a dělicích plechů lze pak dosáhnout sedmi různých toků materiálu. Dochází tedy nejen k čištění, ale i k třídění. U většiny výpadů jsou klapky s možností volby použitelných nebo nepoužitelných odpadů. Použitelné odpady se využívají jako krmivo v živočišné výrobě, nevyužitelný odpad se likviduje.

Separace lehkého nebo poškozeného zrna
Pneumatický třídicí stůl GA 110 L na základě specifické hmotnosti oddělí veškeré nežádoucí příměsi, které se nepodařilo separovat v čističce nebo triéru. Jde především o zrno lehčí, například oves nahý, nebo obilky prokousané škůdcem.
Z plnicího zařízení v jednom rohu stolu je plnicím agregátem SP 18 na pracovní plochu regulovatelně přiváděn materiál s rozdílnou specifickou hmotností. Sklon stolu lze nastavit podélně a příčně. Pracovní stůl je excentrickým pohonem natřásán v příčném směru, počet zdvihů (kmitů) je nastavitelný. Materiál je tříděn na vibrujícím stole, kterým zespodu prochází nastavitelné množství vzduchu. Stůl je v podstatě nastaven tak, že od přívodu materiálu ke straně dobrého těžkého materiálu vzniká stoupání, na stranu lehkého (špatného) materiálu klesání. Kombinace kmitání stolu a zespodu přiváděný vzduch naprosto omezuje tření mezi jednotlivými zrny. Tříděný materiál se pohybuje vějířovitě a chová se jako kapalina, těžké části (zrna) klesají, zatímco lehká zrna vyplavou nahoru. Těžká zrna mají tedy lepší kontakt s povrchem stolu. Z důvodu kmitavého pohybu se pohybují směrem nahoru (strana těžkého – dobrého ) materiálu. Nahoře plovoucí lehčí zrna se pohybují dolů – na stranu lehkého materiálu.

Snadné čištění – spokojená obsluha
Efektivitu provozu neovlivňují pouze kapacitní charakteristiky, významným faktorem je také rychlost a snadnost čištění všech tří strojů, včetně elevátorů. Přestože převažujícím záměrem investora je úprava obilovin, časté čištění menšího množství osiv ostatních plodin vyžaduje co nejrychlejší přechod na následný materiál. Čistička, triér i pneumatický stůl jsou samočistitelné – pouze běh naprázdno. Velice snadnou čistitelnost nabízí i elevátory nainstalované na úrovni terénu. Pracovníci nemusejí vstupovat do šachty, stačí pohodlně vytáhnout klapku a vše vysát. Podle Dr. Ing. Vladimíra Náplavy, jednatele Cimbria Heid ČR, s. r. o., vyčistění jednoho elevátoru trvá maximálně pět minut.

Za tři týdny v provozu
Montáž nového zařízení ve spolupráci s firmou Strojírna PŽ, s. r. o., ze Šternberka trvala třináct pracovních dní. Demontáž stávajícího vybavení zajistil investor. Projekt si nevyžádal žádné doplňkové stavební úpravy v posklizňové hale, šlo pouze o prostou náhradu starého zařízení novou linkou. „Koncem měsíce dubna celou linku uvedeme do plného provozu. Prvních čtrnáct dní plánujeme na zaučení obsluhy, pro kterou jsme nachystali 150 tun ječmene,“ prozradil Ing. Žváček nejbližší plány. Správné používání pneumatického třídicího stolu závisí na zkušenostech, proto mají pracovníci dostatečnou časovou rezervu na plné zvládnutí všech operací.
Instalace posklizňové linky Cimbria Heid na výrobu osiv ukončila modernizaci dubického skladového hospodářství. V Dubické zemědělské, a. s., předpokládají, že se jim investovaný kapitál do nové posklizňové linky vrátí za pět až šest let. To v porovnání s fyzickou a morální dlouhověkostí nové linky poskytuje dostatek důvodů k optimismu ze způsobu vynaložených peněžních prostředků.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down